Linkovi

Američka ambasada u BiH: Lažne i neutemeljene optužbe Valentine Matviyenko ne zavrijeđuju pažnju


Ambasada SAD u Sarajevu
Ambasada SAD u Sarajevu

Govor treće žene u vlasti Rusije Valentine Matviyenko u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (BiH) sadržavao je lažne i neutemeljene optužbe, ocijenila je Amabasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.

Ruska funkcionerka se u govoru osvrnula na vanjsku politiku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u kojem je dala rusko viđenje politike Zapada.

Iz Ambasade poručuju da optužbe koje je iznijela Matviyenko, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije, ne zavrijeđuju posebnu pažnju, rečeno je Federalnoj novinskoj agenciji (Fena).

Američka ambasada navodi da građani BiH znaju da su SAD njihov istinski prijatelj i saveznik, te da su SAD oprijedjeljene za suverenu i multietničku BiH kojoj je mjesto u Europskoj uniji.

Od 2014. godine Matviyenko se nalazi na američkoj crnoj listi zbog doprinosa u aneksiji Krima i sukoba u Ukrajini. Naredbom koju je potpisao tadašnji Barack Obama sankcije uključuju blokadu imovine, ulazak u SAD i poslovanje sa američkim kompanijama i osobama bilo gdje na svijetu.

Vladimir Putin i Valentina Matviyenko
Vladimir Putin i Valentina Matviyenko

Govor Putinove „čelične lady”, kako je nazivaju mediji, naišao na osude kod političara u Federaciji BiH.

Matviyenko, između ostalog, kaže da Zapad radi na „spriječavanju razvoja Rusije” i da „za sve optužuju Rusiju”, dodavši da se „koriste lažima”.

O Crnoj Gori i Makedoniji

Govoreći da je Rusija protiv novih linija razgraničenja na Balkanu i da brinu o miru i stabilnosti regije, Matviyenko je izjavila da je pripajanje Crne Gore u NATO navodno bilo protiv volje većine stanovništva i što vodi „destabilizaciji regije”, te da SAD „isti opasan eksperiment pokušavaju urade i u Makedoniji”.

Rusija je optužena za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016. godine.

Prošlog mjeseca, Rusija je upozorila Makedoniju na negativne posljedice njenog pristupanja NATO-u, prije svega, po regionalnu bezbjednost i bilateralne odnose te dvije zemlje.

Video: Senator Chris Murphy: Rusi su pokazali da će pokušati naškoditi Makedoniji na putu u NATO

Senator Chris Murphy: Rusi su pokazali da će pokušati naškoditi Makedoniji na putu u NATO
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:38 0:00

Huškački istup

Halid Genjac, delegat u Domu naroda Parlamenta BiH, odlučio je napustiti salu za vrijeme obraćanja ruske funkcionerke uz obrazloženje da je zloupotrijebila gostoprimstvo, prenio je Klix.

Genjcu nije bilo primjereno da ruska funkcionerka u Parlamentu BiH govori o američkoj vanjskoj politici, kao i da se direktno miješa u unutrašnja pitanja zemlje, u pogledu reforme institucija pravde - Ustavnog suda BiH, te Suda i Tužilaštva BiH.

Govor Matviyenko komentarisao je i Peđa Kojović, predsjednik Naše stranke.

„Rusija i dalje pokazuje nesposobnost da svoju halapljivost prema većem međunarodnom uticaju i teritorijama drugih država preusmjeri ka sebi, ka izgradnji sopstvenog demokratskog sistema”, kazao je Kojović, prenosi N1.

Kojović je rekao i da ruska namjera sa huškačkim istupima poput govora Matviyjenko mora biti u zaustavljena u BiH.

Ruska funkcionerka je saopštila i to da se Rusija zalaže za što skorije ukidanje Ureda visokog predstavnika, a iz kojeg je danas stigao odgovor kako za tako nešto nisu ispunjeni uslovi, prenosi Fena.

XS
SM
MD
LG