Linkovi

Eksplozije ubile 3 osobe u ruskom pograničnom gradu, Ukrajina pogodila bazu na jugu


Belgorod se nalazi 40 km od ukrajinske granice
Belgorod se nalazi 40 km od ukrajinske granice

Najmanje tri osobe su poginule, a deseci kuća oštećeni u eksplozijama u ruskom gradu Belgorodu u blizini ukrajinske granice, rekao je u nedjelju regionalni guverner, dok su ukrajinske snage gađale rusku vojnu bazu u okupiranoj južnoj Ukrajini.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov izvijestio je o nekoliko eksplozija u gradu od gotovo 400.000 stanovnika, nekih 40 km sjeverno od granice s Ukrajinom.

Najmanje 11 stambenih zgrada i 39 kuća je oštećeno, uključujući pet koje su uništene, rekao je Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Zvuk je bio toliko jak da sam skočio, probudio se, jako se uplašio i počeo vrištati", rekao je stanovnik grada za Reuters, dodajući da su se eksplozije dogodile oko 3 sata ujutro.

"Projektil je pogodio stambene zgrade 20-ak metara od moje kuće", rekao je mještanin. "Svi prozori na našoj kući su bili razbijeni, vrata su se pomaknula."

Visoki ruski zastupnik Andrej Klishas optužio je Ukrajinu za granatiranje Belgoroda i pozvao na oštar odgovor.

"Smrt civila i uništavanje civilne infrastrukture u Belgorodu izravni su čin agresije Ukrajine i zahtijevaju najoštriji - uključujući vojni - odgovor", napisao je Klishas na Telegramu.

Moskva je optužila Kijev za brojne napade na Belgorod i druge regije koje graniče s Ukrajinom od ruske invazije 24. februara. Ukrajina nije preuzela odgovornost, ali je incidente opisala kao osvetu i "karmu" za ruske postupke.

Iz Ukrajine nije bilo trenutačnih komentara, a Reuters nije mogao neovisno provjeriti ruske naloge na mrežama.

U gradu Melitopolju na jugu Ukrajine, pod ruskom okupacijom, ukrajinske su snage u nedjelju pogodile vojnu bazu s više od 30 hitaca, rekao je gradonačelnik grada u egzilu u video obraćanju na Telegramu.

Baza je "izbačena iz pogona", rekao je Ivan Fedorov.

Dužnosnik postavljen u Moskvi rekao je da je nekoliko privatnih stambenih kuća u blizini zračne luke oštećeno.

"Granate su pale na teritorij aerodroma. Nije bilo žrtava", napisao je na Telegramu Evgeny Balitsky, čelnik vijeća koje je postavila Rusija u južnoj regiji Zaporizhzhia.

Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga rekao je da su njihove zračne snage izvele oko 15 naleta "praktički u svim smjerovima neprijateljstava".

Uništeno je oko 20 jedinica neprijateljske tehnike i dva poljska skladišta municije.

Reuters nije mogao odmah potvrditi navode.

Hiljade civila je ubijeno, a gradovi sravnjeni s zemljom otkako je Rusija izvršila invaziju u Ukrajini, za što njeni zapadni saveznici kažu da je neizazvani rat agresije. Rusija negira da je ciljala civile u onome što predsjednik Vladimir Putin naziva "specijalnom vojnom operacijom" demilitarizacije i "denacifikacije" svog susjeda.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG