Linkovi

Rusija kaže da sada ima punu kontrolu nad ukrajinskom regijom Lugansk


Damaged residential buildings are seen in Lysychansk, Luhansk region, Ukraine, July 3, 2022.
Damaged residential buildings are seen in Lysychansk, Luhansk region, Ukraine, July 3, 2022.

Rusija je u nedjelju saopćila da su njene snage preuzele kontrolu nad ukrajinskom istočnom regijom Lugansk nakon što su u teškim borbama zauzele posljednji ukrajinski položaj Lisičansk, iako Ukrajina nije potvrdila tu tvrdnju.

Kontrola nad Luganskom, ključnim ratnim ciljem za Rusiju, doazi nakon sedmica sporih napredovanja, i donosi Moskvi ograničenu političku pobjedu te prebacuje fokus bojišta na susjednu regiju Donjeck, gdje Ukrajina još uvijek kontrolira znatan teritorij.

Odbačena iz glavnog grada Ukrajine Kijeva nakon invazije 24. februara, Rusija je svoju vojnu kampanju koncentrirala na Donbas, koji uključuje Lugansk i Donjeck. Separatistički opunomoćenici koje podržava Moskva bore se tamo od prve ruske vojne intervencije u Ukrajini 2014.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu obavijestio je predsjednika Vladimira Putina da je Lugansk "oslobođen", priopćilo je ministarstvo obrane, nakon što je Rusija ranije rekla da su njezine snage zauzele sela oko Lisičanska i opkolile grad.

Ministar je rekao da su ruske snage i njihovi saveznici u tom području "stekle punu kontrolu nad gradom Lisičanskom".

Yuriy Sak, savjetnik ukrajinskog ministra obrane, rekao je Reutersu preko telefona da "ne može potvrditi da je Lisičansk pod potpunom kontrolom Rusije". Medijska služba ukrajinskog ministarstva odbrane nije odgovorila na zahtjev za komentar.

Ukrajinski dužnosnici, koji kažu da je spominjanje "oslobađanja" ukrajinskog teritorija ruska ratna propaganda, izvijestili su o intenzivnim topničkim napadima na stambena područja.

"Ukrajinske snage su se vjerojatno namjerno povukle iz Lisičanska, što je rezultiralo ruskim zauzimanjem grada 2. jula", napisali su analitičari Instituta za proučavanje rata, think tanka sa sjedištem u Washingtonu, u brifingu.

Svoju su procjenu temeljili na snimci koja prikazuje ruske snage kako ležerno šetaju sjevernim i istočnim četvrtima Lisičanska, rekavši da sugerira da je ostalo malo ili nimalo ukrajinskih snaga. Rečeno je da snimka uključuje slike objavljene na društvenim mrežama i geolocirane kako bi se potvrdilo gdje su snimljene.

Zapadno od Lisičanska, ukrajinski grad Slovjansk pogođen je u nedjelju snažnim granatiranjem iz višecjevnih raketnih bacača i mnogo je ljudi ubijeno i ranjeno, rekao je gradonačelnik Vadim Lyakh.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG