Linkovi

Turska zadržala ruski brod koji je prevozio ukrajinsko žito


Russian-flagged cargo ship Zhibek Zholy seen off the coast of Black Sea port of Karasu
Russian-flagged cargo ship Zhibek Zholy seen off the coast of Black Sea port of Karasu

Turske carinske vlasti zadržale su ruski teretni brod koji je prevozio žito za koje Ukrajina tvrdi da je ukradeno, rekao je u nedjelju ukrajinski veleposlanik u Turskoj.

Ukrajina je prethodno zatražila od Turske da zadrži teretni brod Zhibek Zholy koji plovi pod ruskom zastavom, navodi dužnosnik i dokumente u koje je Reuters imao uvid.

Novinari Reutersa vidjeli su brod Zhibek Zholy usidren oko 1 km od obale i izvan luke Karasu u nedjelju, bez očitih znakova kretanja na brodu ili drugim plovilima u blizini.

"Imamo punu suradnju. Brod trenutno stoji na ulazu u luku, zadržale su ga turske carinske vlasti", rekao je veleposlanik Vasyl Bodnar na ukrajinskoj nacionalnoj televiziji.

Bodnar je rekao da će o sudbini broda odlučiti sastanak istražitelja u ponedjeljak te da se Ukrajina nada zapljeni žita.

Ukrajina je optužila Rusiju za krađu žita s teritorija koje su ruske snage zauzele od početka invazije Moskve krajem veljače. Kremlj je ranije negirao da je Rusija ukrala ukrajinsko žito.

Dužnosnik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, pozivajući se na informacije iz ukrajinske pomorske uprave, rekao je Reutersu u petak da je Zhibek Zholy od 7.146 dwt ukrcao prvi teret od oko 4.500 tona ukrajinskog žita iz Berdjanska, luke pod ruskom okupacijom u južnoj Ukrajini.

Regionalna lučka uprava Sakarya nije bila odmah dostupna za komentar. Tursko ministarstvo vanjskih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

XS
SM
MD
LG