Linkovi

Bitka za gradove blizance u Donbasu dostigla je 'strašan vrhunac', kaže Ukrajina


A Ukrainian service member with a dog observes in the industrial area of the city of Sievierodonetsk, as Russia's attack on Ukraine continues, June 20, 2022.
A Ukrainian service member with a dog observes in the industrial area of the city of Sievierodonetsk, as Russia's attack on Ukraine continues, June 20, 2022.

Predsjednik Volodymyr Zelenskiy rekao je da su masivni zračni i topnički napadi Moskve usmjereni na uništavanje cijele regije Donbas i pozvao ukrajinske saveznike da ubrzaju isporuku teškog naoružanja kako bi odgovorili Rusiji na bojnom polju.

Borba za gradove blizance Sjeverodonjeck i Lisičansk u ukrajinskoj regiji Lugansk "ulazi u svojevrsni zastrašujući vrhunac", rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik Zelenskog. Rusija nastoji zauzeti i Luhansk i Donjeck, koji čine regiju Donbas - industrijsko srce zemlje.

Na diplomatskom planu, europski čelnici u četvrtak će na summitu u Bruxellesu službeno postaviti Ukrajinu na dugi put prema članstvu u EU. Iako je uglavnom simboličan, taj će potez pomoći u podizanju morala nakon četveromjesečnog krvavog sukoba koji je ubio tisuće, raselio milijune i uništio gradove.

"Moramo osloboditi našu zemlju i postići pobjedu, ali brže, puno brže", rekao je Zelenskiy u video obraćanju objavljenom u četvrtak rano, ponavljajući ukrajinske zahtjeve za većim i bržim oružjem.

"Bilo je masivnih zračnih i topničkih udara u Donbasu. Cilj okupatora ovdje je nepromijenjen, oni žele uništiti cijeli Donbas korak po korak", rekao je.

"Zbog toga uvijek iznova naglašavamo ubrzanje isporuke oružja Ukrajini. Ono što je brzo potrebno je paritet na bojnom polju kako bi se zaustavila ova đavolska armada i gurnula izvan ukrajinskih granica."

Žestoki rat iscrpljivanja u Donbasu najkritičniji je u Sjeverodonjecku i Lisičansku.

Ukrajinske snage branile su Sjeverodonjeck i obližnja naselja Zolote i Vovčojrovka, rekao je u četvrtak guverner Luganska Serhiy Gaidai, ali je dodao da je Rusija zauzela Loskutivku i Rai-Oleksandrivka na jugu.

Stotine civila zarobljene su u kemijskoj tvornici u Sjeverodonjetsku, a Ukrajina i Rusija se spore tko kontrolira bombardirani grad.

Moskva kaže da su ukrajinske snage u gradu opkoljene i zarobljene. No, Gaidai je u srijedu rekao ukrajinskoj televiziji da "ruske snage nemaju potpunu kontrolu".

Za Lysychansk, Gaidai je rekao da je "vrlo opasno u gradu" jer je sve bilo nadomak ruske vatre.

"Kako bi se izbjeglo opkoljavanje, naše bi zapovjedništvo moglo narediti da se trupe povuku na nove položaje. Možda će doći do pregrupiranja nakon sinoć", dodao je.

Novinska agencija Tass citirala je separatiste koje podržava Rusija koji su rekli da je Lysychansk sada opkoljen i odsječen od opskrbe nakon što je zauzeta cesta koja povezuje grad s gradom Sievierskom.

Reuters nije mogao odmah potvrditi izvješće.

Prema britanskom ministarstvu obrane, ruske snage vrlo su vjerojatno napredovale više od 5 km prema južnim prilazima Lysychansk od 19. lipnja.

"Neke ukrajinske jedinice su se povukle, vjerojatno kako bi izbjegle opkoljenje", stoji na Twitteru.

"Ruske snage stavljaju džep Lysychansk-Sjeverodonjetsk pod sve veći pritisak ovim puzajućim napredovanjem... međutim, njezini napori za postizanje dubljeg okruženja kako bi zauzeli zapadnu Donjecku oblast i dalje su u zastoju", dodalo je ministarstvo.

Arestovych je rekao da su ruske snage u oba grada bili ročnici različitih razina obuke nakon što je Ukrajina nanijela velike gubitke ruskim snagama. Reuters nije mogao provjeriti njegove komentare o ruskim gubicima.

"To je kao da se dva boksača bore jedan s drugim u 18. rundi dvoboja i jedva mogu pomaknuti stvari naprijed. Ova je operacija započela 14. travnja i traje skoro 80 dana", rekao je u online video objavi.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače u, kako Kremlj naziva "posebnom operacijom" kako bi se osigurala ruska sigurnost i denacifikacija Ukrajine. Ukrajina i Zapad to nazivaju neutemeljenim izgovorom za rat izbora koji je izazvao strah od šireg sukoba u Europi.

Rusija se dugo protivila bližim vezama Ukrajine, bivše sovjetske države, i zapadnih klubova poput Europske unije (EU) i vojnog saveza NATO-a.

Zelenskiy je rekao da je u srijedu razgovarao s 11 čelnika EU o kandidaturi Ukrajine i da će obaviti još poziva u četvrtak.

Diplomati kažu da će Ukrajini trebati desetljeće ili više da ispuni kriterije za pridruživanje EU. Ali čelnici EU kažu da blok mora napraviti gestu kojom se priznaje žrtvu Ukrajine.

Rat u Ukrajini imao je ogroman utjecaj na globalno gospodarstvo i europsku sigurnost, podižući cijene plina, nafte i hrane, gurajući EU da smanji svoje veliko oslanjanje na rusku energiju i potaknuvši Finsku i Švedsku da traže članstvo u NATO-u.

EU će se privremeno vratiti na ugljen kako bi se izborila sa sve slabijim ruskim tokovima plina bez narušavanja dugoročnih klimatskih ciljeva, rekao je dužnosnik EU u srijedu.

Čelnici Grupe sedam i NATO-a nastojat će povećati pritisak na Rusiju na sastancima sljedećeg tjedna, rekli su dužnosnici američke administracije.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG