Linkovi

Evropski lideri pozivaju Berlin da odobri tenkove za Ukrajinu


Pripadnici vojske hodaju po tenku, dok Njemačka isporučuje svoje prve tenkove Leopard Slovačkoj kao dio dogovora nakon što je Slovačka donirala borbena vozila Ukrajini, u Bratislavi, Slovačka, 19. decembra 2022. REUTERS/Radovan Stoklasa
Pripadnici vojske hodaju po tenku, dok Njemačka isporučuje svoje prve tenkove Leopard Slovačkoj kao dio dogovora nakon što je Slovačka donirala borbena vozila Ukrajini, u Bratislavi, Slovačka, 19. decembra 2022. REUTERS/Radovan Stoklasa

Evropski lideri pozvali su Berlin u petak na zeleno svjetlo za isporuku tenkova njemačke proizvodnje Ukrajini kako bi se odbranili od invazije Moskve, a Washington i Kijev su rekli da je vrijeme od suštinske važnosti. Njemačka je rekla da će joj trebati saglasnost saveznika za to.

Razgovori ministara odbrane u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj uslijedili su nakon ukrajinskih upozorenja da Rusija nastoji obnoviti svoju skoro 11-mjesečnu invaziju nakon što je jednostrano pripojila dijelove istoka i juga Ukrajine koje ne kontroliše u potpunosti.

Sjedinjene Američke Države i Finska najavile su novu vojnu pomoć uoči skupa, gdje je glavni fokus bio na tome da li će Njemačka dozvoliti ponovni izvoz u Ukrajinu svojih tenkova Leopard 2 koje koriste vojske širom Evrope.

Najviši evropski diplomata Josep Borrell rekao je novinarima u Madridu da su neke evropske zemlje spremne poslati teške tenkove i da se nada da će odluka o tome biti donesena.

Ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski, govoreći na početku sastanka, zahvalio je saveznicima na podršci, ali je rekao da je potrebno više i brže.

"Moramo ubrzati. Vrijeme mora postati naše oružje. "Kremlj mora izgubiti", rekao je Zelenski, dodajući ranije komentare koji impliciraju da Njemačka sprečava druge zemlje da pošalju svoje tenkove.

Rusija se pregrupisala, regrutovala i pokušala preopremiti, rekao je na sastanku američki ministar odbrane Lloyd Austin.

"Ovo nije trenutak za usporavanje. Vrijeme je da kopamo dublje. Ukrajinski narod nas posmatra", rekao je on, ne pominjući posebno tenkove.

Berlin ima pravo veta na svaku odluku o izvozu tenkova iz zemalja koje ih koriste, a izgleda da vlada kancelara Olafa Scholza oklijeva da to odobri iz straha da ne provocira Rusiju.

Neki saveznici, zajedno s Ukrajinom, kažu da je zabrinutost Njemačke pogrešna jer je Rusija već u potpunosti posvećena ratu.

Litvanija, koja strahuje za svoju budućnost ako Rusija pregazi Ukrajinu, rekla je da će nekoliko zemalja na sastanku najaviti slanje tenkova Leopard.

"Neke od zemalja će definitivno poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, to je sigurno", rekao je ministar odbrane Arvydas Anusauskas za Reuters u četvrtak o obećanjima iz Ramsteina, nakon što se 11 zemalja sastalo u Estoniji i obećalo novu vojnu pomoć.

Finska je obećala više od 400 miliona eura dodatne odbrambene opreme za Ukrajinu i naznačila je da bi mogla dodati tenkove Leopard ako postoji sporazum sa saveznicima.

Poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao je da je "umjereni pesimista" da će Berlin dati zeleno svjetlo. Njegova vlada je sugerirala da bi Poljska ipak mogla nastaviti.

Njemačka vlada je u petak saopćila da nema informacije o službenom zahtjevu bilo koje zemlje Njemačkoj za dozvolu za ponovni izvoz njemačkih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Kremlj je rekao da isporuka tenkova Ukrajini neće pomoći, rekavši da će Zapad požaliti zbog svoje "zablude" da bi Kijev mogao pobijediti na bojnom polju.

Bradley borbena vozila
Bradley borbena vozila

VOJNA POMOĆ SAD

Kijev i Moskva su se uglavnom oslanjali na tenkove T-72 iz sovjetskog doba u ratu koji se dugo smatrao zastarjelim; stotine su uništene u onome što ruski predsjednik Vladimir Putin naziva "specijalnom vojnom operacijom" za zaštitu Rusije i onih koji govore ruski.

Ukrajina i njeni saveznici kažu da se Rusija ne suočava s prijetnjom i samo pokušava da prigrabi teritoriju.

Sjedinjene Američke Države objavile su u četvrtak novu vojnu pomoć Ukrajini u vrijednosti do 2,5 milijardi dolara, uključujući stotine oklopnih vozila i podršku protivvazdušnoj odbrani.

Pomoć uključuje 59 borbenih vozila Bradley i 90 oklopnih transportera Stryker, saopćilo je američko ministarstvo odbrane, što ukupno čini više od 27,4 milijarde dolara američke sigurnosne pomoći.

Vladin izvor u Njemačkoj rekao je da će se pokrenuti po pitanju tenkova Leopard ako Sjedinjene Države pristanu da pošalju tenkove Abrams, koji nisu bili uključeni u američko saopštenje od četvrtka.

Međutim, Berlin je u petak rekao da ta dva pitanja nisu povezana.

Borbeno vozilo Stryker
Borbeno vozilo Stryker

POSJETA DIREKTORA CIA-e

Saveznici Ukrajine nisu poslali Kijevu svoje najmoćnije oružje kako bi izbjegli da se NATO direktno sukobi s Rusijom. Kijev je više puta govorio da ne planira da napadne Rusiju, već da se samo brani.

"Ukrajinci će se boriti! Sa tenkovima ili bez. Ali svaki tenk iz Ramsteina znači spašene ukrajinske živote", napisala je potpredsjednica vlade Iryna Vereshchuk na Telegramu.

Direktor CIA-e William Burns otputovao je u tajnosti u glavni grad Ukrajine Kijev kako bi se sastao sa Zelenskim, rekao je američki zvaničnik Reutersu u četvrtak, odbivši reći kada je posjeta održana.

Washington Post, koji je prvi izvijestio o posjeti, rekao je da je to bilo krajem prošle sedmice i da je Burns izvijestio Zelenskog o njegovim očekivanjima o ruskim vojnim planovima.

Borbe su bile najintenzivnije u ukrajinskom industrijalizovanom istočnom regionu Donbasa, za koji je Rusija tvrdila da je anektirala u septembru zajedno sa dva regiona na jugu. Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak uveče da su ruske snage granatirale Donbas grad Bahmut.

U petak je rusko ministarstvo odbrane saopćilo da su njegove snage preuzele kontrolu nad Kliščijevkom, malim naseljem oko 9 km južno od Bakhmuta, dan nakon što je ruska grupa plaćenika Wagner iznijela istu tvrdnju.

Ukrajinski vojni analitičar i rezervni pukovnik Roman Svitun opovrgnuo je tu tvrdnju u četvrtak uveče.

„Ruske snage pokušavaju da zauzmu put koji vodi tuda, ali su zaustavljene u Kliščivki“, rekao je on za Espreso TV.

Reuters nije mogao nezavisno potvrditi tvrdnje sa bojnog polja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG