Linkovi

Ukrajinski rat se prebacuje na Donjeck nakon pada Luganska


Local residents carry boxes with a humanitarian aid in the town of Siversk, Donetsk Oblast, on July 3, 2022, amid Russian invasion of Ukraine.
Local residents carry boxes with a humanitarian aid in the town of Siversk, Donetsk Oblast, on July 3, 2022, amid Russian invasion of Ukraine.

Ruske snage u Ukrajini usredotočit će se na pokušaj zauzimanja cijele regije Donjeck, prisilivši ukrajinske trupe na povlačenje iz posljednjeg velikog grada pod njihovom kontrolom u susjednoj regiji Lugansk, rekao je u ponedjeljak guverner Luganska.

Nakon što je odustala od napada na Kijev, ukrajinski glavni grad, tokom prvih tjedana rata, Rusija je svoju vojnu operaciju koncentrirala na industrijsko središte Donbasa koje se sastoji od regija Lugansk i Donjetck, gdje se separatistički zastupnici koje podržava Moskva bore protiv Ukrajine od 2014.

Rusija je rekla da je uspostavila potpunu kontrolu nad regijom Lugansk nakon što su se ukrajinske snage povukle iz bombardiranog grada Lisičanska.

"Što se tiče vojske, loše je napustiti položaje, ali nema ničeg kritičnog (u gubitku Lisičanska). Moramo dobiti rat, a ne bitku za Lisičansk", rekao je guverner Serhiy Gaidai u intervjuu Reutersu.

– Jako boli, ali to nije gubitak rata.

Rekao je da je povlačenje iz Lisičanska bilo "centralizirano", što ukazuje da je bilo planirano i organizirano, ali da su ukrajinske snage riskirale da budu opkoljene.

"Ipak, za njih (ruske snage) cilj broj 1 je regija Donjeck. Sloviansk i Bakhmut bit će napadnuti - Bakhmut je već počeo biti vrlo snažno granatiran", rekao je.

Gaidai je rekao da očekuje da će grad Sloviansk i grad Bakhmut posebno biti napadnuti dok Rusija pokušava preuzeti punu kontrolu nad Donbasom u istočnoj Ukrajini.

Moskva je rekla da je zauzimanje Lisičanska manje od sedam dana nakon zauzimanja susjednog Sjeverdonjecka značilo da su "oslobodioli Lugansk, glavni ratni cilj Kremlja.

Moskva je rekla da će osvojeni teritorij dati samoproglašenoj Luganskoj Narodnoj Republici koju podržava Rusija, čiju je neovisnost priznala uoči rata.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy obećao je u nedjelju navečer da će vratiti izgubljeni teritorij uz pomoć zapadnog oružja dugog dometa.

Zelenski je rekao da Rusija koncentrira svoju vatrenu moć na frontu u Donbasu, ali će Ukrajina uzvratiti oružjem dugog dometa kao što su raketni bacači HIMARS koje isporučuju SAD.

"Činjenica da štitimo živote naših vojnika, naših ljudi, igra jednako važnu ulogu. Ponovno ćemo izgraditi zidove, osvojit ćemo zemlju, a ljudi moraju biti zaštićeni iznad svega", rekao je Zelenskiy u svom noćnom videu.

U Slovjansku, zapadno od Lisičanska u regiji Donjeck, gradonačelnik Vadym Lyakh napisao je na Facebooku da je u nedjelju u žestokom granatiranju ubijeno najmanje šest ljudi, uključujući 10-godišnju djevojčicu.

SKUPA KAMPANJA

Hiljade civila je ubijeno, a gradovi sravnjeni s zemljom otkako je Rusija izvršila invaziju 24. februara, a Kijev optužuje Moskvu da namjerno gađa civile. Moskva to negira.

Rusija kaže da ono što naziva "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini ima za cilj zaštititi one koji govore ruski od nacionalista. Ukrajina i njezini zapadni saveznici kažu da je to neutemeljen izgovor za flagrantnu agresiju koja ima za cilj otimanje teritorija.

Ukrajinski rat izazvao je globalnu energetsku i prehrambenu krizu, a sankcije Zapada protiv Moskve izazvale su najgoru gospodarsku krizu u Rusiji od pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Njemačka je upozorila na nestašice plina zbog sve manje zaliha iz Rusije. Čelnik njezinog energetskog regulatora rekao je da 15 milijardi eura državnog kredita za kupnju plina za skladištenje možda neće biti dovoljno, prema intervjuu u časopisu WirtschaftsWoche u ponedjeljak.

In this photo provided by the Luhansk region military administration, damaged residential buildings are seen in Lysychansk, Ukraine, July 3, 2022.
In this photo provided by the Luhansk region military administration, damaged residential buildings are seen in Lysychansk, Ukraine, July 3, 2022.

Iako Rusija pokušava svoje napredovanje u Lugansku opisati kao značajan trenutak u ratu, to je imalo visoku cijenu za rusku vojsku, rekao je Neil Melvin iz londonskog think tanka RUSI.

"Stav Ukrajine nikada nije bio da oni mogu odbraniti sve ovo. Ono što su pokušavali učiniti je usporiti ruski napad i izazvati maksimalnu štetu, dok se pripremaju za protuofanzivu", rekao je.

Ukrajina je opetovano apelirala na ubrzanje opskrbe oružjem sa Zapada, rekavši da su njene snage znatno nadjačane oružjem.

NAPADI NA HARKOV

Ured Zelenskog rekao je da su ruski topnički udari pogodili stambene i gospodarske zgrade u regiji Harkova.

Rusko ministarstvo odbrane također je u nedjelju saopćilo da je pogodilo vojnu infrastrukturu Harkova, drugog najvećeg ukrajinskog grada na sjeveroistoku, gdje je Reutersov izvjestitelj rekao da su ukrajinske snage gradile utvrde nakon noćnog granatiranja.

Ispred škole u Harkovu, neki su stanovnici bacali krhotine u veliki krater nastao ranojutarnjim raketnim udarom, dok su drugi dobili pomoć u popravljanju oštećenih kuća.

"Supruga je imala sreće što se probudila rano ujutro jer je krov pao točno na mjesto gdje je spavala", rekao je Reutersu jedan stanovnik, Oleksii Mihulin.

Oko 70 km od Harkova na ruskoj strani granice, Rusija je također izvijestila o eksplozijama u nedjelju u Belgorodu, za koje je rekla da su ubile najmanje tri osobe i uništile kuće.

"Zvuk je bio toliko jak da sam skočio, probudio se, jako se uplašio i počeo vrištati", rekao je stanovnik Belgoroda za Reuters, dodajući da su se eksplozije dogodile oko 3 sata ujutro.

Moskva je optužila Kijev za brojne napade na Belgorod i druga područja koja graniče s Ukrajinom. Kijev nikada nije preuzeo odgovornost ni za jedan od ovih incidenata.

Ukrajina je rekla da su njezine zračne snage izvele 15-ak letova "u gotovo svim smjerovima neprijateljstava", uništivši opremu i dva skladišta streljiva.

U južnoukrajinskom gradu Melitopolju, koji je pod ruskom okupacijom, ukrajinske snage pogodile su u nedjelju vojnu logističku bazu s više od 30 udara, rekao je gradonačelnik grada u egzilu Ivan Fedorov. Dužnosnik postavljen od strane Rusije potvrdio je da su udari pogodili grad.

XS
SM
MD
LG