Linkovi

HOYT BRIAN YEE: Amerika poduzima korake na jačanju zemalja zapadnog Balkan protiv lošeg uticaja


Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Eurroaziju
Hoyt Brian Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Eurroaziju

Hoyt Biran Yee, visoki zvaničnik State Departmenta, u intervjuu za Glas Amerike, poručio je da će angažman Sjedinjenih Američkih Država u zemljama zapadnog Balkana ostati snažan.

Yee, zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Europu i Eurroaziju, smatra da će tako ostati i nakon najava da će budžet State Departmenta biti smanjen, što će umanjiti uticaj Washingtona na krhke demokratije i time ih izložiti uticaju Rusije.

Ipak, u nekim pitanjima kao što je borba protiv terorizma, SAD i Rusija su saglasne i, kako kaže Yee, nastaviće blisko da sarađuju.

„Ali, tamo gdje Rusija i SAD nemaju isti interes, SAD će braniti interese i vrijednosti koje zastupaju zajedno sa svojim saveznicima. To je ono što činimo”, kaže Yee.

Zapadni Balkan je jedan od primjera gdje, objašnjava Yee, SAD moraju ostati oprezne bez preuveličavanja ruskog miješanja u izbore i uticaja koji pokušava da proširi.

„Preduzimamo korake da ojačamo zemlje zapadnog Balkana u borbi protiv lošeg uticaja – bilo ruskog ili nekih drugih zemalja. Želimo da budemo sigurni da ni Rusiji niti bilo kom drugom akteru neće biti lako da utiče na spoljnu ili unutrašnju politiku na Balkanu”, kaže Yee.

Svaku demokratiju bi, kaže, trebalo da zabrine rusko miješanje u Crnoj Gori.

„Ako Rusija želi, a to dokazi pokazuju, ne samo da se miješa u izbore, već i da ruši demokratski izabranu vladu zemlje koja je nedavno postala članica NATO-a, onda i druge države na Balkanu treba da budu oprezne”, rekao je Yee govoreći o suđenju organizatorima pokušaja državnog udara, od kojih su pojedini Rusi, koji su navodno planirali da ubiju premijera Mila Đukanovića i spriječe Crnu Goru da se prikloni zapadu.

Ipak, pokušaj državnog udara u oktobru 2016. godine nije uspio, a Crna Gora se u junu 2017. priključila NATO-u.

Moskva se oštro protivila ne samo članstvu Crne Gore u NATO-u, već je aktivno radila na tome da druge balkanske zemlje odvrati od eurroatlantskih integracija i na taj način proširi svoj uticaj u regionu. Rusija se, navodno, miješala i u makedonska unutrašnja pitanja više od decenije i koristila tradicionalne veze sa Srbijom da održi svoj uticaj.

SAD su izrazile zabrinutost zbog ruskog humanitarnog centra u Srbiji, jer ga pojedine organizcije i vojni stručnjaci vide kao prikrivenu bazu za špijuniranje američkih interesa na Balkanu.

Yee vjeruje da će integracije balkanskih zemalja u EU i NATO i dalje biti u skladu sa interesima SAD-a.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG