Linkovi

Aleksandar Vulin, direktor obavještajne službe Srbije, pod američkim sankcijama


Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin

Američko ministarstvo finansija stavilo je Aleksandra Vulina na listu sankcionisanih pojedinaca.

Vulin je trenutno prvi čovjek obavještajne službe Srbije i jedan od bliskih saradnika Aleksandra Vučića.

Rođen je 1972. godine u Novom Sadu je političar, diplomirani pravnik, novinar, bivši zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srbije, bivši ministar obrane u Vladi Republike Srbije, bivši direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije i bivši ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Vladi Republike Srbije od 2014. godine, te bivši ministar unutrašnjih poslova Srbije.

Tokom 2021. godine, Vulin se prometnuo u jednog od vodećih zagovaratelja kontroverzne ideje "Srpskog sveta", koju u većini država bivše Jugoslavije kao i dijelu srpske javnosti gledaju kao na rebradniranu Veliku Srbiju.

Evropski parlament je izrazio zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo Bezbjednosno-informativne agencije (BIA).

Sjedinjene države Vulina su uvrstile na tzv. SDN listu (Special Designated Nationals).

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, lijevo, i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov šetaju tokom sastanka u Moskvi, Rusija, u ponedeljak, 22. avgusta 2022. (Pres služba ruskog ministarstva spoljnih poslova preko AP)
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, lijevo, i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov šetaju tokom sastanka u Moskvi, Rusija, u ponedeljak, 22. avgusta 2022. (Pres služba ruskog ministarstva spoljnih poslova preko AP)

U obrazloženju sankcija navedeno je :

"Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033. Sankcioniranje Aleksandra Vulina naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su angažovani u korumpiranim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamjerne aktivnosti u Srbiji i regionu.

„Trezor neće oklijevati da cilja na aktere koji zloupotrebljavaju svoje položaje za ličnu korist, istovremeno potkopavajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu“, rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu, Brian E. Nelson. „Današnjom akcijom Aleksander Vulin je odgovoran za svoja koruptivna i destabilizujuća djela koja su takođe omogućila ruske zlonamjerne aktivnosti u regionu.

Aleksandar Vulin je umIJešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne operacije narkotika i zloupotrebu javne funkcije. Vulin je zadržao obostrano koristan odnos sa srpskim trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem koji je sankcionisan od strane SAD, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica Srbije.

Vulinovi postupci su unaprijedili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji. Ova djela uključuju korištenje njegovog ovlaštenja za ličnu korist, uključujući umiješanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne pozicije da podrži Rusiju, olakšavajući ruske zlonamjerne aktivnosti koje degradiraju sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana i pružajući Rusiji platformu za daljnji uticaj u regionu. Vulin je direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova. Ove institucije nisu mete ovih sankcija.

OFAC sankcionira Vulina za odgovornost ili saučesništvo u korupciji vezanoj za zapadni Balkan, uključujući korupciju od strane, u ime ili na drugi način povezanu sa vladom na zapadnom Balkanu, ili za sadašnjeg ili bivšeg vladinog službenika, ili direktno ili indirektno uključeno u nju na bilo kom nivou vlasti na Zapadnom Balkanu, kao što je zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, ili podmićivanje", stoji u obrazloženju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG