Linkovi

Sastanak u Bijeloj kući bez dogovora, vlada ostaje zatvorena


Predsjednik Trump na sastanku kabineta u Bijeloj kući, dok se na stolu ispred nalazi poster s njegovim likom (Foto: AP/Evan Vucci)
Predsjednik Trump na sastanku kabineta u Bijeloj kući, dok se na stolu ispred nalazi poster s njegovim likom (Foto: AP/Evan Vucci)

Predsjednik SAD Donald Trump i kongresni lideri održali su sastanak u Bijeloj kući u srijedu popodne, ali nisu postigli nikakav dogovor o okončanju djelimičnog zatvaranja vlade, koje traje već 12 dana.

Predsjednik Trump ne odustaje od zahtjeva da se u prijedlogu zakona nađe pet milijardi dolara za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici, čemu se demokrate žustro protive.

Očekuje se da kongresni lideri ponovo dođu u Bijelu kuću u petak da nastave razgovore, što je nagovještaj da bi vlada mogla da ostane zatvorena i tokom vikenda.

Bijela kuća je organizovala sastanak da pokuša da ubijedi demokrate da je finansiranje zida hitno bezbjednosno pitanje. Umesto toga, demokratski lideri prekinuli su prezentaciju sekretarke za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nielsen i bezuspješno pokušali da izvrše pritisak na Trumpa da prihvati njihovu ponudu.

"To jednostavno nije bila kredibilna prezentacija", rekao je senator Dick Durbin i dodao da su lider manine u Senatu Chuck Schummer i Nancy Pelosi, koja bi prema očekivanjima trebalo da bude izabrana za predsjedavajuću Predstavničkog doma u četvrtak, insistirali da se razgovor usmjeri na otvaranje vlade.

Demokratski lider Steni Hojer, Nensi Pelosi Dik Durbin, i Čak Šumer ispred Bele kuće posle razgovora sa predsednikom Trampom
Demokratski lider Steni Hojer, Nensi Pelosi Dik Durbin, i Čak Šumer ispred Bele kuće posle razgovora sa predsednikom Trampom

Pelosi je izjavila da će Predstavnički dom kako je i planirano, već u četvrtak, kada demokrate preuzmu kontrolu od Trumpovih republikanaca, održati glasanje o zakonskom predlogu kojim bi se okončalo zatvaranje vlade, bez izdvajanja novca za zid, koji traži predsjednik SAD.

"Tražimo od predsjednika da otvori vladu", rekla je Pelosi ispred Bijele kuće poslije sastanka s Trumpom.

Međutim, lider senatske većine Micg Mcconell rekao je poslije toga da taj dom Kongresa neće glasati o tom prijedlogu zakona, nazivajući ga "političkom predstavom" i "potpuno neprihvatljivom polaznom tačkom".

Demokrate žele da obezbijede sredstva za najveći deo vlade do septembra, ali da dozvole da se još mesec dana pregovara o finansiranju zida, tako što će samo delimično finansirati Sekretarijat za unutrašnju bezbjednost, koji je zadužen za zid.

Schumer je izjavio da je Trump priznao da bi republiaknci izgubili adut u pregovorima, ako bi dozvolili da ostatak vlade bude finansiran.

"Pitali smo ga da nam da jedan dobar razlog... zašto bismo nastavili da imamo zatvorenih osam sekretarijata, kad razgovaramo o razlikama u mišljenju samo o unutrašnjoj bezbjednosti. Nije mogao da nam da dobar odgovor", rekao je Schumer poslije sastanka u Bijeloj kući.

Trump je u sreijdu uveče na Twitteru nazvao sastanak "važnim" i rekao da će nastaviti da pregovara sa demokratama "da se usvoji zakon koji štiti naše granice, podržava agente i službenike na terenu, i održava Ameriku bezbjednom".

"Koliko god bude trebalo"

Trumpov zahtjev za pet milijardi dolara za finansiranje zida duž američko meksičke granice izazvao je djelimično zatvaranje valde zbog kojeg skoro četvrtina vlade i 800 federalnih službenika ne rade.

Prije sastanka sa zakonodavcima, Trump je rekao da će vlada biti zatvorena "koliko god bude potrebno", dok vrši pritisak da dobije sredstva za zid, u sklopu bilo kojeg zakonskog prijedloga da se ponovo otvore agencije, koje su prestale s radom kada im je 22. decembra nestalo sredstava.

"Moglo bi da potraje dugo", rekao je Trump novinarima tokom sastanka kabineta, "ili da se završi brzo".

Pelosi je istakla da je zakonska mera, koja će biti predstavljena u Predstavničkom domu, prethodno dobila podršku u Senatu, koji će i dalje biti pod republikanskom kontrolom, kada u četvrtak počne s radom novi Kongres.

Međutim, Mcconell je prethodno najavio da senatski republikanci neće usvojiti nijednu budžetsku mjeru koju Trump ne podržava.

Trump je na sastanku kabineta bez dokaza tvrdio da Meksiko već plaća zid, kroz novi trgovinski sporazum i da je veliki dio zida već izgrađen.

"Zidovi funkcionišu", rekao je Trump na sastanku kabineta. Trump je potom, bez navođena detalja, izjavio da je 30-35 miliona ljudi u SAD nelegalno.

"Naša južna granica je kao bušna kao sito", rekao je predsjednik SAD. "Potrebne su nam barijere".

Sekretarka za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilsen, koja je javila putem video linka, rekla je predsjedniku i drugim članovima kabineta da "lažne porodice" ulaze u SAD u pokušaju da ostanu u zemlji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG