Linkovi

Saveznici nude više oružja Ukrajini, ali bez odluke o teškim tenkovima


Zapadni saveznici u petak su umanjili nade Ukrajine u brzu isporuku borbenih tenkova kako bi pojačali svoju vatrenu moć za proljetnu ofanzivu protiv ruskih snaga, a Sjedinjene Države pozvale su Kijev da se suzdrže od pokretanja takve operacije.

Glavni američki general, govoreći nakon sastanka saveznika u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, također je rekao da će Ukrajini ove godine biti vrlo teško otjerati ruske invazione snage iz zemlje.

Uoči sastanka u Ramsteinu dominiralo je pitanje hoće li Njemačka pristati poslati tenkove Leopard 2 u Ukrajinu ili dopustiti drugim zemljama koje ih imaju da to učine.

Na kraju, u petak nije donesena nikakva odluka o isporuci Leoparda, rekli su dužnosnici, iako su obećane velike količine drugog oružja, uključujući sisteme protivzračne odbrane i druge modele tenkova.

"Imali smo otvorenu raspravu o Leopardsu 2. Nastavit ćemo", rekao je ukrajinski ministar odbrane Oleskii Reznikov nakon sastanka.

Sjedinjene Države također su se čvrsto držale svoje odluke da Ukrajini još ne isporuče tenkove Abrams, rekao je visoki američki dužnosnik u Washingtonu.

U Ramsteinu, američki general Mark Milley, načelnik Združenog stožera, rekao je na konferenciji za novinare: "S vojnog stajališta, još uvijek tvrdim da bi ove godine bilo vrlo, vrlo teško vojno izbaciti ruske snage iz svakog centimetra Ukrajine pod ruskom okupacijom."

Razvoj događaja vjerovatno je razočarenje za Ukrajinu, dok se rat pokrenut ruskom invazijom prošlog februara nastavlja, bez rješenja ili popuštanja na vidiku. Predsjednik Volodymyr Zelenskiy posebno je zatražio više borbenih tenkova.

Ukrajina je posebno teško pogođena ove sedmice, izvijestivši o 44 mrtvih i 20 nestalih nakon ruskog raketnog napada na stambeni blok u Dnjipru. Rusi u Sankt Peterburgu i Moskvi polažu cvijeće na improvizirane spomenike žrtvama.

Sastanak njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa, njegovog američkog kolege, ministra obrane Lloyda Austina, ukrajinskog ministra obrane Oleksiya Reznikova, načelnika Združenog stožera američkih snaga generala Marka A. Milleya i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, kako bi razgovarali o tome kako pomoći Ukrajini da se obrani, u zračnoj bazi Ramstein, Njemačka, 20. januara 2023. REUTERS/Wolfgang Rattay
Sastanak njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa, njegovog američkog kolege, ministra obrane Lloyda Austina, ukrajinskog ministra obrane Oleksiya Reznikova, načelnika Združenog stožera američkih snaga generala Marka A. Milleya i glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, kako bi razgovarali o tome kako pomoći Ukrajini da se obrani, u zračnoj bazi Ramstein, Njemačka, 20. januara 2023. REUTERS/Wolfgang Rattay

NJEMAČKA OPREZNA

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je na konferenciji za novinare na kraju sastanka u Ramsteinu da je vrijeme ključno za Ukrajinu da preuzme borbu s ruskim snagama u proljeće, Ukrajina je dobro opremljena čak i bez Leoparda.

"Ukrajina ne ovisi o jednoj platformi", rekao je.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena suočava se s pritiskom kod kuće da isporuči naprednije oružje. Skupina američkih senatora koji su u petak posjetili Kijev osudila je kašnjenja. "Ne bismo trebali slati američke trupe u Ukrajinu, ali bismo Ukrajini trebali pružiti ono što bismo dali našim vojnicima da se bore na terenu", rekao je novinarima demokratski senator Richard Blumenthal.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg rekao je za Reuters da se podupiratelji Ukrajine moraju usredotočiti ne samo na slanje novog oružja, već i na opskrbu municijom za starije sisteme pomoć u njihovom održavanju.

Sa svoje strane, Kremlj je rekao da opskrba Ukrajine tenkovima neće pomoći i da će Zapad požaliti zbog svoje "zablude" da Kijev može pobijediti na bojnom polju.

Njemačka je bila pod velikim pritiskom da dopusti slanje Leoparda. Socijaldemokratska stranka kancelara Olafa Scholza tradicionalno je skeptična prema vojnom angažmanu i oprezna prema iznenadnim potezima koji bi mogli izazvati daljnju eskalaciju Moskve.

Njemački ministar odbrane Boris Pistorius rekao je da ne može reći kada će biti donesena odluka o tenkovima, ali je Berlin spreman brzo djelovati ako postoji konsenzus među saveznicima.

"Sve prednosti i mane moraju se vrlo pažljivo odvagnuti", rekao je Pistorius.

Ministri odbrane iz NATO-a i drugih zemalja sastali su se u Ramsteinu zbog zabrinutosti da će Rusija uskoro ponovno pokrenuti svoju vojnu kampanju kako bi zauzela dijelove ukrajinskog istoka i juga za koje kaže da ih je anektirala, ali ne kontrolira u potpunosti.

Zelenskiy je zahvalio saveznicima na podršci na početku sastanka, ali je rekao da je potrebno više i brže.

"Moramo ubrzati. Vrijeme mora postati naše oružje. Kremlj mora izgubiti", rekao je.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG