Linkovi

UN upozorio mjanmarsku huntu na 'teške posljedice'


Riot police stand guard near a prison during a demonstration by protesters against the military coup in Naypyidaw on February 15, 2021. (Photo by STR / AFP)
Riot police stand guard near a prison during a demonstration by protesters against the military coup in Naypyidaw on February 15, 2021. (Photo by STR / AFP)

Ujedinjene nacije (UN) poručile su vojnoj hunti Mjanmara da se "pravo na mirno okupljanje mora u potpunosti poštovati".

U telefonskom pozivu, specijalna izaslanica UN-a Christine Schraner Burgener upozorila je da će "svaki oblik žestokog odgovora imati ozbiljne posljedice".

Pristup internetu u Mjanmaru omogućen je 16. februara, nakon što je bio prekinut.

Hunta redovno blokira internetsku mrežu.

Upozorenje Schraner Burgener uslijedilo je tokom telefonskog razgovora 15. februara sa zamjenikom šefa hunte Soe Winom, rekao je portparol UN-a.

Specijalna izaslanica naglasila je da prekidi interneta "podrivaju temeljna demokratska načela".

Demonstranti su ponovo izašli na ulice 16. februara, a novinska agencija Reuters saopštila je da su se okupile male grupe. Podstiču državne službenike da se pridruže pokretu za građansku neposlušnost u najvećem gradu u Mjanmaru, Jangonu.

Ranije su vojne vlasti najavile stroge kazne za one koji se protive vođama puča.

Vojska Mjanmara, koja je 1. februara preuzela vlast, smijenila je vladu i civilnu liderku Aung San Suu Kyi, uvela je policijski sat u nekoliko gradova i zabranila okupljanja više od pet osoba.

Od puča je uhapšeno oko 400 ljudi, među kojima političari, aktivisti i članovi civilnog društva, novinari, ljekari i studenti.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG