Linkovi

Istočna Ukrajina: Sjeverodonjeck u teškoj situaciji


Drone footage shows artillery strikes on the Ukrainian village of Toshkivka in the Luhansk region
Drone footage shows artillery strikes on the Ukrainian village of Toshkivka in the Luhansk region

Ukrajina je u utorak priznala poteškoće u borbama na svom istoku jer su se ruske snage pregrupirale nakon pojačanog pritiska i napredovanja na dva grada uoči summita EU za koji se očekuje da će pozdraviti nastojanja Kijeva za pridruživanje bloku.

Guverner regije Lugansk, poprište najjačih ruskih napada posljednjih sedmica, rekao je da su ruske snage pokrenule masivan napad i osvojile dio teritorija u ponedjeljak, iako je tokom noći bilo relativno mirno.

"To je zatišje prije oluje", rekao je guverner Serhiy Gaidai.

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelenskiy predvidio je da će Rusija pojačati napade uoči summita EU u četvrtak i petak. Bio je prkosan u kasnom obraćanju naciji u ponedjeljak, iako je govorio o "teškim" borbama u Lugansku za Sjeverodonjeck i njegov bratski grad Lysychansk.

"Branimo Lysychansk, Sjeverodonjetsk, cijelo ovo područje Tu imamo najteže borbe", rekao je. – Ali tamo imamo svoje jake momke i djevojke.

Gaidai je rekao da ruske snage kontroliraju veći dio Sjeverodonjecka, osim hemijske tvornice Azot, gdje se sedmicama skriva više od 500 civila, uključujući 38 djece. Cesta koja povezuje Sjeverodonjeck i Lisičansk do grada Bakhmuta bila je pod stalnom granatiranjem, rekao je.

Rodion Miroshnik, ambasador samozvane Luganske Narodne Republike u Rusiji, rekao je da se njene snage "kreću s juga prema Lysychansku" s vatrenim okršajima koji su izbili u brojnim gradovima.

“Sati koji dolaze trebali bi donijeti značajne promjene u omjeru snaga u tom području”, rekao je na Telegramu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG