Linkovi

Ministar odbrane Ukrajine: Vojska će trenirati na njemačkim tenkovima u Poljskoj


Tenk španske vojske Leopard 2 NATO pojačane borbene grupe Forward Presence prolazi pored oklopnog transportera kanadske vojske LAV tokom završne faze vojne vježbe Silver Arrow 2022 na vojnim poligonima Adazi, Latvija 29. septembra 2022. REUTERS/Ints Kalnins
Tenk španske vojske Leopard 2 NATO pojačane borbene grupe Forward Presence prolazi pored oklopnog transportera kanadske vojske LAV tokom završne faze vojne vježbe Silver Arrow 2022 na vojnim poligonima Adazi, Latvija 29. septembra 2022. REUTERS/Ints Kalnins

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov kaže da će se ukrajinske snage obučavati da koriste borbene tenkove Leopard 2, uprkos tome što zapadni saveznici nisu u petak donijeli odluku da li će Kijev snabdijevati tenkovima njemačke proizvodnje.

Reznikov je rekao ukrajinskoj službi Glasa Amerike u petak da će ukrajinske trupe trenirati na tenkovima u Poljskoj i opisao razvoj događaja kao proboj.

"Zemlje koje već imaju tenkove Leopard mogu započeti misije obuke za naše tenkovske posade. Počećemo s tim, a odatle ćemo ići. Nadam se da će Njemačka pratiti njihov proces, obaviti interne konsultacije i doći do odluke da transfer tenkova. Optimista sam po tom pitanju jer je prvi korak napravljen. Počećemo sa programima obuke naših tenkovskih posada na Leopards 2", rekao je Reznikov.

Ranije u petak, američki ministar odbrane Lloyd Austin i predsjedavajući Združenog generalštaba general Mark Milley rekli su da Njemačka u ovom trenutku Ukrajini neće dati tenkove Leopard. Oni su to iznijeli na brifingu u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj nakon međunarodne konferencije o podršci Ukrajini.

Sastanak je održan usred frustracije Kijeva zbog neslaganja oko slanja tenkova u Ukrajinu pošto invazija u punom obimu dostiže granicu od 11 mjeseci. Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskyy je na sastanku uputio direktne molbe za tenkove.

Reznikov je rekao da je zadovoljan rezultatima: „Smatram da su ključni koncepti današnjeg sastanka bili jedinstvo, vremenski rokovi isporuke pomoći i jačanje sposobnosti oružanih snaga Ukrajine da nastave kontraofanzivne operacije u cilju privremenog oslobađanja okupiranih teritorija Ukrajine. Svi ranije najavljeni paketi [vojne pomoći] su potvrđeni. Osim toga, o nekim novim paketima razgovaralo se iza zatvorenih vrata, ali ih još ne mogu najaviti. Ovo je inspirativno. Veoma sam zadovoljan."

Ostin je negirao da postoji veza između Njemačke koja nije poslala svoje tenkove Leopard i SAD-a koje nisu poslale svoje tenkove Abrams. "Ono na šta smo zaista fokusirani je da osiguramo da Ukrajina ima sposobnost da trenutno bude uspješna. Dakle, ovdje imamo prozor mogućnosti - od sada do proljeća... kad god započnu svoju operaciju, svoju kontraofanzivu ," on je rekao.

Novi paket pomoći SAD, vrijedan 2,5 milijardi dolara, dovodi američku vojnu pomoć Ukrajini na skoro 27 milijardi dolara od ruske invazije prije skoro godinu dana.

People hold signs referencing Leopard tanks being sent to Ukraine, at a demonstration in Berlin, Germany, Jan. 20, 2023.
People hold signs referencing Leopard tanks being sent to Ukraine, at a demonstration in Berlin, Germany, Jan. 20, 2023.

Ostin je ponovo potvrdio posvećenost saveznika odbrani Ukrajine.

"Ne radi se samo o bezbjednosti Ukrajine, radi se o evropskoj i globalnoj sigurnosti", rekao je on. Izrazio je uvjerenje da će grupa ostati ujedinjena i nastaviti graditi zamah.

Milley je ponovio Austinov komentar i istakao da je ovo najjedinstveniji NATO koji je vidio u svojih 40 godina u uniformi. Rekao je da američki paket pomoći, zajedno sa ujedinjenim donacijama drugih zemalja, označava njihovu odlučnost da brane Ukrajinu.

"Koliko je potrebno, koliko je potrebno da bi Ukrajina ostala slobodna, nezavisna i suverena", rekao je.

Međutim, Milley je rekao da će Ukrajini biti veoma teško da istjera ruske invazione snage iz zemlje ove godine, te je naglasio važnost učvršćivanja ukrajinskog odbrambenog fronta.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je sukob u Ukrajini u "zastoju". Međutim, agencija je upozorila da postoji “realna mogućnost lokalnog ruskog napredovanja oko Bakhmuta”.

Ministarstvo je u obavještajnom ažuriranju objavljenom na Twitteru navelo da su najteže borbe u posljednje vrijeme bile na tri lokacije u Ukrajini – sjeveroistočnom Kremini, Donjeckoj oblasti u Bakhmutu i Zaporožskoj oblasti.

U intervjuu za Glas Amerike Patsy Widakuswara u petak, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby rekao je da NATO alijansa ostaje "veoma, vrlo čvrsto iza Ukrajine". Međutim, rekao je da saveznici u NATO-u, kao "suverene nacije, moraju da odlučuju jer moraju imati svoje nacionalne sigurnosne potrebe, moraju ih uzeti u obzir, baš kao i mi".

Zelenskyy je u svom večernjem obraćanju u petak rekao da će se Ukrajina morati boriti da osigura zalihe modernog teškog oklopa.

„Svaki dan sve više činimo da nema alternative donošenju odluke o tenkovima“, rekao je on.

Moskva je u petak saopćila da bilo koji dodatni tenkovi koji se isporuče Ukrajini neće imati utjecaja na tok sukoba.

"U više navrata smo govorili da takve isporuke neće suštinski promijeniti ništa, ali će dodati probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Rekao je da će Zapad "zažaliti zbog svoje zablude" da Ukrajina može pobijediti na bojnom polju.

U Kijevu su se u petak američki senatori Richard Blumenthal, Lindsey Graham i Sheldon Whitehouse sastali sa Zelenskim i ukrajinskim vojnim zvaničnicima. Dopisnica VOA-e iz Kijeva Ana Černikova izvijestila je da su tokom konferencije za novinare senatori ustvrdili da bi SAD trebale pružiti tenkove i dalekometno oružje Ukrajini kako bi zaustavile rusku invaziju.

Izrazili su uvjerenje da je Ukrajini potrebna ova pomoć sada, jer vrijeme nije na strani Ukrajine i njenih saveznika. Rekli su i da će, ako se sada ne zaustavi ruski predsjednik Vladimir Putin, sljedeće biti zemlje NATO-a.

Senatori su apelovali na svoje birače, tvrdeći da je njihov novac neophodan za uspostavljanje svjetskog poretka. Glavna poruka Ukrajincima bila je da će SAD ostati s njima koliko god bude potrebno.

Neke informacije za ovaj izvještaj stigle su od AP-a, AFP-a i Reutersa.

XS
SM
MD
LG