Linkovi

WHO: Zaustaviti prodaju divljih životinja na pijacama


Kolumbijska policija prilikom potrage za prodavačima divljih životinja
Kolumbijska policija prilikom potrage za prodavačima divljih životinja

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je na zaustavljanje prodaje živih divljih životinja na pijacama i u prodavnicama hrane kako bi se spriječila pojava novih bolesti.

WHOje saopštila da, iako tradicionalna tržišta hrane imaju centralnu ulogu u obezbjeđivanju hrane i sredstava za život velike populacije, zabrana prodaje živih divljih životinja može zaštititi zdravlje radnika i kupaca na pijacama, prenio je AFP.

Navedeno je da su neki od najranijih poznatih slučajeva COVID-19 imali vezu sa veleprodajnim tržištem tradicionalne hrane u Vuhanu u Kini, gdje su prvi pacijenti bili vlasnici tezgi, zaposleni na pijaci ili redovni posjetioci.

Privremene smjernice sastavljene su zajedno sa Svjetskom organizacijom za zdravlje životinja (OIE) i Programom Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) i pozivaju zemlje da obustave prodaju živih divljih životinja na pijacama hrane kao hitnu mjeru.

"Životinje, posebno divlje životinje, izvor su više od 70 procenata svih novih zaraznih bolesti kod ljudi, od kojih su mnoge uzrokovane novim virusima. Divlje životinje posebno predstavljaju rizik za pojavu novih bolesti", navodi WHO.

WHO je pozvala vlade da zatvore dijelove prehrambenih tržišta na kojima se prodaju žive divlje životinje ukoliko ne budu uspostavljene odgovarajuće procjene rizika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG