Linkovi

Bijela kuća odbija da sarađuje sa "neustavnom" istragom


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Bijela kuća odbacila je istragu o opozivu koju su pokrenule demokrate u Predstavničkom domu američkog Kongresa kao "neustavnu" i navela da odbija da sarađuje sa istragom ako o opozivu ne glasa Predstavnički dom u punom sastavu.

Pismo na osam strana, koje je potpisao advokat Bijele kuće Pat Cipollone, upućeno je predsjedavajućoj Predstavničkog doma Nancy Pelosi, i demokratskim predsjedavajućima komiteta za obavještajna pitanja, spoljnopolitičke odnose i nadzor.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu koju je pokrenula ustavna i da u ovoj fazi nije potrebno glasanje u Predstavničkom domu.

Nancy Pelosi
Nancy Pelosi

Istraga je započela na osnovu optužbi vladinog uzbunjivača da je predsjednik Trump tražio pomoć Ukrajine da istraži njegovog demokratskog rivala Joe Bidena.

Bijela kuća tvrdi da su tri prethodne istrage u proceduri opoziva u američkoj istoriji, vođene protiv predsjednika Andrewa Johnsona, Richarda Nixona i Billa Clintona, sve uključile glasanje u Predstavničkom domu i da to treba da služi kao presedan u procesu opoziva predsjednika Donalda Trumpa.

"Nastavak procedure bez glasanja u Predstavničkom domu je bez presedana u istoriji naše zemlje. U svakoj prethodnoj situaciji istrage opoziva predsjednika glasalo se u Predstavničkom domu", izjavio je visoki zvaničnik administracije, nakon što je pismo objavljeno.

U pismu se ističe da su Trumpu uskraćena osnovna prava koja mu pripadaju u poštenom procesu - da ispita svjedoke, pozove svjedoke da svjedoče, dobije transkript svedočenja i ima pristup dokazima.

"Time se krše Ustav, vladavina zakona i svi raniji presedani", navodi se u pismu Bijele kuće.

Administraciju brine pitanje - ko je uzbunjivač? Demokrate u Predstavničkom domu pokušavaju da zaštite identitet osobe koja je optužila predsjednika Trumpa za nedolično ponašanje u odnosima sa Ukrajinom.

Visoki zvaničnik Trumpove administracije kaže da "ne bi smjelo da dođe do situacije u kojoj postoji glavni svjedok, koji je iznio optužbu u istrazi opoziva, a predsjednik ne može da sazna ko ga je optužio i da ispita tu osobu".

Trump je istragu nazvao "stranačkim lovom na vještice". U pismu Bijele kuće se iznosi tvrdnja da je istraga o opozivu samo pokušaj da se ponište rezultati predsjedničkih izbora 2016. i utiče na izbore 2020. Demokrate to poriču.

XS
SM
MD
LG