Linkovi

Ukrajina povlači jedinice iz dijelova Avdivke, šalje udarnu brigadu


Stambene zgrade koje su teško oštećene stalnim ruskim vojnim napadima u gradu Avdiivka na liniji fronta
Stambene zgrade koje su teško oštećene stalnim ruskim vojnim napadima u gradu Avdiivka na liniji fronta

Ukrajina je u četvrtak saopćila da povlači trupe iz nekih dijelova istočnog grada Avdiivka na bolje položaje nakon višemjesečnih teških borbi, a u bitku su se uključili rezervni borci iz udarne brigade.

Rusija pokušava opkoliti i zauzeti Avdivku skoro dvije godine, a uporište Kijeva u gradu postaju sve klimavija, s ugroženim linijama snabdijevanja.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za cilj Rusije da osigura punu kontrolu nad dvije provincije koje čine industrijsku regiju Donbasa i moglo bi donijeti predsjedniku Vladimiru Putinu pobjedu na bojnom polju kako bi zadržao glasače dok bude tražio ponovni izbor sljedećeg mjeseca.

"U Avdivci je na nekim mjestima u toku manevar povlačenja naših jedinica na povoljnije položaje, na nekim mjestima da bi se (Rusi) istjerali sa položaja", rekao je portparol ukrajinske vojske Dmytro Lykhoviy u televizijskim komentarima.

"Stoga je ključna najava u vezi sa svim ovim da su snabdijevanje Avdiivke i evakuacija odatle otežani."

Rekao je da je vojska aktivirala "rezervnu logističku arteriju" koja je bila unaprijed pripremljena.

Jedna od najistaknutijih ukrajinskih borbenih jedinica, Treća jurišna brigada, rekla je da je hitno prebačena u Avdivku kako bi tamo pojačala kijevske trupe.
Brigada, koja se sastoji od jurišne pešadije, saopštila je da je situacija u Avdivki "paklena" i "prijeteća i nestabilna", ali da je izvršila raciju protiv ruskih snaga u dijelovima grada i nanijela velike gubitke.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti te izjave.

Avdiivka, Ukrajina
Avdiivka, Ukrajina

Brigada je učestvovala u kontraofanzivi na istočnu Ukrajinu prošlog ljeta i borila se u bici kod Bakhmuta, još jednog grada u istočnoj Ukrajini koji je izdržao mnogo mjeseci prije nego što je zarobljen prošlog maja.

"Neprijatelj nastavlja aktivnu rotaciju svojih trupa (oko Avdiivke) i raspoređuje nove snage i opremu u grad", saopštila je brigada u telegramu.

Situacija u trenutku dovođenja brigade bila je izuzetno kritična. Zamjenik komandanta jedinice, Maksym Zhorin, rekao je da su borbe bile mnogo žešće od bitke kod Bakhmuta i da su snage Kijeva brojčano nadjačane i ima više oružja u Avdivki.

UKRAJINA SE SUOČAVA S VOJNIM IZAZOVIMA

Ruske snage od oktobra pokušavaju da napreduju prema gradu i opkolile su ga sa tri strane, ostavljajući ograničene rute za snabdijevanje ukrajinskim trupama koje su tamo ukopane.

Lykhoviy je rekao da je Rusija koncentrisala oko 50.000 vojnika na frontu Avdiivka, a borbe u gradu uključivale su ruske taktičke jurišne grupe koje su bile male, ali sve veće.

Priključuju im se oklopne grupe u obliku tenkova i drugih oklopnih vozila“, rekao je on.

Ratni napori Ukrajine suočavaju se s velikim izazovima i neizvjesnošću oko budućnosti američke vojne pomoći.

Umorne trupe, od kojih se neke bore skoro dvije godine i raspoređene su duž fronta od 1.000 km, suočavaju se s kritičnim nedostatkom artiljerijskih metaka.

Predsjednik Volodimir Zelenski je prošle sedmice zamijenio svog popularnog načelnika vojske, a ove sedmice bi trebao posjetiti Francusku i Njemačku, gdje će vjerovatno tražiti podršku za hitnu novu vojnu pomoć.

Avdiivka, gdje je ostalo manje od 1.000 stanovnika od prijeratne populacije od 32.000, nalazi se sjeverno od bastiona Donjecka koji je pod kontrolom Rusije, nad kojim je Ukrajina izgubila kontrolu 2014. godine kada su moskovski opunomoćenici započeli ustanak.

Grad ima ogromnu fabriku koksa koja je prestala da radi tokom rata.

Obje strane vide Avdivku kao ključnu za Rusiju da stekne potpunu kontrolu nad provincijama Donjeck i Lugansk i kao kapiju za grad Donjeck, čija je stambena područja granatirala Ukrajina, ponekad iz Avdivke, kažu ruski zvaničnici.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG