Linkovi

CRNA GORA: Počinje dokazni postupak za državni udar


Među optuženima i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević
Među optuženima i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević

Nastavak suđenja optuženima za pokušaj terorizma i stvaranje kriminalne organizacije u cilju nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori, počeo je tačno u 9 sati u Višem sudu u Podgorici.

Nije bilo zahtjeva za odlaganje sudskog procesa od strane branilaca optuženih, iako je optuženi Bratislav Dikić kazao je da je njegovo zdravstveno stanje jako loše, ali da neće otežavati sudski postupak zbog toga.

Suđenje će se nastavilo čitanjem optužnice nakon čega bi optuženi trebalo da se izjasne da li se osjećaju krivim, a zatim bi se ušlo u dokazni postupak.

Optuženi lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević najavili su da će danas tražiti od Višeg suda da im vrati pasoše kako bi mogli putovati u Moskvu na redovne međupartijske konsultacije sa čelnicima Jedinstvene Rusije.

Glavni pretres i dokazni postupak treba da otkrije da li je bilo pokušaja sprovođenja terorističkih akata na teritoriji Crne Gore u vrijeme parlamentarnih izbora 16. oktobra 2016. godine, da li je postojala zavjera u cilju nasilnog rušenja vlasti, zarobljavanja i likvidacije tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, da li su u tim djelima učestvovali pripadnici ruskih obavještajno-bezbjednosnih službi i dio lidera opozicionog Demokratskog fronta?

Optuženo je 14 osoba među kojima su dvojica Rusa, lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač kao i devet srpskih državljana. Među srpskim državljanima je Bratislav Dikić penzionisani komandant Žandarmerije Srbije.

Država Srbija je odbila izručiti Predraga Bogićevića i Nemajnju Ristića, optužene za pokušaj terorizma. Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov su nedostupni i njima će se suditi u odsustvu. Oni su optuženi da su bili organizatori i finansijeri pokušaja terorističkih akata sa političkim motivom.

Ključni svjedok saradnik Saša Sinđelić, višestruki počinilac najtežih krivičnih djela.

Već je u par navrata početak suđenja bio odlagan zbog zahtjeva branilaca za izuzećem Glavnog specijalnog tužioca i zahtjeva upućenog sudskom vijeću da odgovori „da li su advokati odbrane pod tajnim nadzorom“. Svi zahtjevi odbrane su tada odbačeni.

U dosadašnjem toku pretkrivičnog i istražnog postupka, svi optuženi su negirali da su učestvovali u pokušaju nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori i odbacili navode optužnice. Dvojica optuženih lidera Demokratskog fronta su više puta ocjenili da je sudski proces protiv njih „politički proces koji treba da ošteti taj opozicioni savez i suzbije djelovanje opozicije u Crnoj Gori“. Dokaze Specijalnog tužilaštva kojima je potkrijepljena optužnica, opozicioni lideri su ocjenili „podmetnutim“.

Specijalno tužilaštvo tvrdi da je grupa, uhapšena u policijsko-tužilačkoj akciji na dan parlamentarnih izbora prošle godine, uz ostale nepoznate osobe, pokušala da sprovede terorističke akcije u Crnoj Gori u cilju nasilne promjene vlasti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG