Linkovi

Kako se odvijao masakr u školi u Teksasu - iz minuta u minut


Memorijal ubijenoj djeci i učiteljicama ispred osnovne škole Rob u Uvaldeu
Memorijal ubijenoj djeci i učiteljicama ispred osnovne škole Rob u Uvaldeu

Nadležni su davali kontradiktorne izjave o tome kada je policija reagovala i na koji način. Policijsko postupanje je sada u centru istrage, a ono što je sada već poznato je da su prošla dva sata otkako je napadač Salvador Ramos upucao svoju baku i trenutka kada ga je policija ubila.

A šta se dešavalo između? Evo vremenskog okvira kako se masovno ubistvo odvijalo.

Oko 11 ujutru - Ramos je upucao baku u lice, što je čuo njen komšija. Otrčao je do bakine kuće i video Ramosa kako bježi u pikapu, a njegovu baku kako moli za pomoć.

11:27 - Video snimak pokazuje da jedan od nastavnik u školi, koji još nije identifikovan, ostavlja odšrkrinuta vrata škole.

11:28 - Nastavnik izlazi na kratko da uzme svoj telefon i vraća se kroz ista vrata, koja ostaju odrškinuta. Istaržitelji i dalje nisu utvrdili razlog zbog kojeg su vrata ostala odškrinuta.

11:28 - Ramos upada pickupom u jarak iza škole. Dvojica muškaraca u obližnjem zavodu za sahrane čula su prasak i izašla da vide šta se dešava. Vidjeli su Ramosa kako iskače iz kola i nosi poluautomatsku pušku AR-15 i punu torbu municije. Muškarci su počeli da bježe, a Ramos je pucao na njih, ali ih nije ranio. U tom trenutku, nastavnik u panici izlazi iz škole i poziva policiju.

11:30 - Policija dobija poziv u kojem se navodi da se desila saobraćajna nezgoda i da je muškarac sa pištoljem ušao u školu.

11:31 - Ramos počinje da puca na školu sa školskog parkinga, a policijski automobili pristižu u obližnji zavod za sahrane. Ramos za to vrijeme bježi sa druge strane zgrade škole. Školski policajac u tom trenutku nije bio u kampusu, uprkos ranijim izvještajima da jeste. Čim je dobio poziv, momentalno se uputio ka školi i prišao sa leđa osobi za koju je mislio da je napadač. Ubrzao je automobilom prema čovjeku, za kojeg se ispostavilo da je nastavnik.

11:32 - Ramos ispaljuje hice ka školi i ide ka otvorenim vratima.

11:33 - Pet minuta pošto je slupao pikap, Ramos ulazi u zgradu škole i počinje da puca u dvije spojene učionice, 111 i 112. Ispaljuje više od 100 metaka.

11:35 - Trojica policajaca ulaze u školu kroz ista vrata gdje je prošao i Ramos, a tuda posle dolaze i četvorica drugih policajaca. Ukupno ih je u zgradi bilo sedam. Dvojicu je Ramos ranio.

11:37 - Pucanje se nastavlja, oko 16 metaka ispaljeno.

11:51 - Policijski narednik i službenici počinju da pristižu.

12:03 - Ženska osoba poziva policiju i šapuće da je u učionici 112. Poziv traje 1,23 minuta.

12:03 - Policajci nastavljaju da ulaze u školu, sada ih je u hodniku ispred učionice u kojoj je Ramos ukupno 19.

12:06 - Ana Mari Espinoza, portparolka školskog distrikta Uvalde, piše na Facebooku da su "svi kampusi u lockdownu".

12:10 - Ženska osoba koja je već zvala u 12:03 ponovo poziva policiju i kaže da je nekoliko ljudi ubijeno. Ponovo je zvala i u 12:13, i u 12:16 da kaže da je osam do devet učenika preživjelo.

12:10 - Grupa američkih maršala iz Del Rija stiže da asistira drugim pripadnicima bezbjednosnih službi i policiji.

12:15 - Pristiže i taktički tim američke Granične policije

12:19 - Druga ženska osoba iz učionice 111 zove policiju, a poziv se završava kada joj jedan od učenika kaže da spusti slušalicu.

12:21 - Ramos ponovo puca, a policajci vjeruju da je iza vrata pripojenih učionica. Policija se pomjera niz hodnik.

12:21 - Tokom razgovora nekog od učenika sa call centrom policije, čuju se tri pucnja.

U ovim trenucima, policija stoji u hodniku jer su vrata spojenih učionica zaključana i traže ključ od domara.

12:36 - Jedno od djece poziva policiju, poziv traje 21 sekundu.

U isto vrijeme, i druga djevojčica poziva policiju koja joj govori da ostane tiha i da ostane na vezi. Djevojčica kaže: "Sad je pucao u vrata".

12:43 - Djevojčica moli dispečara u call centru da "odmah pošalje policiju".

12:46 - Djevojčica kaže da može da čuje policajce u blizini.

12:47 - Ponovo moli dispečera da "odmah pošalje policiju".

12:51 - Policajci otključavaju vrata učionice ključem koji im je dao domar i ubijaju Ramosa.

12:51 - Policajci izvode djecu iz prostorije.

12:58 - Preko radio veze se prenosi vijest da je Ramos ubijen, i da je opsada škole gotova, kazao je Viktor Eskalon, regionalni direktor teksaškog Odeljenja za javnu bezbjednost.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG