Linkovi

Guverner Teksasa: Napadač najavio pucnjavu na društvenim mrežama


Građani Juvaldea odaju poštu žrtvama ispred osnovne škole Rob Elementari u Teksasu, 25. maja 2022.
Građani Juvaldea odaju poštu žrtvama ispred osnovne škole Rob Elementari u Teksasu, 25. maja 2022.

18-godišnji Salvador Ramos iskoristio je poluautomatsku pušku AR-15 u krvroproliću u utorak u osnovnoj školi Rob u mjestu Uvalde. Pucnjava se završila tako što je policija upala u učionicu i ubila napadača. On je legalno kupio pušku a prošle nedelje je kupio i drugu pušku iste vrste, čim je napunio 18 godina 16. maja.

“Zlo je juče prošlo kroz Uvalde. Svako ko puca svojoj baki u lice mora da ima zlo u srcu" rekao je guverner Abot. “Ali je još veće zlo pucati u malu djecu."

Istražitelji još nisu rasvijetlili motiv napada u kome je ranjeno najmanje 17 osoba. Guverner je rekao da Ramos, stanovnik gradića na oko 135 kilometara od San Antonija, koliko se zna nije imao probleme sa mentalnim zdravljem niti je optužen za neko krivično djelo.

Međutim, oko pola sata prije pucnjave, Ramos je napisao prvu od tri poruke na internetu, rekao je Abot. Mladić je napisao da će pucati u svoju baku, zatim je potvrdio da je pucao. U poslednjoj poruci, objavljenoj 15 minuta prije nego što je došao do škole, rekao je da će otvoriti vatru u jednoj osnovnoj školi. Istražitelji kažu da nije precizirao u kojoj.

Ramos je poslao privatne, direktne poruke preko Facebooka, koje su "otkrivene poslije tragedije", rekao je portparol kompanije Endi Stoun, koji je dodao da FB sarađuje sa istražiteljima.

U danima i satima prije masakra, Ramos je takođe davao nagovještaje da nešto sprema. Na dan kada je kupio drugu pušku, na nalogu na Instagramu za koji istraživači vjeruju da je bio njegov, objavljena je fotografija dvije puške AR-15. Na statusu je "tagovana" druga korisnica Instagrama, koja ima više od 10.000 pratilaca, od koje je traženo da podijeli tu fotografiju.

Kako su detalji o najnovijem masovnom ubistvu u SAD počeli da izlaze na vidjelo, tuga je potpuno savladala Uvalde, gradić sa 16.000 stanovnika.

Džozef Avilja se moli držeći cveće za žrtve pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu, 25. maja 2022.
Džozef Avilja se moli držeći cveće za žrtve pucnjave u osnovnoj školi u Teksasu, 25. maja 2022.

Među poginulima su Elijiana Garsija, živahna desetogodišnjakinja koja je voljela da pjeva, pleše i igra košarku, njen drug iz četvrtog razreda Havijer Lopez koji je jedva čekao ljeto i otvaranje bazena, i nastavnica Eva Mireles, sa 17 godina iskustva, čiji je suprug policajac lokalnog školskog okruga.

“Po njihovim anđeoskim osmjesima možete da vidite da su bili voljeni", rekao je načelnik školskog okruga Hal Harel boreći se sa suzama, dok je pričao o ubijenoj djeci i nastavnicima. "Voljeli su da dolaze u školu i bili su divna ljudska bića."

Usred poziva širom SAD da se uvedu čvršća ograničenja za kupovinu oružja, republikanski guverner je stalno govorio o problemima mladih Teksašana sa mentalnim zdravljem i iznio argument da čvršći zakoni o oružju u Čikagu, Njujorku i Kaliforniji ne daju rezultate.

Demokrata Beto ORurk, koji se u novembru takmiči protiv Abota za položaj guvernera, prekinuo je konferenciju za novinare u srijedu, rekavši da je tragedija mogla da se spriječi. Upirući prstom u Abota, rekao je: "Ovo je tvoja krivica ako ne odlučiš da nešto promijeniš. Ovo će nastaviti da se dešava". O’Rurka je obezbjeđenje izvelo iz prostorije a gradonačelnik Uvaldea Don Melaflin ga je nazvao "bolesnikom".

Teksas ima neke od najlabavijih zakona o oružju u cijeloj zemlji i u proteklih pet godina je bio mjesto nekih od najsmrtonosnijih pucnjava u SAD.

“Jednostavno ne znam kako ljudi mogu da prodaju takvu vrstu oružja nekom 18-godišnjaku", rekla je Sirija Arizmendi, tetka žrtve Elijane Garsije. "Čemu drugo može da mu služi nego za ovu svrhu?"

Za nekoliko dana u Hjustonu se održava godišnja konvencija Nacionalnog udruženja vlasnika oružja (NRA) na kojoj treba da govore guverner Teksasa i obojica republikanskih senatora iz te države.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG