Linkovi

Kongresmen Pallone: Ukrajina očajnički treba vojnu pomoć


Kongresmen Frank Pallone
Kongresmen Frank Pallone

“Meni je nevjerovatno da neko poput bivšeg predsjednika Trumpa može reći, kako je on rekao prošle nedjelje, "Pa ja ne marim uopće, ja bih pustio Putina da radi šta god hoće u Evropi …“, kaže između ostalog za Glas Amerike zastupnik Frank Pallone, demokrata iz savezne države New Jersey. 

"Kao što znate, Senat je usvojio sa 70 glasova, gdje i značajan broj republikanaca glasova, kao i većina demokrata, paket koji pruža vojnu pomoć Ukrajini, fondove za Izrael, za Tajvan, kao i humanitarnu pomoć Palestini. Uključene su i neke druge zemlje…

Međutim, republikansko vođstvo odugovlači s usvajanjem ovog paketa pomoći, ali se nadamo da će biti izvršen pritisak na predsjedavajućeg Zastupničkog doma, te da će se prijedlog usvojiti i poslati predsjedniku Bidenu na potpis.

Velika je šteta da je ovo pitanje postalo predmetom stranačkog nadmudrivanja.

Sjećam se prije mnogo godina, kada sam ja tek bio izabran u Kongres, kako su svi republikanci bili 100 posto voljni boriti se u Hladnom ratu, ustati protiv Rusije, protiv komunističke Kine, zajedno sa Korejom. A sada…Meni je nevjerovatno da neko poput bivšeg predsjednika Trumpa može reći, kako je on rekao prošle nedjelje, "Pa ja ne marim uopće, ja bih pustio Putina da radi šta god hoće u Evropi."

Trump šokirao NATO saveznike
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:23 0:00

U NATO savez smo priključili bivše članice Varšavskog pakta, bivše sovjetske republike, baltičke zemlje… dodali smo Švedsku i Finsku. To su nekada bile neutralne države, a sada se plaše Rusije i zato žele da se pridruže.

A mi upravo zato moramo biti ujedinjeni, dvostranački jaki , pružati podršku NATO, suprotstaviti se ruskoj agresiji u Ukrajini i drugdje, i to odlučno.

No, plašim se da nedostatak pune republikanske podrške ovoj vojnoj pomoći , šalje pogrešnu poruku našim saveznicima, govori im da nismo u potpunosti uz njih.

Osim toga, Ukrajinci očajnički trebaju vojnu pomoć, jer se brane od Rusije… Zato se duboko nadam da će se ovo vrlo brzo riješiti, okrenuti na dobro."

XS
SM
MD
LG