Linkovi

Trump: Oprezno s zaključcima protiv Rijada


Predsjednik SAD Donald Trump
Predsjednik SAD Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je da treba biti oprezan kada je riječ o optuživanju Saudijske Arabije da je odgovorna za nestanak saudijskog novinara Jamala Khashoggija.

Trump je rekao agenciji AP da se svi prema Rijadu odnose kao da je "kriv dok se ne dokaže nevinost".

On je dodao da je saudijski prestolonasljednik princ Mohammad bin Salman negirao da zna šta se desilo Khashoggiju.

Neimenovani turski dužnosnici izjavili su da su tokom pretresa Konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni dodatni dokazi da je novinar ubijen u tom objektu.

Pročitajte - Slučaj Khashoggi: Odgovor SAD i sudbina saudijskog princa

Khashoggi, poznat kao kritičar saudijskih vlasti, posljednji put je viđen živ kada je ušao u zgradu Konzulata 2. oktobra.

Zvanični Rijad je demantirao da je novinar ubijen u Konzulatu i inicijalno je tvrdio da je Khashoggi izašao iz zgrade.

New York Times je izvijestio da su četiri od 15 osoba koje su turske vlasti imenovale kao osumnjičene za Khashoggijev nestanak bliske saudijskom princu, a jedna je uticajna figura u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Ministri G7 u utorak su pozvali Saudijsku Arabiju da sprovede transparentnu istragu o ovom događaju.

U međuvremenu je direktorica Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde odustala od odlaska na veliku investicijsku konferenciju u Saudijskoj Arabiji zbog Khashoggijevog nestanka.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG