Linkovi

Ruska rafinerija kaže da su je napali dronovi iz pravca Ukrajine


ilustracija
ilustracija

Dvije bespilotne letjelice koje su letjele iz smjera Ukrajine udarile su u srijedu u veliku rusku rafineriju nafte u blizini granice, objavila je tvornica, stvorivši kuglu plamena i crnog dima koja se nadvila u nebo i navela tvornicu da obustavi proizvodnju.

Ruske regije koje graniče s Ukrajinom izvijestile su o brojnim napadima i granatiranju nakon što je Moskva poslala svoje vojnike u svog bivšeg sovjetskog susjeda 24. februara u, kako naziva, "specijalnu vojnu operaciju".

Rafinerija nafte Novoshakhtinsk u ruskoj regiji Rostov priopćila je da je prvi dron napao u 8.40 ujutro (05:40 GMT) i udario u jedinicu za destilaciju sirove nafte, izazvavši eksploziju i vatrenu kuglu.

Drugi udar u 06:23 GMT bio je usmjeren na rezervoare sirove nafte u rafineriji, najvećem dobavljaču naftnih derivata u južnoj Rusiji, ali nije izazvao požar, priopćila je tvornica. Nitko nije ozlijeđen.

"Kao rezultat terorističkih akcija sa zapadne granice Rostovske regije, dvije bespilotne letjelice udarile su u tehnološke objekte Novošahtinska", priopćeno je iz tvornice.

"Osoblje je evakuirano, a tehnološka oprema je zaustavljena radi procjene štete."

Regionalni guverner Rostova Vasilij Golubev rekao je da je rafinerija nafte obustavila rad. Rekao je da su u rafineriji pronađeni fragmenti dva drona.

Snimke društvenih mreža pokazuju kako dron leti prema rafineriji, koja se nalazi samo 8 km od granice s Ukrajinom, prije nego što se velika plamena kugla podigla, što je izazvalo uzvike onih koji su bili blizu kamere.

Rafinerija ima godišnji kapacitet do 7,5 miliona tona, a s radom je započela 2009. godine.

Rusko ministarstvo energetike priopćilo je da požar nije utjecao na opskrbu potrošača na jugu Rusije benzinom i dizelom.

Rusija također istražuje uzrok velikog požara koji je izbio u skladištu nafte u gradu Brjansku, 154 km (96 milja) sjeveroistočno od granice s Ukrajinom, krajem aprila.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG