Linkovi

Ukrajini ponuđeno milijarde vrijedno oružje, ali Njemačka i SAD se ne slažu oko tenkova


U.S. Defense Secretary Lloyd Austin visits Berlin
U.S. Defense Secretary Lloyd Austin visits Berlin

Zapadni saveznici obećali su u četvrtak milijarde dolara za novo oružje za Ukrajinu, ali veliko pitanje da li poslati teške tenkove ostalo je bez odgovora, a Berlin još nije signalizirao da li će ukinuti veto.

Bojeći se da će zima dati ruskim snagama vremena da se pregrupišu i pokrenu veliki napad, Ukrajina se zalaže za borbene tenkove njemačke proizvodnje Leopard, koje koristi niz NATO nacija, ali za čije prebacivanje u Ukrajinu je potrebno odobrenje Njemačke.

Izvor iz njemačke vlade rekao je da će Berlin povući svoje prigovore ako Washington pošalje svoje tenkove Abrams.

Njemački kancelar Olaf Scholz, socijaldemokrata, nije bio voljan da pošalje oružje za koje se smatra da provocira Moskvu. Mnogi zapadni saveznici Berlina kažu da je zabrinutost pogrešna, jer je Rusija već u potpunosti posvećena ratu.

Dvije zemlje pokušale su riješiti zastoj jer su se u Berlinu sastali američki ministar odbrane Lloyd Austin i novi njemački ministar odbrane Boris Pistorius. Ali nije bilo riječi o tome da li su postigli napredak uoči sastanka desetina saveznika u petak u Ramštajnu, glavnoj evropskoj vazdušnoj bazi Vašingtona.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski iznio je slabo prikrivenu kritiku Njemačke zbog njenog stava o tenkovima.

„Ja sam moćan u Evropi, pomoći ću ako će pomoći i neko drugi van Evrope. Čini mi se da to nije baš ispravna strategija”, rekao je on.

Sastanak u Ramštajnu se smatra šansom za Zapad da Ukrajini da ono što joj je potrebno da porazi Rusiju 2023. godine, a zemlje uključujući Kanadu, Holandiju i Švedsku već su najavile oklopna vozila i protivvazdušnu odbranu.

Ali Kijev kaže da su mu potrebni teški tenkovi da odbrani ruske napade i povrati okupiranu zemlju.

"Nemamo vremena, svijet nema ovo vrijeme", napisao je u četvrtak na Telegramu Andriy Yermak, šef administracije ukrajinskog predsjednika.

„Pitanje tenkova za Ukrajinu mora biti zatvoreno što je prije moguće“, rekao je on. "Mi plaćamo sporost životima našeg ukrajinskog naroda. To ne bi trebalo biti tako."

Berlin je do sada blokirao saveznike da pošalju svoje tenkove Leopard 2, radnog konja vojski širom Evrope. Vašington i mnogi zapadni saveznici kažu da su Leopardi - koje je Nemačka napravila u hiljadama tokom Hladnog rata - jedina pogodna opcija dostupna u dovoljno velikom broju.

Američki zvaničnici kažu da još nemaju planove da pošalju Abrams, koji radi na snažnim turbinskim motorima za koje se smatra da koriste previše goriva za opskrbu napregnutog logističkog sistema Kijeva na frontu.

Američki tenk M1A2 Abrams puca tokom zajedničke vojne vježbe Noble Partner 2016. u vojnoj bazi Vaziani, u blizini Tbilisija, Gruzija, utorak, 24. maja 2016. (AP Photo/Shakh Aivazov)
Američki tenk M1A2 Abrams puca tokom zajedničke vojne vježbe Noble Partner 2016. u vojnoj bazi Vaziani, u blizini Tbilisija, Gruzija, utorak, 24. maja 2016. (AP Photo/Shakh Aivazov)

NISU NORMALNA VREMENA

Pistorijus i Ostin su govorili o važnosti podrške Ukrajini uoči njihovog sastanka, ali nijedan se nije direktno pozabavio pitanjem tenkova.

Na ceremoniji nakon polaganja zakletve, Pistorijus je rekao: "Ovo nisu normalna vremena, imamo rat koji bjesni u Evropi. Rusija vodi brutalni rat uništenja jedne suverene zemlje, Ukrajine."

Austin je opisao Njemačku kao jednog od najbližih saveznika Washingtona i zahvalio joj na dosadašnjoj podršci Ukrajini.

Poljska i Finska su već rekle da će poslati Leoparde ako Njemačka ukine veto. U znak rastuće frustracije, Poljska je sugerirala da bi to mogla učiniti čak i ako Njemačka pokuša to blokirati.

Rusija je odgovorila na izglede za više oružja za Kijev prijetnjama eskalacijom. Dmitrij Medvedev, saveznik Vladimira Putina koji je bio predsjednik od 2008. do 2012. godine kada je Putin uzeo pauzu da bude premijer, iznio je jednu od najjasnijih prijetnji Moskve da će upotrijebiti nuklearno oružje ako izgubi u Ukrajini.

"Poraz nuklearne sile u konvencionalnom ratu može pokrenuti nuklearni rat", rekao je Medvedev. "Nuklearne sile nikada nisu izgubile velike sukobe od kojih zavisi njihova sudbina."

Bilo je znakova trvenja unutar njemačke vladajuće koalicije. Scholzov zamjenik Robert Habeck, iz njegovih koalicionih partnera Zelenih, rekao je prošle sedmice da Njemačka neće stati na put drugim zemljama koje šalju Leoparde u Ukrajinu.

Vezanje Leoparda za američke tenkove Abrams moglo bi prebaciti teret na Washington. Colin Kahl, glavni politički savjetnik Pentagona, rekao je u srijedu da tenkovi Abrams vjerovatno neće biti uključeni u sljedeći masivni paket vojne pomoći Washingtona od dvije milijarde dolara, čiji će nosioc biti oklopna vozila Stryker i Bradley.

"Abrams tenk je veoma komplikovan komad opreme. Skup je. Teško je trenirati na njemu. Ima mlazni motor."

Ukrajina i Rusija su se prvenstveno oslanjale na tenkove T-72 iz sovjetske ere, koji su uništeni na stotine u 11 mjeseci borbi. Kijev kaže da bi bolje naoružani i zaštićeni zapadni tenkovi dali svojim trupama mobilnu vatrenu moć da protjeraju ruske trupe u odlučujućim bitkama.

Nakon velikih ukrajinskih dobitaka u drugoj polovini 2022. godine, linije fronta su uglavnom bile zamrznute u posljednja dva mjeseca, pri čemu nijedna strana nije ostvarila velike dobitke uprkos velikim žrtvama u intenzivnom rovovskom ratu.

Jevgenij Prigožin, vođa privatnih ruskih plaćeničkih snaga Wagner, koje su preuzele vodeću ulogu u borbama u blizini istočnog grada Bakhmuta, izjavio je u četvrtak da su njegove snage zauzele selo Klishchiivka na periferiji Bakhmuta. Kijev je ranije negirao da je naselje palo. Reuters nije mogao potvrditi tamošnju situaciju.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG