Linkovi

Rusija zauzela Avdiivku, ali kaže da su se ukrajinski vojnici ukopali u koksari


Ukrajinski vojnici izlaze iz vojnog vozila na lokaciji koja se zove Avdiivka, oblast Donjecka
Ukrajinski vojnici izlaze iz vojnog vozila na lokaciji koja se zove Avdiivka, oblast Donjecka

Rusija tvrdi da je zauzela ukrajinski grad Avdiivka nakon što se Ukrajina povukla, ali Moskva je rekla da su neke ukrajinske trupe još uvijek skrivene u ogromnoj koksari iz sovjetskog doba nakon jedne od najintenzivnijih bitaka u ratu.

Pad Avdiivka najveći je dobitak Rusije od zauzimanja grada Bakhmuta u maju 2023. i dolazi skoro dvije godine od dana kada je predsjednik Vladimir Putin pokrenuo rat punih razmjera naredivši invaziju na Ukrajinu.​

Ukrajina je saopćila da je povukla svoje vojnike kako bi spasila trupe od potpunog okruženja nakon mjeseci žestokih borbi. Putin je pozdravio pad Avdiivke kao važnu pobjedu i čestitao ruskim trupama.

Nakon neuspjeha Ukrajine da probije ruske linije prošle godine, Moskva pokušava smrviti ukrajinske snage baš u trenutku kada Kijev razmišlja o velikoj novoj mobilizaciji, a predsjednik Volodimir Zelenski imenuje novog komandanta koji će voditi rat.

"Šef države je čestitao ruskim vojnicima na ovom uspjehu, važnoj pobjedi", navodi se u saopštenju Kremlja na svojoj internet stranici.

Ali Rusija je rekla da su neke ukrajinske snage još uvijek skrivene u koksari iz sovjetskog doba, nekada jednoj od najvećih u Evropi, u Avdijevki, što je ključno za ruski cilj da osigura potpunu kontrolu nad industrijskim regionom Donbasa.

"Poduzimaju se mjere da se grad potpuno očisti od militanata i da se blokiraju ukrajinske jedinice koje su napustile grad i ukopane u hemijskoj fabrici Avdiivka", rekao je portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Ukrajinske vlasti još nisu dale javne komentare o tome.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je Rusija zauzela oko 32 kvadratna kilometra teritorije u napredovanju usljed velikih gubitaka za Ukrajinu. Nije dalo nikakve brojke o ruskim gubicima, za koje Ukrajina kaže da su ogromni.

Putin je poslao desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, što je izazvalo rat punog razmjera nakon osam godina sukoba u istočnoj Ukrajini između ukrajinskih snaga s jedne strane i proruskih Ukrajinaca i ruskih zastupnika s druge strane.

Avdijevku, koja je imala prijeratnu populaciju od oko 32.000 i koju Rusi zovu Avdejevka, nakratko su zauzeli 2014. separatisti koje podržava Moskva, koji su zauzeli dio istočne Ukrajine, ali su je ponovo zauzele ukrajinske trupe koje su izgradile opsežna utvrđenja.

NEDOSTACI ORUŽJA

Američki predsjednik Joe Biden upozorio je da bi Avdiivka mogla pasti u ruke ruskih snaga zbog nestašice municije nakon višemjesečnog protivljenja republikanskog Kongresa novom paketu američke vojne pomoći Kijevu.

U saopćenju Bijele kuće navodi se da je Biden pozvao Zelenskog u subotu kako bi naglasio opredijeljenost SAD da i dalje podržavaju Ukrajinu i ponovio potrebu da Kongres hitno usvoji paket.

Bijela kuća je saopćila da je povlačenje nametnuto Ukrajini "smanjivanjem zaliha kao rezultat neaktivnosti Kongresa", što je primoralo ukrajinske vojnike da dijele municiju i rezultiralo "prvim značajnim dobitkom Rusije u nekoliko mjeseci".

Zelenskiy je pozvao saveznike na globalnoj sigurnosnoj konferenciji u Minhenu u subotu da zadovolje "vještački" nedostatak oružja i rekao da je zaustavljena američka pomoć imperativ. Pohvalio je svoje trupe zbog "iscrpljivanja" ruskih snaga u Avdijevki, te sugerirao da je povlačenje dijelom uzrokovano nedostatkom oružja.

"Sada će se (vojska) popuniti, čekaće relevantno oružje, kojeg jednostavno nije bilo dovoljno, jednostavno nema dovoljno", rekao je on. "Rusija ima oružje dugog dometa, a mi jednostavno nemamo dovoljno."

U postu na X, Zelenski je izrazio nadu da će američki Kongres donijeti "mudru odluku".

POTICAJ ZA RUSIJU

Zauzimanje Avdiivke će vjerovatno pružiti moralni podsticaj Rusiji uoči Putinove kandidature za reizbor sljedećeg mjeseca, u kojoj je gotovo siguran da će pobijediti.

To se također smatra još jednim korakom ka osiguranju držanja Moskve nad regionalnim centrom Donjecka, oko 20 km istočno, koji drže ruske i proruske snage od 2014.


Ni Rusija ni Ukrajina nisu dale detalje o svojim gubicima u ratu ili u intenzivnoj bici za Avdiivku. Procjene zapadnih obavještajnih službi govore da je stotine hiljada muškaraca na obje strane ubijeno ili ranjeno.

Putin je čestitao ruskom komandantu zaduženom za napad na Avdijevku, general-pukovniku Andreju Mordvičevu.

"Vječna slava herojima palim u ispunjavanju zadataka specijalne vojne operacije!" rekao je Putin u telegramu.

Ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov rekao je da Avdiivka pokazuje potrebu za modernim sistemima protivvazdušne odbrane za suprotstavljanje navođenim bombama i oružjem dugog dometa za uništavanje neprijateljskih formacija. Rekao je da su potrebne i artiljerijske granate.

General-pukovnik Oleksandr Syrskyi, koji je preuzeo komandu nad ukrajinskom vojskom u velikom potresu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada "kako bi izbjegli opkoljenje i sačuvali živote i zdravlje vojnika".

Ukrajinska 3. jurišna brigada, za koju zvaničnici kažu da je raspoređena u Avdijevku ove sedmice, rekla je na Telegramu da se povukla na pripremljene položaje na periferiji Avdijevke i izjednačila liniju fronta.

"U ovom trenutku Rusi ne usporavaju svoj napad. Mi i dalje držimo liniju u oblasti Avdiivka", navodi se u saopštenju.

Odvojeno, ukrajinske snage su odbile rusku ofanzivu na južnom frontu u oblasti Zaporožja, saopštila je u nedelju ukrajinska vojska.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG