Linkovi

EU uspostavlja platformu za obnovu Ukrajine, Kijev traži da to plate bogati Rusi


Visoki švajcarski, evropski i ukrajinski zvanilnici na Konferenciji za obnovu Ukrajine u Luganu, Švajcarskoj (Foto: Michael Buholzer/Pool via REUTERS)
Visoki švajcarski, evropski i ukrajinski zvanilnici na Konferenciji za obnovu Ukrajine u Luganu, Švajcarskoj (Foto: Michael Buholzer/Pool via REUTERS)

Evropska unija će uspostaviti platformu za koordinaciju obnove Ukrajine poslije rata sa Rusijom, rekla je u ponedeljak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Platforma će biti korištena za utvrđivanje investicionih potreba, koordinaciju poteza i usmjeravanje resursa, rekla je von der Leyen na Konferenciji za obnovu Ukrajine u švajcarskom gradu Luganu.

"Od početka rata, Evropska unija prikupila je oko 6 milijardi 200 miliona eura finansijske pomoći. I izdvojiće još. Značajno ćemo se angažovati u kratkoročnoj i dugoročnoj obnovi", poručila je von der Leyen.

Platforma će okupiti zemlje, institucije, privatni sektor i civilno društvo. Obuhvatiće i međunarodne organizacije kao što su Evropska banka za obnovu i razvoj i Evropska investiciona banka.

Evropska investiciona banka predlaže finansijsku strukturu, prethodno korištenu tokom pandemije kovida 19, za pomoć u obnovi Ukrajine sa do 100 milijardi eura investicija, prenijela je prethodno agencija Reuters.

"Preko platforme za obnovu, Evropska komisija može da ponudi sveobuhvatnu ekspertizu u vođenju programa koji kombinuju reforme i investicije. Uz to, tijesno sarađujemo sa Ukrajinom duže vrijeme. I to će se samo intenzivirati sada kada je Ukrajina i zvanično kandidat za članstvo u EU", naglasila je predsjednica Evropske komisije.

Takođe je dodala da Evropa ima posebnu odgovornost i strateški interes da bude uz Ukrajinu.

"Cilj Kremlja je vojno, političko i ekonomsko razaranje Ukrajine. Žele da podriju sami opstanak ukrajinske države. Ne možemo i nećemo dozvoliti da se to dogodi", zaključila je Ursula von der Leyen.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal rekao je na konferenciji da je Ukrajini potrebno 750 milijardi dolara za plan obnove. Takođe je naveo da je zemlja zbog ruske invazije pretrpjela direktnu infrastruktutnu štetu od više od 100 milijardi dolara.

"Vjerujemo da bi ključan izvor za obnovu trebalo da bude zapljenjena imovina Rusije i ruskih oligarha. Ruske vlasti su pokrenule ovaj krvavi rat. Izazvali su masovno razaranje i trebalo bi da za to odgovaraju", poručio je Šmihal.

Slično je poručila i britanska šefica diplomatije Liz Tras koja je rekla za Reuters da Rusija mora da odgovara za štetu pričinjenu u njenom "užasnom ratu", dok je Kijevu takođe potrebna pomoć da obnovi ekonomiju.

XS
SM
MD
LG