Linkovi

Sekretar za pravosuđe SAD u Ukrajini: Gonićemo ratne zločince


Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland i glavna ukrajinska tužiteljka Irina Venediktova na granici Ukrajine i Poljske (Foto: AP/Nariman El-Mofty)
Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland i glavna ukrajinska tužiteljka Irina Venediktova na granici Ukrajine i Poljske (Foto: AP/Nariman El-Mofty)

Američki sekretar za pravosuđe Merik Garland ponovio je u utorak da su Sjedinjene Države posvećene identifikovanju, hapšenju i krivičnom gonjenju odgovornih za ratne zločine i zvjerstva koji su počinjeni tokom ruske invazije na Ukrajinu.

Garland se sastao sa glavnom ukrajinskom tužiteljskom Irinom Venediktovom blizu Lavova u Ukrajini i najavio formiranje tima u Sekretarijatu za pravosuđe koji će biti usredređen na obezbjeđivanje odgovornosti za ratne zločine.

"Sjedinjene Države šalju jasnu poruku. Ne možete se sakriti. Mi i naši partneri ćemo iskoristiti sve dostupne načine da osiguramo da odgovaraju oni koji su počinili ta zvjerstva", rekao je Garland novinarima uoči sastanka.

Novoformirani tim pomagaće Ukrajini da krivično goni, prikuplja dokaze i forenzički istražuje slučajeve kršenja ljudskih prava, ratne zločine i druga zvjerstva, saopšteno je iz Sekretarijata za pravosuđe. Navedeno je i da će vodeći pravnik tima biti zvaničnik sekretarijata koji je nekada predvodio napore da se pronađu nacisti odgovorni za ratne zločine.

“Amerika - i svijet - vidjeli su mnoge užasne prizore i pročitali tragične ispovijesti o brutalnosti i smrti koji su rezultat ruske nepravedne invazije na Ukrajinu", poručio je Garland.

Američki tim će takođe biti usredsređen na potencijalne ratne zločine koji su pod jurisdikcijom SAD, uključujući i ubistvo i ranjavanje američkih novinara, saopšteno je iz sekretarijata.

Garlandovo obećanje da će pomoći Ukrajini u gonjenju ratnih zločinaca samo je jedan od nekoliko koraka koje je Sekretarijat za pravosuđe preduzeo ove godine u odgovoru na ruski napad na Ukrajinu.

Sekretarijat je takođe formirao radnu grupu koja je usredsređena na zapljenu jahti i druge luksuzne imovine ruskih oligarha da bi se izvršio pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina.

SAD su prošle nedelje preuzele superjahtu zaplijenjenu na Fidžiju prije mesec dana, za koju se vjeruje da je u vlasništvu ruskog oligarha Sulejmana Kerimova.

XS
SM
MD
LG