Linkovi

Da li će policajci odgovarati za to što nisu reagovali na vrijeme i spasili živote djece u Teksasu?


Policajci u Uvaldeu, ispred škole gdje se dogodio masakr
Policajci u Uvaldeu, ispred škole gdje se dogodio masakr

Nereagovanje policije prilikom masovnog ubistva u osnovnoj školi u mjestu Uvalde u Teksasu, stavilo je policijske službenike u centar istrage o masakru.

TEKSAS - Brojna su pitanja u vezi sa tim zašto policija nije ranije upala u učionicu u kojoj je bio napadač, zašto se čekalo skoro sat vremena, a za sve to bi policajci mogli krivično da odgovaraju. Pitanje, međutim, da li će se to i desiti.

U masovnoj pucnjavi ubijeni su 19-oro djece i dvije učiteljice. Policija je u prethodnim danima davala kontradiktorne izjave koje su još više izazvale bijes u javnosti.

U petak su nadležni priznali da su učenici i nastavnici nekoliko puta zvali policiju pošto je napadač već upao u školu, a u isto vrijeme je više od 10 polijcajaca već bilo u hodniku škole. Policija je vjerovala, kako je rečeno, da se osumnjičeni zabarikidirao u dvije spojene učionice i da napad više nije bio aktivan.

Odluka šefa policije i policajaca da ne prate protokole predviđene za ovakve situacije, postavila je pitanja da li je moglo da bude spaseno više života.

"U ovakvim slučajevima, sud javnosti je mnogo gori od bilo kakvog regularnog suda. Ovom situacijom se upravljalo užasno na toliko mnogo nivoa i mislim da će neko morati da bude žrtveno jagnje", kaže penzionisani njujorški narednik policije Džo Đakalone.

Dok je napadač pucao u djecu, a policija stajala u hodniku, pripadnici drugih bezbjednosnih agencija su molili šefa školskog obezbjeđenja da ih pusti unutra jer su djeca u opasnosti, rekla su dvojica policajaca koji nisu željeli da otkriju identitet.

Jedan od njih kazao je da audio snimak sa lica mjesta da jedan od policajaca govori šefu školske policije da je napadač još aktivan i da je prioritet zaustaviti ga. Ali, nije jasno zašto je školski policajac to ingorisao.

Guverner Teksasa Greg Abot, koji je prvo hvalio policiju jer je spasila živote, izjavio je da je bio obmanut i obećao istragu o tome "ko je, kada, gdje bio nadležan i šta su radili".

"Suština je - zašto nisu izabrali strategiju koja je najbolja, eliminisali napadača i spasili dejcu?", upitao je Abot.

Kakva je statistika?

Protiv policajaca, koji reaguju na školske masovne pucnjave, rijetko se podnose krivčne prijave. Izuzetak je školski policajac koji je optužen da se krio tokom masakra vaternim oružjem u srednjoj školi u Parklendu, na Floridi, kada je ubijeno 17 ljudi.

Njujorški advojat Pol Martin i direktor Policijskog istraživačkog foruma Čak Veksler, kažu da ne znaju ni za jedan slučaj policajca koji je krivično odgovarao zato što nije spriječio masovno ubistvo.

Martin je često zastupao policajce optužene za ubistvo, napade i druga krivična djela, i kaže da su policajci u Uvaldeu čekali jer su pratili naređenja pretpostavljenih. Smatra da ne mogu biti optuženi zato što su slušali naređenja.

Kada je riječ o školskom policajcu koji je odlučio da čeka, umjesto da se suprotstavi, Martin kaže da će morati da se dokaže mnogo stvari kako bi bio optužen - jer zakon dozvoljava policajcima da donose širok dijapazon odluka.

"Porodice mogu da tuže policiju da nije reagovala, i to će biti građanske parnice. Ali, sumnjam da će biti i krivično gonjeni", smatra Martin.

Policajci su takođe zaštićeni "kvalifikovanim imunitetom", što je pravni instrument koji ih štiti od tužbi, osim kada je jasno da svojim odlukama jasno krše zakon.

Porodice ubijene djece iz škole u Parklendu dobile su ukupno 217,5 miliona dolara u nagodbi sa Sekretarijatom za pravosuđe, a pošto FBI nije spriječio napadača da uđe u školu - iako je imao informacije da planira napad.

Federalni sudija odbacio je sve sem jedne tužbe protiv školskog distrikta i policije u srednjoj školi u Kolumbajnu 1999. Kćerka nastavnika koji je na smrt iskrvario, postigla je nagodbu sa policijom okruga Džeferson u vrijednosti od 1,5 miliona dolara. Policija je i tada bila pod žestokom kritikom zašto ranije nije reagovala.

"Ono što nas je Kolumbajn naučio je da čekanje u situaciji kada imate naoružanog napadača - košta života. Evo nas, 20 godina poslije Kolumbajna i bavimo se istim pitanjem", kaže Veksler.

Šef policije okruga Juvalde, Pit Aredondo, odlučio je da policajci čekaju jer je vjerovao da napadač više nije aktivan, rekao je Stiven Mekrou iz teksaškog Odeljenja za javnu bezbjednost.

Aredondo nije davao izjave. Ispred njegove kuće nalaze se pripadnici policije, ali nije poznato zbog čega.

XS
SM
MD
LG