Linkovi

Sutkinja upozorila Trumpa da ne prijeti svjedocima u novom slučaju


Demonstrant ispred zgrade suda u Washingtonu (Foto: REUTERS/Kevin Wurm)
Demonstrant ispred zgrade suda u Washingtonu (Foto: REUTERS/Kevin Wurm)

Federalna sutkinja u novom slučaju protiv Donalda Trumpa, za zavjeru za poništavanje rezultata izbora 2020. godine, presudila je u petak da će bivšem predsjedniku biti dozvoljeno da u javnosti iznese neke dokaze sa suđenja, koji nisu osjetljivi.

Trump nije prisustvovao ročištu, prvom od kako se prošle nedelje izjasnio o krivici.

Međutim, sutkinja je upozorila Trumpa da pazi šta će govoriti u javnosti.

Čak i dvosmislene izjave strana ili njihovih advokata - ako se mogu sa razlogom protumačiti kao zastrašivanje svjedoka ili uticaj na potencijalne porotnike - mogu da ugroze proces. Upozoravam vas i vašeg klijenta da budete naročito pažljivi u javnim izjavama o slučaju. Preduzeću sve neopodne mjere da očuvam integritet ovog procesa", poručila je sutkinja Tanja Čatkan.

Čatkan je saslušala argumente povodom spora tužilaca i advokata odbrane o tome koje dokaze, koje vlada proslijedi Trumpovom pravnom timu, bivši predsjednik može da iznese u javnost.

Presuda da će Trumpu ipak biti dozvljeno da u javnosti iznosi detalje o nekim materijalima, koji se ne smatraju osjetljivim, donesena je uprkos protivljenju tužilaca koji su zabrinuti da bi Tuamp mogao da koristi detalje povjerljivih dokaza da zastraši svjedoke, prenosi agencija Reuters.

Međutim, sutkinja Tanja Čatkan je presudila da vlada nije adekvatno pokazala zašto bi svi dokazi trebalo da budu obuhvaćeni takozvanim "nalogom za zaštitu", kojim se sprječava da dokazi budu podijeljeni sa javnošću da bi se spriječilo zastrašivanje svjedoka ili uticaj na porotu.

Čatkan se ipak uglavnom saglasila sa tužiocima kada je riječ o tome koje bi osjetljive materijale trebalo zaštiti od iznošenja u javnost, kao što su izvodi iz stotina prepisa i snimaka razgovora sa svjedocima. Kasnije je i zvanično odobrila nalog koji će Trumpu omogućiti da podijeli dokumenta koja su već u javnom domenu ili je do njih došao nezavisno. Nije mu međutim dozvoljeno da objavljuje materijale povezane sa velikom porotom ili nalozima za pretres.

Sutkinja je tokom ročišta više puta poručila da Trump podliježe sudskim pravilima kao i svi optuženi prije suđenja, iako se istovremeno kandiduje za predsjednika.

“On je optužen za krivična djela. Imaće ograničenja kao i svaki drugi optuženi. Slučaj se regularno odvija", rekla je Čatkan.

Upozorila je da je Trampu zabranjeno da zastrašuje svjedoke i da će pomno pratiti njegove izjave. Istakla je i da neće dozvoliti da politika utiče na njene presude.

"Vaš klijent bi trebalo da se brani u sudnici, a ne na internetu", naglasila je Čatkan.

Tužioci su tražili da se bivšem predsjedniku zabrani da u javnosti iznosi sve dokaze koje je vlada proslijedila njegovom pravnom timu. Sutkinja je navela da bivši predsednik ima pravo na slobodu govora, ali da to pravilo nije neograničeno, te da u krivičnom slučaju u kome se nalazi, sloboda govora mora da poštuje neka pravila

Takozvani nalog za zaštitu, koji je tražio tim specijalnog tužioca Džeka Smita, bio je jedno od ranih spornih pitanja u slučaju u okviru kojeg se Trump optužuje da je kovao zavjeru da spriječi volju birača i ostane na vlasti uprkos porazu od Džoa Bajdena.

Nalozi za zaštitu nisu neuobičajeni u krivičnim slučajevima, ali se razlikuju od naloga kojima se stranama zabranjuje da javno govore o tekućem slučaju izvan sudnice.

Međutim advokati bivšeg predsjednika - koji je oštro kritikovao tužioce i sutkinju Tanju Čatkan na društvenim mrežama i tokom predizbornih mitinga - tvrdili su da nalog za zaštitu, koji su tužioci tražili, ograničava Trampova prava na slobodu govora.

Tužioci su u svom zahtjevu ukazali na Trampovu poruku, koju je uputio na svojoj družtvenoj mreži, da će "goniti" one koji "gone njega". Izrazili su zabrinutost da bi Tramp mogao da objavi tajne informacije velike porote što bi moglo da ima "štetne i obeshrabrujuće posljedice po svjedoke".

Ročište u federalnom sudu u Vašingtonu prvo je na kojem su advokati iznosili argumente pred Čatkin, koju je na položaj sudije postavio bivši predsjednik Barak Obama i koja je poznata po tome što je izricala velike kazne zatvora učesnicima napada na američki Kapitol 6. januara 2021. godine.

Prošle nedelje se pred drugim sudijom izjasnio da nije kriv po optužbama za zavjeru da prevari SAD i opstruiše potvrdu Bidenove pobjede u Kongresu.

Tužioci su pokušavali da spriječe Trampa i njegove advokate da o dokazima raspravljaju sa ljudima koji nisu dio pravnog tima, nisu potencijalni svjedoci, advokati svjedoka ili drugi koje je sud odobrio.

Trampov tim tražio je da sudija nametne restriktivniji nalog kojim bi se zabranjivalo objavljivanje materijala za koji se smatra da je osjetljiv - kao što su dokumenta velike porote.

Tužioci tvrde da se Tramp protivi njihovom prijedlogu zato što želi da vladine dokaze koristi da bi "suđenje iz sudnice izmjestio u medije".

Bivši američki predsjednik tvrdi da je nova optužnica protiv njega, kao i dvije prethodne - za zadržavanja povjerljivih dokumenata i falsifikovanje poslovne dokumentacije - pokušaj da se nanese šteta njegovoj kampanji za novi predsjednički mandat.

Njegovi advokati iznosiće argumente da se Trump oslanjao na savjet svojih advokata 2020. godine i da je imao pravo da osporava izbore za koje je vjerovao da su pokradeni.

Trump je već najavio da će tražiti da se suđenje izmjesti iz Vašingtona, tvrdeći da ne može da bude fer u gradu koji većinski podržava demokrate i Bajdena. Međutim, to neće biti lako, a sudije u Vašingtonu - uključujući i sutkinju koja je zadužena za njegov slučaj - već su odbacivale slične napore Trumpovih pristalica optuženih za napad na Kapitol.

Tužioci su u četvrtak rekli sutkinji da traže da suđenje po novoj optužnici počne 2. januara 2024. godine. Trampovi advokati još nisu predložili svoj datum, ali su sugerisali da će pokušati da uspore slučaj. Očekuje se da sutkinja odluči o datumu početka suđenja na sledećem ročištu, zakazanom za 28. avgust.

Trampu će se u martu suditi u Njujorku, gdje je optužen da je tokom kampanje 2016. godine isplaćivao novac porno glumici da bi šutila o navodnoj aferi. U maju će mu se suditi po optužnici, koju je podigao specijalni tužilac, koja ga tereti za zadržavanje povjerljivih predsjedničkih dokumenata koja su pronađena na njegovom imanju Mar-a-Lago, na Floridi.

XS
SM
MD
LG