Linkovi

Trump traži od Turske dokaze o Khashoggiju, "ako postoje"


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Američki državni sekretar Mike Pompeo sastao se sa turskim zvaničnicima u Ankari, dan pošto je o nestanku saudijskog novinara Jamala Khashoggija razgovarao sa saudijskim kraljem i prijestolonasljednikom.

Poslije ovih susreta nisu poznate dodatne informacije o tome šta se sa Khashoggijem desilo u saudijskom konzulatu u Istanbulu. Predsjednik Donald Trump kaže da očekuje kompletan izvještaj državnog sekretara i da ne štiti Saudijsku Arabiju. Ističe i da su SAD tražile od Turske audio i video snimke koji navodno prikazuju šta se dogodilo Jamalu Khashoggiju, a mediji objavljuju svoja saznanja o navodnom ubistvu i osumnjičenima – za koje tvrde da su bliski saudijskom princu.

Američki državni sekretar sastao se sa turskim predsednikom Recepom Tayyip Erdoğanomi šefom diplomatije Mevlutom Cavusoglu​om, poslije sastanaka koje je u vezi sa nestankom Khashoggija​ imao u Rijadu. Mike Pompeo je poslije sastanka kratko rekao da su “Saudijci spremni da sarađuju u istrazi koju sprovodi Turska”.

Istovremeno, turski forenzičari pretražili su rezidenciju konzula Saudijske Arabije u Istanbulu – dvije nedjelje poslije nestanka novinara. Agencija AP prenosi izjavu visokog turskog zvnaičnika koji je rekao da su u konzulatu pronađeni “određeni dokazi” da je Khashoggi ubijen, ali detalj nisu poznati.

Saudijci su obećali da će sprovesti “transparentnu istragu” i da će rezultate te istrage pokazati “cijelom svijetu”, kao i da neće biti pošteđenih – to je izjavio američki državni sekretar Mike Pompeo poslije susreta sa saudijskim kraljem Salmanom i prijestolonasljednikom Mohammadon bin Salmanom. Ali, neka ključna pitanja o Jamalu Khashoggiju i dalje ostaju bez odgovora.

Američki državni sekretar Mike Pompeo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom
Američki državni sekretar Mike Pompeo sa saudijskim prijestolonasljednikom Mohammadom bin Salmanom

Na pitanje novinara šta su mu Saudijci rekli o Khashoggiju, Pompeo je odgovorio:

“Ne želim da govorim o činjenicama. Nisu htjeli ni oni. Žele priliku da završe sveobuhvatnu istragu o ovom slučaju. I ja mislim da je razumno da im se dopusti da završe tu istragu, a poslije ćemo svi doneti svoj sud i ocijeniti rezultate”

Predsjednik Donald Trump ranije je rekao da čeka rezultate istrage, ali i da je saudijski princ “snažno porekao” da zna bilo šta o nestanku novinara. Sada, kaže, čeka izvještaj državnog sekretara.

“Želim da saznam šta se dogodilo i ne štitim Saudijsku Arabiju. Sekretar Pompeo se vraća kasno večeras ili sutra ujutru i očekujem kompletan izvještaj. Saudijska Arabija je veoma važan saveznik u zaustavljanju Irana. Imamo i druge saveznike na Bliskom istoku, ali Saudijska Arabija je i veliki kupac ne samo naše vojne opreme nego i drugih stvari”, rekao je Trump.

Saudijski novinar Jamal Khashoggi, dopisnik Washington Posta, posljednji put je viđen 2. oktobra kako ulazi u konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu, gdje je išao da sredi dokumenta za ženidbu.

Turski forenzičari ulaze u rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu
Turski forenzičari ulaze u rezidenciju saudijskog konzula u Istanbulu

Turska od početka tvrdi da je Khashoggi ubijen, Saudijska Arabija to poriče, a nijedna strana do sada nije iznijela materijalne dokaze. Mediji prenose svoja saznanja: New York Times i Washington Post pišu da je nekoliko osumnjičenih za ubistvo Khashoggija u bliskoj vezi sa saudijskim princom Mohammadom bin Salmanom i obavještajnom službom. The Wall Street Journal prenosi da su operativci drogirali i pretukli Jamala Khashoggija, a potom ga ubili i raskomadali njegovo tijelo.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG