Linkovi

Valentina Matviyenko, Putinova „čelična lady”: Rusija se zalaže za što skorije uklanjanje Ureda visokog predstavnika iz BiH


Valentina Matviyenko
Valentina Matviyenko

Produbljivanje veza sa zemljama Zapadnog Balkana jedan je od prioriteta ruske vanjske politike, rekla je danas u Sarajevu Valentina Matviyenko, Putinova „čelična lady” kako je nazivaju. Istovremeno, u Washingtonu se posljednje vrijeme moglo čuti više puta o zabrinjavajućem uticaju Rusije na Zapadni Balkan.

Matviyenko, predsjednica Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije i osoba koja se nalazi na američkoj crnoj listi, u obraćanju delegatima Doma naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine (BiH) kaže da BiH uvijek može računati na podršku Rusije.

Matviyenko, koja je danas doputovala u službenu posjetu BiH, navodi da Rusija priznaje bezuslovno pravo da zemlje same odlučuju kakvim međunarodnim organizacijama žele da pristupe, kako da grade unutrašnju i spoljnu politiku, dodavši da se Rusija zalaže za suverenitet BiH.

„Rusija nije nikome ništa nametala i nikome nije ništa diktirala. Rusija kategorički ne prihvata miješanje u unutrašnje stvari drugih država”, rekla je Matviyenko.

Prošle godine Rusija je optužena za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori.

Od 2014. godine Matviyenko se nalazi na američkoj crnoj listi zbog doprinosa u aneksiji Krima i sukoba u Ukrajini. Naredbom koju potpisao tadašnji Barack Obama sankcije uključuju blokadu imovine, ulazak u SAD i poslovanje sa američkim kompanijama i osobama bilo gdje na svijetu.

BiH da odluči s kim da razvija saradnju

Matviyenko, kao treća osoba u vlasti Rusije, navodi da se Rusija, budući da je jedan od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, zalaže za mir, sigurnost u zemlji, ali i za uklanjanje Ureda visokog predstavnika, smatrajući da takvo prisustvo „ponižava narode BiH”.

„Mi često sebi postavljamo pitanje zašto druge države Europe pred BiH stavljaju izbor ili je Europska unija ili je Rusija. Meni se čini da takvo pitanje nije prihvatljivo. Same zemlje bi trebalo da rješavaju s kim treba da razvijaju uzajamno korisno saradnju”, kaže Matviyenko.

Dodala je da je „Dayton alfa i omega funkcionisanja BiH”, te da načela jednakoststi tri konsitutivna naroda, široka autonomija entiteta, rješavanje pitanja na osnovu dijaloga trebala bi ostati netaknuta.

Matviyenko smatra da je sazrela neophodnost reformisanja institucija pravde - Ustavnog suda BiH, Suda BiH i Tužilaštva BiH.

Rusija - zabrinjavajući vanjski faktor

Matthew Palmer
Matthew Palmer

Zadnje vrijeme u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) govori se o ruskom uticaju u BiH i na Zapadnom Balkanu.

U prošlosedmičnom svjedočenju pred američkim Kongresom na temu budućnost BiH, prvi čovjek američke politike za Balkan Matthew​ Palmer je u pisanoj izjavi naveo SAD mora pomoći političkim liderima BiH da sprovede reforme i da se „odupru ruskom malignom (zloćudnom) uticaju i drugim vanjskim prijetnjama”.

„Vanjski faktor koji nas posebno zabrinjava u sadašnjim okolnostima i u ovo vrijeme je Rusija. Ruski ciljevi, ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu su u potpunoj, temeljnoj suprotnosti sa našim ciljevima. Rusi na ovim prostorima siju i raspiruju nepovjerenje i neslogu”, rekao je Palmer u svjedočenju.

Hoyt Yee
Hoyt Yee

Svjedočeći prošle godine u američkom Kongresom, Hoyt Yee, kao pomoćnik državnog sekretara za Europu i Euroaziju, kazao je da se čini kako ruski predsjednik Vladimir Putin nastoji kod država Balkana stvoriti zavisnost od Rusije sa ciljem da odvraćanja od Zapada, Europske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO).

Kada je riječ o BiH, Yee je rekao da Rusija u BiH ohrabruje politčare iz Republike Srpske (RS) na odvajanje tog entiteta. Prema njegovim riječima, Rusija svoj uticaj jača finansijskim i političkim sredstvima putem Vlade RS.

Kako je tada rekao, američki cilj na Balkanu uključuje promovisanje mira i stabilnosti, jačanje vladavine prave i borbu protiv kriminala i korupcije, kao i povećanje transparetnosti vlada, što su neki od načina ruskog utjecaja na Balkanu.

Nedavno je ruski ambasador u BiH Petar Ivancov odbacio navode ruskog miješanja u BiH preko RS.

Predviđeno je da se Valentina Matviyenko tokom sutrašnje posjete Banja Luci obrati u Narodnoj skupštini RS.

XS
SM
MD
LG