Linkovi

Trampova bivša savjetnica za Rusiju svjedoči u istrazi o opozivu


Fiona Hil, bivša članica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće za ruska i euroazijska pitanja
Fiona Hil, bivša članica Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće za ruska i euroazijska pitanja

Bivša članica Saveta za nacionalnu bezbjednost za ruska i evroazijska pitanja i nekadašnja bliska saradnica Donalda Trumpa, Fiona Hil, svjedoči u Kongresu u okviru istrage o opozivu predsjednika.

Fiona Hil je Savjet za nacionalnu bezbjednost napustila u julu 2019.

Njen advokat Li Voloski kaže da je od Odbora za obavještajna pitanja Predstavničkog doma dobila obavezujući poziv za svjedočenje u istrazi o opozivu i da planira da odgovori na sva pitanja.

Fiona Hil u zgradi Kongresa
Fiona Hil u zgradi Kongresa

NBC Njuz prenosi da je Hil spremna da kaže da su Rudi Đulijani i ambasador SAD u EU Gordon Sondlend zaobišli Bijelu kuću i Savjet za nacionalnu bezbjednost i da su vodili paralelnu politiku prema Ukrajini.

Gordon Sondlend bi trebalo da svjedoči pred Kongresom u četvrtak.

Prošle nedjelje u Kongresu je svjedočila nekadašnja američka ambasadorka u Ukrajini Mari Jovanovič, koja je rekla da je Trump smijenio na osnovu "neosnovanih i lažnih tvrdnji" pošto je Trumpov lični advokat Rudi Đulijani kritikovao njeno službovanje u Kijevu.

Đulijani je tražio od Ukrajine da istraži jednog od Trumpovih političkih rivala, bivšeg potpredsjednika Džoa Bajdena i ulogu koju je imao u smjeni ukrajinskog tužioca, kao i da li ta smjena ima veze sa poslovanjem njegovog sina Hantera u Ukrajini, gdje je bio član uprave gasne kompanije "Burisma".

Bajden i njegov sin negirali su navode o nelegalnim poslovima u Ukrajini.

Donald Trump je, tokom telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volorimirom Zelenskim tražio "uslugu" - da Ukrajina istraži poslovanje Bajdenovih, a da će detalje o tome dogovoriti Đulijani i sekretar za pravosuđe SAD Vilijem Bar.

To je otkrio transkript razgovora dvojice predsjednika, a potom je objavljena i žalba anonimnog uzbunjivača u kojoj tvrdi da je Trump pred razgovor sa Zelenskim obustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini.

Demokrate u Predstavničkom domu su potom pokrenule istrage u procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

Predsjednik Donald Trump sve vrijeme negira da je uradio nešto protivzakonito.

Smatra da je razgovor sa ukrajinskim predsjednikom bio "savršen", da je istraga "totalna prevara", demokrate je optužio za "izdaju" i zahtijevao je da sazna identitet uzbunjivača, kojeg je u nekim trenucima poredio i sa "špijunom"

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG