Linkovi

Američki zvaničnik: Rusija trpi zapanjujuće gubitke uprkos nestašici u snabdijevanju Ukrajine


Ukrajinski vojnik pokazuje V-znak na vozilu u Iziumu, oblast Harkov, Ukrajina, 13. septembra 2022.
Ukrajinski vojnik pokazuje V-znak na vozilu u Iziumu, oblast Harkov, Ukrajina, 13. septembra 2022.

Visoki zvaničnik američke odbrane je otkrio zapanjujuće ruske gubitke od brutalnog rata Moskve u Ukrajini, navodeći 315.000 ubijenih ili ranjenih Rusa, najmanje 20 potopljenih brodova ruske mornarice i do 211 milijardi dolara direktnih finansijskih troškova za opskrbu i održavanje vojnih operacija.

Rusija je također izgubila oko 10 milijardi dolara u odgođenoj ili otkazanoj prodaji oružja, zajedno sa još 1,3 biliona dolara u prethodno očekivanom ekonomskom rastu do 2026. godine, prema američkim zvaničnicima.

Broj žrtava odražava deklasifikovanu procjenu američkih obavještajnih službi koja je prvi put podijeljena Kongresu u decembru.

Ukrajinska vojska je u srijedu saopćila da je koristila visokotehnološke pomorske bespilotne letjelice da potopi ruski desantni brod u Crnom moru. Ruske vlasti nisu odmah dale komentar.

Napad je poslužio kao još jedan primjer da je "Ukrajina u stanju da zaštiti svoju obalu" i "omogućila pošiljke žitarica i drugih pošiljki poput željezne rude kako bi održala ukrajinsku ekonomiju" i održala svoje vojne operacije, rekao je zvaničnik.

Ali dok su ukrajinske snage postigle uspjeh u borbi protiv ruske mornarice, ruske kopnene snage su nastavile da ostvaruju uspjehe u ukrajinskom gradu Avdiivka.

Izvještaji sa terena kažu da su se ukrajinske snage borile sa nestašicom municije i da su prisiljene da se povuku.

Zvaničnik je rekao da bez mogućnosti opskrbe iz Sjedinjenih Država, druge kritične lokacije duž prednje linije ukrajinskih trupa također bi mogle ostati bez zaliha, zajedno sa presretačima protivvazdušne odbrane potrebnim za zaštitu glavnih naseljenih centara.

Na ovoj slici iz videa koji je objavio Telegram kanal Ministarstva za vanredne situacije Rusije, 30. decembra 2023., vatrogasci odgovaraju na zapaljene automobile nakon granatiranja u Belgorodu u Rusiji.
Na ovoj slici iz videa koji je objavio Telegram kanal Ministarstva za vanredne situacije Rusije, 30. decembra 2023., vatrogasci odgovaraju na zapaljene automobile nakon granatiranja u Belgorodu u Rusiji.

SAD nisu poslale novu rundu pomoći Ukrajini od kraja decembra, kada je ponestalo sredstava. Senat je usvojio novi zakon koji uključuje više od 60 milijardi dolara za Ukrajinu za koju se čini da ima dvostranačku podršku u Predstavničkom domu, ali se zakon suočava sa protivljenjem republikanskih lidera u Predstavničkom domu koji trenutno kontrolišu dnevni red Predstavničkog doma.

NATO saveznici daju 99% vojne pomoći Kijevu i pojačali su svoju podršku posljednjih sedmica, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

"Oni će to nastaviti da rade", rekao je ove sedmice Jake Sullivan, savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost. “Ali Sjedinjene Države su obezbijedile značajan udio u tome, a tu rupu ne mogu u potpunosti popuniti drugi saveznici i partneri.”

Prema NATO-u, Sjedinjene Države su od ruske invazije Ukrajini pružile oko 75 milijardi dolara vojne, finansijske i humanitarne pomoći, dok su drugi saveznici i partneri u NATO-u obezbijedili više od 100 milijardi dolara.

Uprkos nedostatku dodatnih finansijskih sredstava od Kongresa, proizvodnja i isporuka neke municije i opreme Ukrajini i dalje je "u toku" u skladu sa uslovima ranije dodijeljenih ugovora u okviru Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine, ili USAI, rekao je glasnogovornik Pentagona Jeff Jurgensen za Glas Amerike. To uključuje artiljerijske metke, rakete za višestruke raketne sisteme, protivvazdušnu odbranu i druge mogućnosti.

Za razliku od predsjedničke uprave za povlačenje (PDA), koja omogućava Ministarstvu odbrane da odmah isporuči opremu i oružje Ukrajini iz vlastitih zaliha, USAI dozvoljava Sjedinjenim Državama da pribave više dugoročnih potreba od industrije.

SAD trenutno proizvode oko 28.000 metaka 155 mm mjesečno, ali su na kliåvom terenu kako bi povećale proizvodnju na 70.000-80.000 mjesečno do kraja 2024., dodao je Jurgensen. Sredstva USAI-a trenutno se koriste za proizvodnju metaka kalibra 155 mm.

Ali, rekao je, Ministarstvo odbrane neće moći da ostvari svoj dalji cilj proizvodnje 100.000 metaka 155 mm mjesečno bez dodatnih sredstava. Rad na kontinuiranim rezolucijama zbog neuspjeha Kongresa da usvoji nove zakone o finansiranju, dodao je, vjerovatno će dodatno ograničiti sposobnost odjela da poveća kapacitete za kritične raketne sposobnosti.

Jeff Seldin iz Glasa Amerike doprinio je ovom izvještaju.

XS
SM
MD
LG