Linkovi

WASHINGTON POST: Turska ima snimke ubistva saudijskog novinara


Džamal Kašogi govori na skupu o Bliskom istoku u Londonu, 29. septembra 2018.
Džamal Kašogi govori na skupu o Bliskom istoku u Londonu, 29. septembra 2018.

Washington post je kasno sinoć objavio da je turska vlada obavijestila američke zvaničnike da Ankara ima audio i video snimke koji dokazuju da je saudijski novinar Džamal Kašogi ubijen unutar saudijskog konzulata u Istanbulu.

Snimci, navodno, pokazuju da je Kašogi uhapšen 2. oktobra, kada je ušao u konzulat, da je potom mučen i ubijen a njegovo telo raskomadano, izjavili su za Post američki i turski zvaničnici.

Prema izjavama neimenovanih zvaničnika, audio snimci pružaju posebno strašne i mučne dokaze o Kašogijevoj sudbini, objavio je list. U izvještaju se navodi da se još ne zna da li su američki zvaničnici vidjeli ili čuli te snimke ali su turske vlasti podijelile njihov sadržaj sa Amerikancima.

Turski list Hurijet došao je do snimaka kamera na kojima se vidi novinar Kašogi kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018.
Turski list Hurijet došao je do snimaka kamera na kojima se vidi novinar Kašogi kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. oktobra 2018.

Predsjednik Trump prethodno je izjavio da američki istražitelji u Turskoj pokušavaju da utvrde šta se dogodilo sa Kašogijem. "Ušao je i nije izašao", izjavio je Trump za program televizije Foks "Fox & Friends".

Predsjednik Trump o prodaji oružja Saudijskoj Arabiji i nestalom novinaru.

Trump Reluctant to Suspend Arms Sales to Saudi Arabia Over Disappeared Journalist
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Turski zvaničnici vjeruju da je Kašogi, kritičar saudijskog princa Mohameda bihn Salmana, koji je pisao uvodnike za Washington Post, ubijen prošle nedjelje a da je ubistvo izvršio tim od 15 saudijskih agenata koji su stigli u Istanbul, što je tvrdnja koju Saudijska Arabija naziva "neosnovanom."

Post piše da američki obavještajni podaci pokazuju da je Salman naručio operaciju da se Kašogi "namami" da se vrati u Saudijsku Arabiju iz SAD gdje je novinar živio, i da se uhapsi.

“Veoma smo odlučni", kazao je Trump. "Imamo istražitelje tamo, sarađujemo sa Turskom a iskreno i sa Saudijskom Arabijom. Želimo da znamo šta se dogodilo."

Portparolka State Departmenta Heder Nauert nije željela da precizira kakvu ulogu SAD obavljaju u istrazi koja se vodi u Turskoj. Penzionisani specijalni agent FBI-ja, Dejvid Gomez, kaže da FBI ima svoju kancelariju u kojoj rade dvije osobe, u okviru američke ambasade u Ankari i da, zato, nije neophodno slati ljude iz SAD. Ti agenti će, međutim, morati da rade sa kolegama iz lokalnih službi jer nemaju pravna ovlašćenja, dodao je Gomez.

Trump: Ne prekidamo prodaju oružja

Predsjednik Trump je izjavio da bi bilo "veoma tužno" ako je Kašogi ubijen i da bi to postavilo "užasni presedan." "Ne dopada mi se to, nije dobro."

Pa ipak, Trump je izjavio da, čak i ako se ustanovi da je Saudijska Arabija odgovorna za nestanak Kašogija, protivi se tome da se smanji godišnja prodaja američkih oružanih sistema Rijadu, u vrijednosti od 110 milijardi dolara, zato što bi nanijela štetu američkim proizvodjačima u sferi odbrane.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG