Linkovi

Trump obaviješten da je meta istrage o pokušajima poništavanja izbora 2020.


Bivši američki predsjednik Donald Trump saopštio je da je primio pismo u kojem je obaviješten da je meta istrage Sekretarijata za pravosuđe o pokušajima da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2020. godine, što je pokazatelj da bi federalni tužioci uskoro mogli podići optužnicu protiv njega.

Trump je ove informacije objavio na svojoj platformi “Truth Social”, navodeći da je dobio ciljano pismo dok je bio sa svojom porodicom u nedelju naveče.

Pismo može prethoditi optužnici i koristi se kao upozorenje pojedincima da tužioci imaju dokaze koji ih povezuju sa kriminalom - Trump je dobio jedno takvo pismo prije nego što je prošlog meseca bio optužen u odvojenoj istrazi o pogrešnom rukovanju povjerljivim dokumentima.

Portparol specijalnog tužioca Džeka Smita, čija kancelarija vodi istragu, odbio je dati komentar.

Tužioci vode široku istragu o pokušajima Trumpa i njegovih saveznika da blokiraju prenos vlasti na demokratu Joe Bidena.

Trump, koji je trenutno vodeći kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke, trebalo bi da otputuje u utorak u Ajovu, gdje će snimati razgovor sa biračima i sa voditeljem Fox Newsa Šonom Henitijem.

Tužioci u državi Džordžija sprovode odvojenu istragu o Trumpovim naporima da poništi izborni zakon u toj državi, a glavna tužiteljica okruga Fulton signalizirala je da očekuje da će uskoro objaviti odluke o optužnicama.

U svom postu, Trump je napisao da su ga "sada efektivno optužili tri puta.... a vjerovatno dolazi i četvrta iz Atlante", dodajući velikim slovima: "Ovaj lov na vještice je isključivo o miješanju u izbore i potpunom i totalnom (političkom) pretvaranju sprovođenja zakona u oružje.

Trump je prošlog mjeseca optužen po 37 tačaka krivičnih djela koje ga terete da je nezakonito držao stotine povjerljivih dokumenata na svom imanju u Floridi, Mar-a-Lago. Optužnicu je podigao upravo specijalni tužilac Sekretarijata za pravosuđe Džek Smit.

Trump je tako postao prvi bivši predsjednik protiv kojeg je podignuta federalna optužnica.

On se izjasnio da nije kriv, a početak suđenja je najavljen za 14. avgust, iako pravni eksperti navode da bi, zbog složenosti slučaja, suđenje moglo da bude odloženo.

Takođe, protiv Trumpa je prethodno u državi Njujork podignuta optužnica u vezi sa isplaćivanjem novca jednoj porno glumici, tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, da šuti o navodnoj aferi.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG