Linkovi

Trumpov saradnik negirao krivicu u slučaju povjerljivih dokumenata


Volt Nauta, saradnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ispred sudnice u Majamiju (Foto: AP/Rebecca Blackwell)
Volt Nauta, saradnik bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, ispred sudnice u Majamiju (Foto: AP/Rebecca Blackwell)

Volt Nauta, saradnik Donalda Trumpa, izjasnio se u četvrtak da nije kriv po optužnici koja ga tereti da je bivšem američkom predsjedniku pomagao da krije tajna dokumenta koja je uzeo kada je napustio Bijelu kuću 2021. godine.

Na sudskom ročištu u Majamiju, koje je trajalo nekoliko minuta, o krivici se u Nautino ime izjasnio njegov advokat. Nauta i njegov pravni tim se nisu obraćali novinarima poslije ročišta.

Nauta je prvobitno izveden pred sud zajedno sa Trampom 13. juna, ali se tada nije izjasnio o krivici zato što nije imao advokata koji je imao dozvolu da radi na Floridi. Iz istog razloga je odloženo i ročište zakazno za kraj juna.

Trump, trenutno favorit za osvajanje predsjedničke nominacije Republikanske stranke, izjasnio se da nije kriv po optužnici od 37 tačaka koja ga tereti za zadržavanje dokumenata o nacionalnoj bezbjednosti bez dozvole i za opstruisanje pravde.

Nauta, koji je za Trampa radio i u Bijeloj kući, optužen je za šest tačaka zavjere za opstruisanje pravde, davanje lažnih izjava i zadržavanje i skrivanje dokumenata.

Tužioci tvrde da je Nauta krio kutije sa dokumentima od Trampovih advokata koji su na zahtjev Sekretarijata za pravosuđe tražili da se predaju povjerljivi spisi. Takođe je optužen da je lagao istražiteljima.

Tužioci su od sutkinje tražili da suđenje, zakazano za 14. avgust, odloži za 11. decembar.

Trump je prvi bivši ili aktuelni američki predsjednik protiv kojeg je podignuta krivična optužnica i u federalnom i u državnom sudu.

Specijalni tužilac Džek Smit, koji je zadužen za istragu i krivično gonjenje, optužuje Trumpa da je ugrozio nacionalnu bezbjednost time što je uzeo hiljade osjetljivih dokumenata kada je napustio Bijelu kuću u januaru 2021. godine, a zatim ih držao na svom imanju Mar-a-Lago na Floridi i u golf klubu u Nju Džersiju.

Trump je takođe u Njujorku optužen za falsifikovanje poslovne dokumentacije da bi prikrio isplate porno glumici da tokom predizborne kampanje 2016. godine šuti o navodnoj aferi. Trump se izjasnio da nije kriv.

Bivši predsjednik tvrdi da su istrage lov na vještice i dio političke zavjere protiv njega.

Sutkinja je za 14. jul zakazala ročište na kojem će se raspravljati o tome kako će biti vođen slučaj povjerljivih dokumenata. Pravni eksperti ocjenjuju da će zbog složenosti upotrebe povjerljivih dokumenata kao dokaza, suđenje Trampu vjerovatno biti odloženo.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG