Linkovi

Ukrajinske trupe povukle se iz Avdijevke zbog nestašice municije


Ukrajinski vojnici pored stambene zgrade teško oštećene stalnim ruskim vojnim napadima u gradu Avdiivka na liniji fronta
Ukrajinski vojnici pored stambene zgrade teško oštećene stalnim ruskim vojnim napadima u gradu Avdiivka na liniji fronta

Ukrajinske trupe povukle su se iz razorenog istočnog grada Avdiivka, rekao je novi načelnik ukrajinske vojske u ranim jutarnjim satima u subotu, otvarajući put najvećem napredovanju Rusije od maja 2023. kada je zauzela grad Bakhmut.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava s akutnim nedostatkom municije, a američka vojna pomoć je mjesecima odgođena u Kongresu, ima za cilj da spasi trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, rekao je Kijev.

General Oleksandr Syrskyi, koji je preuzeo kormilo ukrajinske vojske u velikom potresu prošle sedmice, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada u kojem je prije rata živjelo 32.000 stanovnika.

Odlučio sam da povučem naše jedinice iz grada i pređem u odbranu sa povoljnijih linija kako bih izbegao opkoljenje i sačuvao živote i zdravlje vojnika“, rekao je on u saopštenju oružanih snaga.

Gubitak grada skoro dvije godine nakon ruske invazije punog razmjera mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom dati snažnije argumente Zapadu za hitniju vojnu pomoć dok se obraća na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutro.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdiivka rizikuje da padne u ruke ruskih snaga zbog nestašice municije nakon višemjesečnog protivljenja republikanskog kongresa novom paketu američke vojne pomoći Kijevu.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije da osigura punu kontrolu nad dvije pokrajine koje čine industrijski region Donbasa, a predsjedniku Vladimiru Putinu bi moglo donijeti pobjedu na bojnom polju dok bude tražio ponovni izbor sljedećeg mjeseca.

Avdiivka je podnijela teret rastućeg ofanzivnog pritiska ruskih snaga na istoku, jer je kolebljiva zapadna vojna pomoć pogoršala umor trupa koje se bore skoro dvije godine.

​"Poduzimamo mjere da stabilizujemo situaciju i zadržimo svoje pozicije", rekao je Syrskyi.

Nije bilo odmah komentara o povlačenju iz ruskog ministarstva odbrane, Zelenskog ili ukrajinskog ministra odbrane.


NADMAŠENI I PREMAŠENI


Rusija je pojačala ofanzivu na Avdiivku u oktobru, a ukrajinske pozicije su nedeljama izgledale sve napetije.

Treća jurišna brigada, istaknuta ukrajinska pješadijska jurišna jedinica, hitno je ubačena u grad kako bi pomogla u pojačanju trupa ove sedmice dok su se druge ukrajinske snage povlačile s jugoistoka grada.

Jedinica je borbu opisala kao "pakao" i na društvenim mrežama objavila da su ukrajinske branitelje na nekim mjestima nadmašile ruske snage u omjeru od oko šest prema 100.

Rusija nije iznijela detalje o svojim gubicima u brutalnim borbama za grad, ali ukrajinski zvaničnici i zapadni vojni analitičari kažu da je njen napredak imao zapanjujuću cijenu u smislu osoblja i oklopnih vozila.

Grad, u kojem je sada ostalo manje od 1.000 stanovnika, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. godine kada su moskovski opunomoćenici započeli ustanak. Avdiivka ima ogromnu koksaru koja je prestala da radi tokom rata.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG