Linkovi

SAD preporučile privremenu obustavu upotrebe Johnson & Johnson vakcine


Vakcina Džonson i Džonson daje se u samo jednoj dozi
Vakcina Džonson i Džonson daje se u samo jednoj dozi

Američke federalne agencije preporučile su da se privremeno obustavi upotreba vakcine Johnson&Johnson, pošto je u šest slučajeva prijavljena pojava retkih krvnih ugrušaka.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) najavili su sastanak u srijedu kako bi razmotrili ove slučajeve.

Ugrušci su se pojavili kod žena između 18 i 48 godina. Jedna od njih je umrla, dok je druga u bolnici u kritičnom stanju, piše New York Times.

CDC i Uprava za hranu i lijekove (FDA) u zajedničkom saopštenju navode da su takve pojave bile ekstremno rijetke do sada.

Federalne zdravstvene agencije pozvale su u utorak na trenutnu stanku u korištenju jednodozne Johnson & Johnson vakcine protiv SARS-CoV-2 nakon što je šest primatelja u Sjedinjenim Državama razvilo rijetki poremećaj koji uključuje krvne ugruške u periodu 6-13 dana nakon primanja vakcine.

Svih šest primatelja bile su žene u dobi od 18 do 48 godina. Jedna je žena umrla, a druga je u Nebraski hospitalizirana u kritičnom stanju. U ovom trenutku, u SAD je administrirano preko 6.8 miliona doza upravo ove vakcine, što znači da je pojavnost krvnih ugrušaka izuzetno rijetka, manje od 1 u milion datih doza.

Ovakav potez američkih regulatornih agencija stiže manje od nedelju dana pošto su i evropske regulatorne agencije saopštile da istražuju pojavu krvnih ugrušaka kod četvoro Amerikanaca koji su primili tu vakcinu.

U međuvremenu, kompanija je najavila da će odložiti distribuciju svojih vakcina u Evropi i da ispituje slučajeve pojave krvnih ugrušaka.

Johnson&Johnson vakcina protiv COVID-19 je bazirana na tehnologiji adenovirsnih rekombiniranih vektora slično AstraZeneca vakcini Vaxzevria i ruskoj vakcini Sputnjik V, a razvijana je u evropskoj podružnici ove kompanije, Janssen. Za razliku od AstraZeneca i ruske vakcine, ova vakcina se daje u samo jednoj dozi, što olakšava njenu primjenu, a inače sadrži adenovirus serotip 5, kao druga doza Sputnjika V.

Pozivanje na pauziranje ove vakcine ne znači da će se ona povući iz upotrebe, nego je najava da će Federalne zdravstvene agencije – Centri za kontrolu bolesti (CDC) i Federalna uprava za lijekove (FDA) zajednički istražiti dokaze o povezanosti ove vakcine sa slučajevima rijetkih tromboza. Nedavno je slično zabilježeno i s AstraZeneca vakcinom, te je evropski regulator EMA savjetovao da se tromboze trebaju uvrstiti na listu potencijalnih rijetkih nuspojava ove vakcine. Grupa naučnika s Unierziteta u Greifswaldu je nedavno napravila poveznicu između AstraZeneca vakcine i sličnih slučajeva tromboze te predložila potencijalni mehanizam rijetke autoimune reakcije koji bi mogao biti uzrok pojavi ugrušaka.

Međutim, vrlo je bitno istaći kako je pojava tromboze nakon vakcina protiv COVID-19 zapravo jako rijetka i da prestavlja mnogo manji rizik nego tromboza usljed infekcije COVID-19. Trenutno procijenjeni rizik za trombozu nakon Johnson & Johnson vakcine iznosi 1 u milion, nakon AstraZeneca oko 3-9 u milion, a usljed COVID-19 između 100 000 i 200 000 u milion. Rizik tromboze za žene koje uzimaju oralne kontraceptive iznosi 500-1200 u milion, a za trudnice i oko 2000 u milion. Rizik za trombozu predstavljaju i pretilost, pušenje te dugi letovi.

Zdravstveni regulatori upozoravaju da ako osobe koje su primile Johnson&Johnson vakcinu primijete glavobolju, bol u predjelu stomaka, oticanje nogu, kratkoću daha u periodu tri sedmice nakon vakcinacije, trebaju kontaktirati svog ljekara. Treba imati na umu da slučajevi tromboze ne moraju imati smrtni ishod, ako se na vrijeme obrati ljekaru i prepoznaju simptomi.

Većina stručnjaka se slaže u ocjeni da je korist vakcina protiv COVID-19 znatno veća nego rizik.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG