Linkovi

Istraga o opozivu: Zahtjevi demokrata Pentagonu i poziv Sandlandu na saslušanje


BIJela kuća u Washingtonu snimljena 1. oktobra 2019., dok demokrate u Predstavničkom domu povlače agresivne pozive u svojoj istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.
BIJela kuća u Washingtonu snimljena 1. oktobra 2019., dok demokrate u Predstavničkom domu povlače agresivne pozive u svojoj istrazi o opozivu predsjednika Donalda Trumpa.

Tri odbora američkog Predstavničkog doma trebalo bi u utorak da ispitaju Gordona Sondlanda, američkog ambasadora u Evropskoj uniji, kako bi saznali više o interakcijama između predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskih zvaničnika.

Davanje izjave iza zatvorenih vrata dio je tekuće istrage o opozivu predsjednika SAD pred Predstavničkim domom, koju je Trump u ponedjeljak ponovo odbacio kao "prevaru" koju su izvršile demokrate koje ne žele da on osvoji drugi mandat na toj funkciji sledeće godine.

Sondland je postao istaknuta osoba u istrazi zbog svojih zalaganja na navođenju Ukrajine da se obaveže da će sprovesti istragu o Trumpovom potencijalnom predsjedničkom rivalu, bivšeg potpredsjedniku Joe Bidenu i njegovom sinu Hunteru.

Gordon Sondland
Gordon Sondland

U prijavi uzbunjivača koja je pokrenula istragu o opozivu govori se o tome da se dan nakon što je Trump telefonom razgovarao s predsjednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, Sondlandom i američkim izaslanikom za Ukrajinu Kurtom Volkerom, sastao s ukrajinskim liderom i drugim političkim ličnostima.

Uzbunjivač je rekao da su, prema snimcima sa tih sastanaka koje su prenijeli američki zvaničnici, "ambasadori Volker i Sondland navodno uputili savjete ukrajinskom rukovodstvu o tome kako da se 'rukovode' zahtjevima koje je predsjednik uputio gospodinu Zelenskom."

Razgovarajući sa novinarima u ponedjeljak u Bijeloj kući, Trump se vratio

Donald Trump
Donald Trump

svojoj ponovljenoj odbrani u vezi sa razgovorima sa Zelenskim nazivavši to "savršenim pozivom".

Na pitanje da li je zabrinut zbog onoga što bi moglo da se pojavi sada kada se oglasio i drugi uzbunjivač, Trump je odgovorio: "Uopšte ne".

Poziv je opisao kao "čestit", rekavši da "nije bilo pritiska".

Komiteti Predstaničkog doma za obavještajne agencije, inostrane poslove i za nadzor vodili su istragu kroz saslušanja i naloge tražeći dokumenta od članova Trumpove administracije i predsjednikovog ličnog advokata Rudyja Giulianija.

Oni su u ponedjeljak izdali nove naloge, zahtijevajući od sekretara za odbranu Marka Espera i vršioca dužnosti direktora Kancelarije za budžet i upravljanje Rusella Voughta da predaju dokumenta koja se odnose na Trumpovu odluku da obustavi vojnu pomoć Ukrajini.

Joe Biden
Joe Biden

Dio istrage uključuje ispitivanje da li je Trumpova odluka da obustavi vojnu pomoć Ukrajini povezana sa njegovim zahtijevanjem ukrajinske istrage o Bidenovima.

Nisu pronađeni dokazi o korupciji Bidenovih u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG