Linkovi

Predsjednik Trump traži novac za zid, nije proglasio vanredno stanje


Predsjednik Trump tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije (Foto: AP/Carlos Barria)
Predsjednik Trump tokom obraćanja iz Ovalne kancelarije (Foto: AP/Carlos Barria)

Predsjednik SAD Donald Trump zatražio je od Kongresa 5,7 milijardi dolara ove godine kako bi se izgradio zid na granici sa Meksikom, ali nije proglasio vanredno stanje, koje bi moglo da dovede do unilateralnog finansiranja tog projekta.

U televizijskom obraćanju naciji, Trump, koji se suočava sa protivljenjem demokrata u Kongresu, rekao je da se na američko-meksičkoj granici odigrava sve veća bezbjednosna kriza.

"Tokom godina, hiljade Amerikanaca su brutalno ubili oni koji ilegalno ulaze u našu zemlju a još hiljade života će biti izgubljeno ako ne reagujemo odmah. Ovo je humanitarna kriza, kriza srca i duše. Prošlog mjeseca, 20.000 djece je ilegalno uvedeno u SAD, što je dramatično povećanje. Tu djecu koriste kao pione surove bande i beskrupulozni krijumčari ljudima."

Međutim, poslije nekoliko dana tokom kojih je nagovještavao da bi mogao da iskoristi svoja predsjednička ovlašćenja da proglasi vanredno stanje, kao prvi korak da usmjeri novac za zid bez dozvole Kongresa, Trump je delovao kao da je spreman da, umjesto toga, nastavi da radi na pronalaženju rješenja sa Kongresom.

Trump planira da posjeti jugozapadnu granicu SAD u četvrtak, ali nije jasno da li i dalje može da odluči da proglasi vanredno stanje.

Trump se obratio naciji osamnaestog dana od kako je američka vlada djelimično zatvorena, kao posljedica njegovog zahtjeva za izgradnju zida, za koji tvrdi da je neophodan da bi se spriječio ulazak ilegalnih imigranata i narkotika. On je izjavio da je jedini razlog što vlada ostaje zatvorena taj što demokrate odbijaju da finansiraju obezbjeđivanje granice.

"Koliko se još američke krvi mora proliti dok Kongres ne obavi svoj posao? One koji odbijaju da naprave kompromis u ime granične bezbjednosti, pitam -zamislite da je život tako surovo razoren vašem djetetu, vašem mužu ili ženi. Svim članovima Kongresa poručujem - usvojite zakon kojim će se okončati ova kriza. Svim građanima poručujem - zovite Kongres i recite im da konačno, posle ovolikih decenija, obezbjede našu granicu. To je izbor između ispravnog i pogrešnog, pravde i nepravde. Pitanje je možemo li da ispunimo svoju svetu dužnost prema američkim građanima kojima služimo", istakao je Trump obraćajući se naciji.

Demokrate i drugi protivnici zida na granici prijete pravnom akcijom ukoliko Trump proglasi vanredno stanje, tvrdeći da on sam proizvodi krizu kako bi ispunio svoje predizborno obećanje iz 2016. da će izgraditi zid, za koji je u to vrijeme rekao da će ga platiti Meksiko. Meksička vlada odbila je da obezbijedi sredstva za to.

Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer obraćaju se naciji sa Kapitol Hila posle govora predsednika Trampa.
Predsednica Predstavničkog doma Nensi Pelosi i lider senatske manjine Čak Šumer obraćaju se naciji sa Kapitol Hila posle govora predsednika Trampa.

Demokrate: Trump bira strah umesto činjenica

Poslije obraćanja predsjednika Trumpa, naciji su se obratili lideri demokrata u Kongresu. Novoizabrana predsedavajuća Predstavničkog doma Nancy Pelosi poručila je da "predsjednik Trump mora da prestane da drži američke građane kao taoce, prestane da proizvodi krizu" i da mora da ponovo otvori vladu. Ona je dodala da je predsjednik izabrao strah a da demokrate žele da se drže činjenica. Kao činjenice je, između ostalog, navela da su prvog dana rada novog Kongresa demokrate u Predstavničkom domu usvojile i proslijedile senatskim republikancima zakon kojim bi se otvorila vlada i finansirale, kao je navela, "pametna i efikasna rešenja za obezbjeđivanje granice", ali ih je predsjednik odbacio. Pelosi je istakla da i demokrate žele sigurnu granicu ali uz poštovanje osnovnih američkih vrijednosti, poručujući da žene i djeca imigranti na granici ne predstavljaju bezbjednosnu prijetnju već - humanitarni izazov, koji je, kako je rekla, Trumpova "surova i kontraproduktivna" politika samo produbila.

Lider manjine u Senatu, Chuck Schumer, izjavio je: "Simbol Amerike treba da bude Statua slobode a ne devet metara visok zid." On je dodao da je predsjednik Trump zatvorio vladu zato što nije uspio da ubijedi Kongres niti američki narod da snose troškove izgradnje, kako je istakao, neefikasnog i nepotrebnog zida na granici" i da to nije način na koji funkcioniše američka demokratija. "Mi ne vladamo tako što pravimo scene kao djeca", rekao je Schumer, ističući da predsjednik nanosi štetu milionima Amerikanaca zato što mu želja nije ispunjena. Lider senatske manjine poručio je da je očigledno rješenje za blokadu - da se pitanje finansiranja vlade razdvoji od rasprave o graničnoj bezbjednosti. On je pozvao predsjednika da dozvoli usvajanje dvostranačkog zakona kojim bi se omogućilo otvaranje vlade dok bi se nastavila debata o graničnoj bezbjednosti. Schumer je ocijenio da je predsjednik Trump iskoristio obraćanje iz Ovalne kancelarije da bi vještački proizveo krizu, izazvao strah i odvratio pažnju od problema u svojoj administraciji.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG