Linkovi

Saudijska Arabija odbacuje "prijetnje i pritisak" zbog Kašogija


Saudijski konzulat u Istanbulu
Saudijski konzulat u Istanbulu

Saudijska Arabija odbacila je prijetnje da će biti kažnjena zbog nestanka novinara Džamala Kašogija u Istanbulu i poručila da će "oštrim mjerama" uzvratiti na bilo koje sankcije, prenijela je u nedelju saudijska državna novinska agencija.

Rijad se oglasio dan nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio "žestokom kaznom" ako se ispostavi da je Kašogi, istaknuti kritičar saudijskih vlasti sa stalnim boravkom u Sjedinjenim Državama, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

"Kraljevstvo potpuno odbacuje sve prijetnje i pokušaje podrivanja, ili prijetnjom uvođenja ekonomskih sankcija, političkim pritiskom i ponavljanjem lažnih optužbi", prenijela je saudijska novinska agencija, pozivajući se na anonimni izvor iz vlade.

"Kraljevstvo takođe potvrđuje da će na bilo koju mjeru odgovoriti većom mjerom i da ekonomija kraljevstva ima uticajnu i ključnu ulogu u globalnoj ekonomiji", naveo je izvor.

Zbog prijetnje kaznenim merama, berza najvećeg izvođača nafte u svijetu izgubila je i do 33 milijarde dolara vrijednosti tokom trgovine u nedelju, što je prvi nagovještaj ekonomske štete koju bi Rijad mogao da pretrpi zbog cijele situacije.

Saudijski berzanski indeks pao je za sedam odsto, što je najveći pad od decembra 2014. godine. Kasnije se neznatno oporavio i dan završio sa padom od pet odsto.

Turska vjeruje da je Kašogi ubijen u konzulatu i da je njegovo tijelo raskomadano i uklonjeno, što Saudijska Arabija demantuje.

Visoki član saudijske vladajuće porodice, princ Kaled al-Faisal je o nestanku novinara razgovarao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, prenijela je agencija Reuters. Detalji razgovora nisu poznati.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG