Linkovi

SAD: Dvije sedmice od djelimičnog zatvaranja Vlade. Rješenja još nema


Predsjednik Trump na sastanku kabineta u Bijeloj kući, dok se na stolu ispred nalazi poster s njegovim likom (Foto: AP/Evan Vucci)

Navršava se dvije sedmice od djelimičnog zatvaranja američke vlade. Vlada je zatvorena zbog izostanka dogovora Republikanaca i Demokrata o budžetu za 2019. godinu.

Trump je u četvrtak na Twitteru za zatvaranje vlade ponovo optužio demokrate i ustvrdio da je vlada zatvorena samo zbog predsjedničkih izbora 2020. godine.

Predsjednik Trump ne odustaje od zahtjeva da se u prijedlogu zakona nađe pet milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, čemu se demokrate žustro protive.

Trump neočekivano na brifingu za novinare u Bijeloj kući

Predsjednik Trump se u četvrtak popodne iznenada pojavio na brifingu za novinare koji je naglo zakazan u Bijeloj kući preko Twtttera a novinarima dato samo nekoliko minuta da se okupe u sobi za konferencije za medije. Čestitao je predsjednici Predstavničkog doma Nancy Pelosi na izboru za novu predsjednicu Predstavničkog doma i ponovo založio za izgradnju zida na granici. Na brifingu su uz predsjednika stajali agenti granične službe koji su podržali njegov zahtjev.

Predsjednik je odbio da odgovori na pitanja reportera koji su prisustvovali brifingu. To je prvi put, od kada je izabran, da se Trump pojavio za podijumom sale James Bradley u Bijeloj kući, gdje se održavaju konferencije za novinare.

Vlada ostaje zatvorena?

Očekuje se da kongresni lideri ponovo dođu u Bijelu kuću u petak da nastave razgovore, što je nagovještaj da bi vlada mogla da ostane zatvorena i tokom vikenda.

XS
SM
MD
LG