Linkovi

Putinov saveznik kaže da će Zapadne isporuke novog oružja Kijevu dovesti do globalne katastrofe


 Vyacheslav Volodin
Vyacheslav Volodin

Bliski saveznik predsjednika Vladimira Putina rekao je u nedjelju da će isporuke ofanzivnog oružja Kijevu koje prijeti ruskim teritorijama dovesti do globalne katastrofe i učiniti neodrživim argumente protiv upotrebe oružja za masovno uništenje.

Vjačeslav Volodin, predsjednik Dume - donjeg doma ruskog parlamenta - upozorio je da Sjedinjene Države i podrška NATO-a Ukrajini vodi svijet u "strašan rat".

"Ako Washingtona i NATO isporuče oružje koje će se koristiti za napade na civilne gradove i pokušaju zauzimanja naših teritorija, kako prijete, to će dovesti do mjera odmazde korištenjem snažnijeg oružja", rekao je Volodin u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Argumenti da nuklearne sile ranije nisu koristile oružje za masovno uništenje u lokalnim sukobima su neodržive. Zato što se ove države nisu suočile sa situacijom u kojoj je postojala prijetnja sigurnosti njihovih građana i teritorijalnom integritetu zemlje."

Zapadni saveznici su prošle sedmice obećali milijarde dolara u oružju za Ukrajinu, iako nisu uspjeli uvjeriti Njemačku da ukine veto na nabavku borbenih tenkova njemačke proizvodnje Leopard, koje drži niz NATO zemalja, ali za čiji transfer Ukrajini je potrebno odobrenje Berlina.

Od svoje invazije 24. februara, za koju je rekla da se brani od agresivnog Zapada, Rusija je preuzela kontrolu nad dijelovima Ukrajine i rekla je da ih nikada neće vratiti. Kijev je rekao da obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine nije otvoreno za pregovore.

Volodinovi komentari uslijedili su nakon slične prijetnje prošle sedmice od strane Dmitrija Medvedeva, bivšeg ruskog premijera i predsjednika.

Volodin (58) je predsjednik donjeg doma Državne dume od 2016. godine, a prethodno je imao visoku ulogu u predsjedničkoj administraciji. Kao član Putinovog Savjeta bezbjednosti, ima redovan pristup predsjedniku.

"Isporuke ofanzivnog oružja režimu u Kijevu dovešće do globalne katastrofe", rekao je on.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG