Linkovi

Makedonija: Jačanje ruskog uticaja može imati jedino negativne posljedice


Prosvjednici u Makedoniji bojama, umjesto drvljem i kamenjem, negoduju zbog stanja u toj zemlji
Prosvjednici u Makedoniji bojama, umjesto drvljem i kamenjem, negoduju zbog stanja u toj zemlji

„Rusija će, sasvim sigurno, pokušati suzbijati približavanje Makedonije NATO-savezu i Evropskoj uniji."

Skandal sa nezakonitim, politički motiviranim prisluškivanjem gurnuo je Makedoniju u političku krizu. Na desetine hiljada Makedonaca izlazilo je na ulice protestirajući protiv vladine zloupotrebe moći i korupcije. Sjedinjene Države pozivaju makedonske političke stranke da se saglase o nastavku rada parlamenta i o otkazivanju izbora, sugeriraju da se ponište odluke o pomilovanju odgovornih za nelegalno prisluškivanje i traže da se Makedonija još agresivnije posveti nužnim reformama. Ta poltička kriza i prosvjedi Makedonaca otvorili su vrata još snažnijem uticaju Rusije u toj zemlji.

Prosvjedi nazivani „Raznobojna revolucija,“ jer prosvjednici koriste boje umjesto kamenica, počeli su prošle zime nakon objelodanjivanja informacija o nelegalnom prisluškivanju i praćenju telefonskih razgovora. Nastavljeni su proljetos kada je makedonski predsjednik Đorde Ivanov, braneći se od optužbi da je, više ili manje, uključen u nelegalne radnje obznanjene u "Panama papirima" zaustavio službenu, zvaničnu istragu protiv predsjednika vlade Nikole Gruevskog i 56 drugih makedonskih zvaničnika koji su navodno bili uključeni u nelegalno prisluškivanje.

Sjedinjene Državce su osudile to svojevrsno pomilovanje ističući da sprečavanje istrage i eventualnog suđenja krivcima duboko podriva opredjeljenost Makedonije temeljnim principima NATO-a i Evropske unije.

Ambasador Rusije u Makedoniji Oleg Ščerbak optužio je, međutim, Evropsku uniju i Sjedinjene Države za uplitanje u makedonske unutarnje odnose i upozorio da bi bilo koji pokušaj manipuliranja tenzijama mogao voditi teškim i nepredvidivim posljedicama.

Uticaj Rusije u Makedoniji, inače, raste brzo, posebno u naftnom sektoru. Ruska kompanija Lukoil otvara benzinske pumpe širom Makedonije, ruski investitori ulažu u proizvodnju i turizam, uspostavljaju tijesne veze sa vladinim zvaničnicima, liderima političkih stranaka....

U Makedoniji, koja je na vratima članstva u NATO-savezu, Rusija, u najkraćem koristi, političku krizu ocjenjuje profesor Daniel Server, ekspert za Balkan, i dodaje:

"Moskvi je izuzetno stalo da spriječi dalje širenje NATO-a. To se posebno jasno vidi na primjeru Crne Gore. Sličnim naporima Rusija će, sasvim sigurno, pokušati suzbijati približavanje Makedonije NATO-savezu i Evropskoj uniji."

Dalje širenje ruskog uticaja u Makedoniji može imati jedino negativne posljedice, uvjeren je i analitičar Edward Joseph:

"Ruski uticaj je u pravilu negativan i reuzltira jedino nepovoljnim posljedicama po zemlju tog uticaja. To je očito u Ukrajini, Bjelorusiji, Armeniji... Nema pozitivnih rezultata ruskog uticaja i intervencija ni u jednoj zemlji koja graniči sa Rusijom."

Protesti u Makedoniji se nastavljaju. Američki ambasador u Makedoniji Jess Baily ocjenjuje da pomilovanje uključenih u skadal prisluškivanja sugerira na nedodirljivost visoko pozicioniranih zvaničnika. On smatra da izbori, ako budu održani, kako je najavljeno 5. juna, neće nimalo pomoći rješavanju višemjesečne političke krize i samo će otežati, i to značajno, put Makedonije u euro-atlanstske integracije.

Makedonija: Jačanje ruskog uticaja može imati jedino negativne posljedice
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

XS
SM
MD
LG