Linkovi

Istraga o nestanku novinara: Pretraga konzulata, posjeta državnog sekretara SAD


Arhiva - Protest ispred ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu, zbog nestanka novinara Džamala Kašogija, 10. oktobra 2018.
Arhiva - Protest ispred ambasade Saudijske Arabije u Washingtonu, zbog nestanka novinara Džamala Kašogija, 10. oktobra 2018.

Istraga šta se dogodilo sa nestalim saudijskim novinarem, Džamalom Kašogijem, nastavljena je na nekoliko frontova u utorak. Turski kriminalistički istražitelji završavaju inspekciju saudijskog konzulata u Istanbulu, dok je državni sekretar SAD, Mike Pompeo, otputovao u Saudijsku Arabiju na sastanak sa kraljem Salmanom.

Američka kablovska televizija CNN i New York Times objavili su da se Saudijska Arabija priprema da prizna da je Kašogi ubijen nakon što je ušao u konzulat 2. oktobra. Prema tim izvještajima, koji se pozivaju na neimenovane izvore, saudijska vlada planira da smrt Kašogija objasni njegovim ispitivanjem koje je krenulo po zlu.

VIDEO: Pompeo u posjeti Saudijskoj Arabiji

Pompeo On High Stakes Visit To Saudi Arabia
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:28 0:00

​Do ovog trenutka, Saudijci su snažno odbacivali optužbe turskih zvaničnika da je ubijen, tvrdeći umjesto toga da je napustio diplomatsko predstavništvo, sam. Ni jedna strana nije javno predočila dokaze svojih tvrdnji, a dvije vlade su se složile da osnuju zajedničku radnu grupu koja bi istraživala nestanak Kašogija.

Predsjednik SAD Donald Trump rekao je da je poslao Pompea da posjeti američkog saveznika Saudijsku Arabiju "da utvrdi zaista, iz prve ruke, šta se dogodilo".

"Možda ode i u Tursku, možda ne ode. Mogao bi da se sastane i sa svima njima zajedno", rekao je Trump. "Ali želimo da saznamo šta se dogodilo. I on je dobio instrukcije da utvrdi šta se dogodilo".

Trump je rekao da je kralj Salman tokom telefonskog razgovora negirao da išta zna o tome šta se desilo sa Kašogijem, koji je pisao za Washington post i bio kritičar nasljednika saudijskog trona, princa Muhameda bin Salmana.

Turska policija stiže u konzulat Saudisjke Arabije u Istanbulu, 15. oktobra 2018.
Turska policija stiže u konzulat Saudisjke Arabije u Istanbulu, 15. oktobra 2018.

"Njegovo negiranje meni nije moglo da bude snažnije", rekao je Trump u Bijeloj kući. "Možda ne želim da ulazim u njegov um, ali meni je to zvučalo kao da možda postoje odmetnici ubice - mislim, ko zna?"

Kašogi je živio u samoproglašenom egzilu u Sjedinjenim Državama. Otišao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio dokumenta potrebna za vjenčanje sa svojom vjerenicom, Turkinjom koja je čekala u vozilu ispred Konzulata da se Khašogi vrati.

Trump je rekao za "60 minuta" na CBS-u u nedjelju da će se Saudijska Arabija suočiti sa "ozbiljnom kaznom" ukoliko se utvrdi da je Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata, ali Rijad je odbacio prijetnje SAD i poručio da bi odgovorio ukoliko bi Trump preuzeo bilo kakvu akciju protiv Saudijske Arabije.

U znak protesta zbog Khašogijevog nestanka, nekoliko bizsnimena iz SAD otkazalo je putovanje na Inicijativu za buduće investicije u Rijadu, nazvanu "Davos na pijesku", okupljanju koje se održava naredne sedmice.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG