Linkovi

Poziv Bidenu da podrži ukidanje intelektualnih prava na vakcine


Switzerland, Geneva, Pfizer-BioNTech vaccine
Switzerland, Geneva, Pfizer-BioNTech vaccine

Više od 60 bivših čelnika država i vlada, među kojima bivši čelnici Velike Britanije, Francuske, Italije i Hrvatske, te više od 100 dobitnika Nobelove nagrade, pozvali su američkog predsjednika Joea Bidena da podrži privremeno ukidanje prava intelektualnog vlasništva u proizvodnji vakcine protiv COVID-a 19.

Ukidanje prava intelektualnog vlasništva ubrzalo bi proizvodnju i odgovor na pandemiju korona virusa u siromašnijim zemljama koje bi možda inače morale čekati godinama na vakcinaciju čitavog stanovništva, navodi se u otvorenom pismu poslanom Bidenu u srijedu.

Predsjednik Biden je rekao da niko nije siguran dok svi nisu sigurni, a sada sastanak G7 predstavlja sjajnu priliku da se pokaže globalno vodstvo koje samo SAD može osigurati”, rekao je bivši britanski premijer Gordon Brown aludirajući na predstojeći sastanak grupe najbogatijih zemalja svijeta, prenosi agencija Reuters.

U pismu se Bidena poziva da podrži prijedlog Južnafričke Republike i Indije da se pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) privremeno suspenduju prava intelektualnog vlasništva povezana s vakcinacijom i liječenjem COVID-19.

Američki predsjednik Joe Biden aplaudira muškarcu dok prima vakcinu na mjestu cijepljenja protiv koronavirusne bolesti (COVID-19) u Aleksandriji, Virginia, SAD, 6. aprila 2021. REUTERS / Kevin Lamarque
Američki predsjednik Joe Biden aplaudira muškarcu dok prima vakcinu na mjestu cijepljenja protiv koronavirusne bolesti (COVID-19) u Aleksandriji, Virginia, SAD, 6. aprila 2021. REUTERS / Kevin Lamarque

Dodaje se da bi, s obzirom na dosadašnju brzinu proizvodnje vakcina, većina siromašnijih država morala čekati najmanje do 2024. da bi postigla masovnu imunizaciju protiv COVID-19.

Nove mutacije virusa i dalje će uzimati živote i ugrožavati našu povezanu globalnu ekonomiju sve dok svi, posvuda ne budu imali pristup sigurnoj i učinkovitoj vakcini”, rekao je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Joseph Stiglitz.

Pismo je koordinisala udruga People’s Vaccine Alliance, koalicija u kojoj je okupljeno pedesetak humanitarnih i razvojnih organizacija.

Među potpisnicima pisma nalaze se i Francois Hollande, Mary Robinson, Fernando Henrique Cardoso, Juan Manuel Santos i Ellen Johnson Sirleaf – bivši predsjednici Francuske, Irske, Brazila, Kolumbije i Liberije – zatim bivši italijanski premijeri Mario Monti i Romano Prodi, te bivša novozelandska premijerka Helen Clark. Pismo su potpisali i Lech Walesa i Mihail Gorbačov u dvostrukom svojstvu: bivših predsjednika Poljske odnosno Sovjetskog Saveza i dobitnika Nobelove nagrade za mir.

Među potpisnicima-Nobelovcima nalaze se imena poput Sheldona Glashowa, Gerardusa ‘t Hoofta, Elfriede Jelinek, Denisa Mukwegea, Herte Muller, Orhana Pamuka, Malale Yousafzai i Muhammada Yunusa.

XS
SM
MD
LG