Linkovi

Velika Britanija: Rusija će se "vjerovatno mučiti" sa logistikom u Ukrajini


Anja Korostenska pada na koljena pred grobom svog verenika, Oleksija Zavadskog, ukrajinskog vojnika koji je poginuo u borbi 15. januara u Bahmutu, tokom njegove sahrane u Buči, Ukrajina, 19. januara 2023.
Anja Korostenska pada na koljena pred grobom svog verenika, Oleksija Zavadskog, ukrajinskog vojnika koji je poginuo u borbi 15. januara u Bahmutu, tokom njegove sahrane u Buči, Ukrajina, 19. januara 2023.

Britansko ministarstvo odbrane saopćilo je u nedjelju da Rusija "vrlo vjerovatno procjenjuje da će pojačana konvencionalna vojna prijetnja trajati mnogo godina nakon trenutnog rata u Ukrajini".

U obavještajnom ažuriranju objavljenom na Twitteru u nedjelju, ministarstvo je navelo da će se Rusija "vrlo vjerovatno mučiti sa osobljem i opremanjem planiranog proširenja".

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je prošle sedmice da namjerava povećati broj svojih oružanih snaga na 1,5 miliona ljudi.

Rusija je takođe objavila planove za ponovno uspostavljanje moskovske i lenjingradske vojne oblasti. Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva saopćilo je da taj potez predstavlja "djelimičan povratak na organizaciju snaga iz sovjetske ere u zapadnoj Rusiji".

Rusija takođe planira da instalira novi vojni korpus u Kareliji, u blizini finske granice.

Twitter je u subotu osvijetlio evropske zvaničnike koji su osudili njemačku neodlučnost da pošalje tenkove Leopard u Ukrajinu. Letonski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics pozvao je Njemačku da "sada dostavi Ukrajinu tenkove Leopard".

“Ovo je potrebno da se zaustavi ruska agresija, pomogne Ukrajini i brzo se uspostavi mir u Evropi. Njemačka kao vodeća evropska sila ima posebnu odgovornost u tom pogledu”, ustvrdio je on, govoreći u svoje ime i u ime litvanskih i estonskih ministara vanjskih poslova.

Estonska premijerka Kaja Kallas pozvala je da se u Ukrajinu pošalje još "mnogo" oružja i to brže. Što se tiče ruskog rata protiv Ukrajine, rekla je: "Mi smo u tome na duge staze."

Poljski ministar vanjskih poslova Zbigniew Ray pozvao je na "djela odmah".

"Ukrajinska krv se stvarno prolijeva", napisao je on. "Ovo je cijena oklijevanja oko isporuka Leoparda."

Ova fotografija snimljena 19. maja 2022. prikazuje poljski tenk Leopard dok trupe iz Poljske, Sjedinjenih Država, Francuske i Švedske učestvuju u vojnoj vježbi DEFENDER-Europe 22, u Nowogardu, Poljska.
Ova fotografija snimljena 19. maja 2022. prikazuje poljski tenk Leopard dok trupe iz Poljske, Sjedinjenih Država, Francuske i Švedske učestvuju u vojnoj vježbi DEFENDER-Europe 22, u Nowogardu, Poljska.

Tenkovska obuka

Mihail Podoljak, viši savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, u subotu je izrazio svoju frustraciju dinamikom vojne podrške koju pružaju saveznici zemlje.

"Ionako ćete pomoći Ukrajini s potrebnim oružjem i shvatiti da ne postoji druga opcija za okončanje rata osim poraza Rusije", objavio je Podolyak na Twitteru. "Ali današnja neodlučnost ubija sve više naših ljudi. Svaki dan odlaganja je smrt Ukrajinaca. Razmišljajte brže."

U međuvremenu, ukrajinske trupe počeće obuku za upotrebu borbenih tenkova Leopard 2 na poljskom tlu, rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov ukrajinskoj službi Glasa Amerike u petak. Reznikov je razvoj opisao kao napredak.

"Zemlje koje već imaju tenkove Leopard mogu započeti misije obuke za naše tenkovske posade. Počećemo s tim, a odatle ćemo ići. Nadam se da će Njemačka pratiti njihov proces, obaviti interne konsultacije i doći do odluke o prebacivanju tenkova. Optimista sam po tom pitanju jer je prvi korak napravljen. Počećemo sa programima obuke naših tenkovskih posada na Leopards 2", rekao je Reznikov.

“Svi ranije najavljeni paketi [vojne pomoći] su potvrđeni. Osim toga, o nekim novim paketima razgovaralo se iza zatvorenih vrata, ali ih još ne mogu najaviti. Ovo je inspirativno. Veoma sam zadovoljan”, dodao je.

Za razliku od toga, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina izdao je upozorenje o mogućim posljedicama paketa oružja koje su zemlje obećale isporučiti Ukrajini.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Donjeg doma ruskog parlamenta, objavio je u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram: „Ako Washington i zemlje NATO-a isporuče oružje koje će se koristiti za napade na civilne gradove i pokušaju da zauzmu naše teritorije, kako prijete, to će dovesti do odmazde mjere upotrebom snažnijeg oružja.”

"Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodržive", rekao je Volodin. "Zato što se ove države nisu suočile sa situacijom u kojoj je postojala prijetnja sigurnosti njihovih građana i teritorijalnom integritetu zemlja."

Dim se diže od udara na grad Soledar na prvoj liniji fronta
Dim se diže od udara na grad Soledar na prvoj liniji fronta

Povratak tijela

Ranije u subotu, Wagner grupa, privatna ruska paravojna grupa, objavila je putem svoje web stranice RIA FAN da planira poslati tijela ukrajinskih vojnika ubijenih tokom borbi u zarobljenom gradu Soledaru na teritoriju pod kontrolom Ukrajine.

Wagner je 11. januara rekao da je zauzeo Soledar, a ruske vlasti u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck rekle su ranije ove sedmice da imaju kontrolu nad gradom rudnika soli, gdje su se vodile intenzivne borbe.

Internet stranica RIA FAN, koja je dio medijskog fonda vođe Wagnera Jevgenija Prigožina, citirala je jednog komandanta Wagnera koji je rekao da će plaćenička četa poslati tijela iz Soledara na teritoriju pod kontrolom Ukrajine u četiri ili pet konvoja od ukupno oko 20 kamiona.

U subotnjem izvještaju nije navedeno koliko će tijela biti vraćeno ukrajinskim vlastima, ali se navodi da su ukrajinske snage pretrpjele velike gubitke u Soledaru.

U njemu se navodi da je Prigožin jasno stavio do znanja da tijela vojnika treba da budu vraćena u Ukrajinu na "dostojanstven" način, ali nije naveo više detalja.

U odvojenom pismu upućenom glasnogovorniku za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Johnu Kirbyju, Prigožinova pres služba je glasila: „Dragi gospodine Kirby, možete li molim vas razjasniti koji je zločin počinio PMC Wagner?"

Pitanje je bilo kao odgovor na odluku Washingtona da uvede nove sankcije toj vojnoj grupi.

Kirby je Wagner nazvao "zločinačkom organizacijom koja čini široko rasprostranjene zločine i kršenja ljudskih prava".

Prošlog mjeseca Bijela kuća je saopštila da je Wagner preuzeo isporuku oružja iz Sjeverne Koreje kako bi pomogao u jačanju ruskih snaga u Ukrajini.

Ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje nazvalo je izvještaj neosnovanim, a Prigozhin je tada negirao da je primio takvu isporuku, nazivajući izvještaj "tračevima i spekulacijama".

Evropska unija uvela je vlastite sankcije u decembru 2021. Wagneru, koji je bio aktivan u Siriji, Libiji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu, Mozambiku i Maliju, kao i Ukrajini.

Ruslan Petrychka iz Glasa Amerike doprinio je ovoj priči.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG