Linkovi

Pompeo: Saudijci obećali da će "cijelom svijetu pokazati" rezultate o nestalom novinaru


Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, rukuje se sa saudijskim princom Mohammadom bin Salmanom u Rijadu, Saudijska Arabija, 16. oktobra 2018.
Državni sekretar SAD, Mike Pompeo, rukuje se sa saudijskim princom Mohammadom bin Salmanom u Rijadu, Saudijska Arabija, 16. oktobra 2018.

Državni sekretar SAD Mike Pompeo sastaće se sa predsjednikom Turske Recepom Tayyip Erdoğanom nakon susreta sa saudisjkim liderima kako bi mu u potpunosti bili predočeni rezultati istrage o nestanku saudijskog novinara koji je živio u SAD.

Jamal Khashoggi, kritičar saudijske monarhije koji je pisao za Washington Post, posljednji put je viđen 2. okotobra kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu, u Turskoj.

Turski zvaničnici tvde da su saudijski agenti ubili Khashoggija, dok saudijski zvaničnici kažu da je on izašao sam iz konzulata.

The Wall Street Journal javio je kasno u utorak da su saudijski operativci tukli i drogirali Khashoggija, nakon čega je ubijen i raskomadan. Novine pišu da su turski zaničnici podijelili dokaze, uključujući i detalje audio snimka, i sa Saudijcima, i sa zvaničnicima SAD.

Pompeo je rekao novinarima u srijedu, pre nego što je odletio za Tursku, da je tokom svojih sastanaka sa saudijskim kraljem Salmanom, princom Mohammadom bin Salmanom i ministrom spoljnih poslova Adel al-Jubeirom, naglasio potrebu za kompletiranjem istrage i da je dobio uvjeravanja da će istraga biti sprovedena.

"Obećali su, takođe, da će smatrati odgovornima svakoga ko je nešto loše uradio, bez obzira na to da li je riječ o višem zvaničniku ili zvaničniku", rekao je Pompeo.

Upitan da li će to biti slučaj i ako budu u pitanju članovi kraljevske porodice, Pompeo je rekao da su saudijski lideri "nisu napravili izuzetak po pitanju toga koga će smatrati odgovornim".

Državni sekretar Mike Pompeo sastaje se sa saudijskim princom Mohammadom bin Salmanom, u Rijadu, Saudijska Arabija, 16. oktobra 2018.
Državni sekretar Mike Pompeo sastaje se sa saudijskim princom Mohammadom bin Salmanom, u Rijadu, Saudijska Arabija, 16. oktobra 2018.

Turski zvaničnici identifikovali su 15 osumnjičenih za koje kažu da su doletjeli u Istanbul i otišli u konzulat istog dana kada je Khashoggi nestao. I New York Times i Washington Post javili su kasno u utorak da je nekoliko ljudi sa te liste povezano sa saudijskim bezbjednosnim snagama i princom.

AP takođe je citirao neimenovanog visokorangiranog turskog zvaničnika koji tvrdi da su tokom istrage u konzulatu turski kriminalistički istražitelji pronašli dokaze Khashoggijevog ubistva, ali nije ponudio više detalja. Reuters javlja da su istražitelji našli "snažne dokaze", ali ne i krunski dokaz za smrt novinara.

Pompeo je rekao da očekuje od saudijskih lidera da ispune svoja obećanja i okončaju istragu.

Predsjednik SAD Donald Trump kritikovao je rastuće osude Saudijske Arabije u intervjuu za AP u utorak.

"Eto toga ponovo, znate, krivi ste dok ne dokažete nevinost", rekao je Trump.

Uporedio je situaciju sa onim što se događalo nedavno oko nominacije sudije Vrhovnog suda Brett Kavanaugha, koji se suočio sa optužbama za seksualno zlostavljanje tokom procesa potvrde.

"Upravo smo prošli kroz to sa sudijom Kavanaughom i on je bio nevin na sve načine, što se mene tiče", rekao je Trump za AP. "Mislim da moramo da prvo utvrdimo šta se dogodilo".

Dok je Pompeo bio na sastancima u Saudijskoj Arabiji, Trump, u Washinhtonu, napisao je na Twitteru: "Zvanično, nemam finansijskih interesa u Saudijskoj Arabiji (ili Rusiji, što se toga tiče). Sve tvrdnje da imam su samo nove LAŽNE VIJESTI (kojih je mnogo)!"

Ali, u pauzama kampanje 2015, TrUmp se hvalio o svojim poslovnim ugovorima sa Saudijcima. "Saudijska Arabija, slažem se sa njima", rekao je TrUmp. "Oni kupuju stanove od mene. Oni troše 40 miliona dolara, 50. I trebalo bi da mi se ne dopadaju? Dopadaju mi se, vrlo".

Nakon što je Pompeo odletIo za Rijad u ponedJeljak, Trump je rekao novinarima u Bijeloj kući da negiranja kralja Salamana u vezi sa sudbinom Khashoggija, tokom telefonskog razgovora, "nisu mogla da budu snažnija".

Ali, neki zakonodavci nikako nisu prihvatili tursku verziju događaja, da je tim saudijskih agenata stigao u Istanbul i ubio Khashoggija kada je otišao u konzulat da podigne dokumenta koja su mu bila potrebna za vjenčanje sa njegovom vjerenicom, Turkinjom koja ga je čekala u kolima ispred konzulata.

Republikanac Lindsey Graham rekao je u utorak da bi Sjedinjene Države trebalo da "pakleno sankcionišu Saudijsku Arabiju" zbog incidenta i nikada više da ne rade sa princom, nazivajući ga "otrovnim".

XS
SM
MD
LG