Linkovi

Može li Trump otići u zatvor ako bude osuđen? ... i druga pitanja o optužnici


U skici iz sudnice, bivši američki predsjednik Donald Trump sjedi između advokata Todda Blanchea i Johna Laura u saveznom sudu u Washingtonu, 3. avgusta 2023. Uprkos svim krivičnim optužbama protiv njega, Trump se kandiduje za predsjednika.
U skici iz sudnice, bivši američki predsjednik Donald Trump sjedi između advokata Todda Blanchea i Johna Laura u saveznom sudu u Washingtonu, 3. avgusta 2023. Uprkos svim krivičnim optužbama protiv njega, Trump se kandiduje za predsjednika.

Pravni problemi bivšeg predsjednika Donalda Trumpa eskaliraju iz dana u dan.Trump se suočava s neviđenim nizom krivičnih prijava koje ugrožavaju njegovu političku budućnost i, ako bude osuđen, mogle bi ga dovesti u zatvor.

Prošle sedmice, bivši predsjednik i kandidat za republikansku nominaciju 2024. optužen je u Washingtonu za zavjeru da se poništi njegov izborni poraz 2020., dodajući novi postojećim krivičnim slučajevima u New Yorku i Floridi. Četvrta optužnica u Džordžiji mogla bi doći svakog dana.

Nijedan američki predsjednik nikada ranije nije bio krivično optužen, i niko ne zna šta će se dogoditi ako Trump bude proglašen krivim.

Optužnice su pokrenule pravna i ustavna pitanja, od kojih je na neka lakše odgovoriti nego na druga.

Može li se Trump kandidirati za predsjednika ako bude osuđen? Može li ići u zatvor? Mogu li države da ga odbiju od glasanja zahtijevajući da kandidati imaju čist krivični dosije? Šta ako Trump bude osuđen, ali pobijedi na izborima? Može li da preuzme dužnost i da se pomiluje?

Može li se Trump kandidirati za predsjednika ako bude osuđen?

Po ovom pitanju postoji skoro univerzalna saglasnost: čak i ako bude osuđen, Trump se neće suočiti s ustavnim preprekama da se kandiduje za Bijelu kuću.

Američki ustav ima samo tri uslova za predsjedničke kandidate: oni moraju biti rođeni američki državljani, najmanje 35 godina starosti i živeti u zemlji najmanje 14 godina.

Trump ispunjava sva tri, a većina ustavotvoraca se slaže da države ne mogu nametati dodatne zahtjeve kandidatima za predsjednika.

Eugene Mazo, stručnjak za izborno pravo i budući profesor na Univerzitetu Duquesne, rekao je da se čak i kandidatu s "mentalnom nesposobnošću" ne može zabraniti da se kandiduje "jer su u Ustavu navedeni svi zahtjevi".

"Ako želite dodatni zahtjev, on mora proći kroz ustavni amandman," rekao je Mazo u intervjuu za Glas Amerike.

Posljednjih godina, zakonodavstvo država kao što su Kalifornija i New Jersey koji zahtijeva od predsjedničkih kandidata da otkriju svoje porezne prijave proglašeno je neustavnim, rekao je Mazo.

To znači da države ne mogu držati Trumpa van glasačkih listića donošenjem zakona koji zahtijevaju da kandidati za predsjednika imaju čist krivični dosije, dodao je.

Debata o 14. amandmanu

Iako države ne mogu diskvalifikovati predsjedničke kandidate po novim osnovama, postoji jedno upozorenje na ovo opšte pravilo, rekao je Frank Bowman, profesor prava emeritus na Univerzitetu Missouri.

Prema trećoj klauzuli 14. amandmana američkog Ustava, osobi koja je proglašena krivom za "pobunu" ili "ustanak" može biti zabranjeno da se kandiduje za predsjednika, rekao je Bowman.

Opskurna odredba je prvobitno bila osmišljena da spriječi članove pobunjeničke Konfederacije da budu na dužnosti nakon građanskog rata u SAD-u 1861-65. Klauzula je ostala neaktivna više od jednog vijeka.

Ali posljednjih mjeseci, liberalne grupe kao što su Mi Familia Vota i Free Speech for People vršile su pritisak na države da diskvalifikuju Trumpa prema 14. amandmanu. Oni tvrde da je Trump potaknuo pobunu protiv Sjedinjenih Država 6. januara 2021. godine, kada je grupa njegovih pristalica upala u američki Kapitol kako bi spriječila Kongres da potvrdi pobjedu Joea Bidena.

Trumpa je kasnije Predstavnički dom opozvao zbog podsticanja, ali ga je Senat SAD oslobodio. Bowman je napomenuo da nijedna od trenutnih krivičnih prijava protiv Trumpa ne navodi učešće u pobuni.

"Da li će ovi napori zaista uspjeti je diskutabilno, a ne nemoguće", rekao je Bowman u intervjuu.

Ali drugi taj trud vide kao malo izglednu šansu.

"Mislim da će na kraju doći do Vrhovnog suda i brzo će biti uništen." rekao je Jonathan Turley, konzervativni profesor prava na Univerzitetu George Washington, u nedavnom intervjuu.

Može li Trump otići u zatvor i voditi kampanju iza rešetaka?

Ako bude proglašen krivim, Trump bi mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu i, teoretski, odatle bi mogao nastaviti kampanju.

"Iz perspektive krivičnog zakona, on je samo osoba i stoga, kao i svaka druga osoba, ako bude osuđen za krivično djelo, može biti osuđen na zatvorsku kaznu, na bilo koju kaznu koju zakon predviđa", rekao je Bowman.

Nijedan bivši predsjednik nikada nije bio u zatvoru, ali su neki predsjednički kandidati vodili kampanju iza rešetaka.

Godine 1920. Eugene V. Debs, predsjednički kandidat Socijalističke partije, dobio je skoro milion glasova dok je služio kaznu za pobunu. 1992. politički aktivista Lyndon LaRouche vodio je kampanju za predsjednika dok je bio u zatvoru zbog prevare.

"Može li voditi kampanju iz zatvora?" upita Mazo retorički. "Teško je, ali odgovor je svakako."

Sam Trump je obećao da će nastaviti kampanju čak i ako bude osuđen.

"Nikada neću otići," rekao je u intervjuu za Politico u junu.

Da li će bivši predsjednik dobiti zatvorsku kaznu ostaje neizvjesno, ali je Politico nedavno procijenio da bi mogao dobiti do 641 godinu zatvora ako bude osuđen po svim tačkama i za svaku mu bude izrečena maksimalna kazna.

Međutim, ovo je nategnut scenario, jer sudije rijetko izriču maksimalnu kaznu prvim prestupnici i obično dozvoljavaju da kazne teku istovremeno.

Odluka o kazni na kraju će biti na sudiji, koji će odmjeriti različite faktore kao što su težina krivičnog djela, karakter optuženog i javni interes.

Neki pravni stručnjaci tvrde da bi sudac mogao poštedjeti Trumpa zatvora i umjesto toga mu dati uvjetnu kaznu ili kućni pritvor, samo da bi izbjegao spektakl bivšeg američkog predsjednika u zatvorskom kombinezonu.

Ali drugi kažu da bi Tramp mogao da se suoči sa zatvorskom kaznom ako bude osuđen.

"Mislim da bi bilo kojem sudiji, posebno izvan okruga D.C., bilo jako teško da je poslao toliko svojih pristalica u zatvor zato što su u suštini djelovali na njegov poticaj ... da mu ne daju kaznu", rekao je Bowman.

Može li Trump sam sebe pomilovati?

Od opadajućih dana Trumpovog predsjedništva, stručnjaci su žestoko raspravljali o pitanju predsjedničkog samopomilovanja.

Američki predsjednik može pomilovati bilo koga za federalne zločine, a neki su nagađali da se Trump možda tajno pomilovao prije nego što je napustio funkciju kako bi izbjegao buduće krivično gonjenje.

Ali Turley je rekao da nije vidio nikakve dokaze u tom smislu.

"Da je postojalo (tajno samopomilovanje), on bi već napravio tu odbranu", rekao je Turley u intervjuu u utorak.

S druge strane, ako Trump bude ponovo izabran, mogao bi sam sebi izdati pomilovanje, rekao je Turley. "Dakle, ako se ova federalna suđenja održe nakon izbora, Trump bi se mogao pomilovati prije nego što dođe do bilo kakvog suđenja, a Jack Smith nikada neće vidjeti porotu ni u jednom od ovih slučajeva."

Suđenja u dva od tri slučaja zakazana su za mart i maj 2024. godine, ali bi ti datumi mogli biti pomjereni zahtjevima za prethodni postupak i drugim pravnim manevrima.

A pitanje predsjedničkog samopomilovanja i dalje je daleko od riješenog. Pravni stručnjaci kao što je Bowman tvrdili su da predsjedničko samopomilovanje krši Ustav. Niko ne može biti sam sebi sudija.

„Zaista, predsjedničko samopomilovanje je u suprotnosti sa jezikom i strukturom ustava, suprotno očiglednim namjerama osnivača, i predstavlja veoma realnu opasnost za vladu“, napisao je Bowman u Just Securityju u novembru 2020.

Čak i kada bi se Trump mogao pomilovati, to se ne bi proširilo na državne zločine za koje je Trump optužen, napomenuo je Turley.

XS
SM
MD
LG