Linkovi

Trump nastavio kampanju za zid, blokada vlade ušla u 10. dan


Bijela kuća, 28. decembra 2018.
Bijela kuća, 28. decembra 2018.

Američka vlada djelimično je zatvorena već 10. dan, bez rješenja na vidiku, dok predsjednik Donald Trump naglašava potrebu za izgradnjom zida na granici Sjedinjenih Država i Meksika.

U tvitu kasno u subotu, Trump je rekao da bi demokrate trebalo da preuzmu inicijativu za okončanje zatvaranja vlade, rekavši "Ja sam u Bijeloj kući i čekam demokrate da izađu i naprave dogovor" o graničnoj bezbjednosti.

Pat pozicija oko budžeta ostaje između Trumpa, koji želi pet milijardi dolara za finansiranje zida, i demokratskih zakonodavaca koji podržavaju umjeren porast troškova finansiranja granične bezbjednosti, ali se odlučno protive zidu.

Arhiva - Kamioni čekaju na carinsku kontrolu na ulazu u SAD na graničnom prelazu Otaj, u Tihuanu, Meksiko, 2. februara 2017.
Arhiva - Kamioni čekaju na carinsku kontrolu na ulazu u SAD na graničnom prelazu Otaj, u Tihuanu, Meksiko, 2. februara 2017.

Zatvaranje granice, obustava pomoći

U seriji tvitova od petka, Trump je ponovo zaprijetio da će zatvoriti čitavu granicu sa Meksikom i prekinuti pomoć Hondurasu, Gvatrmali i El Salvadoru ukoliko mu Kongres ne da pare da finansira izgradnju zida. Takođe je zatražio promjene u onome što je nazvao "smiješnim imigracionim zakonima" SAD.

Zatvaranje granice SAD-Meksiko značilo bi remećenje trgovinskih odnosa vrijednih 1,68 miliarde dolara dnevno između dvije zemlje. Uz to, zaštitnici imigranata nazivaju bilo kakav potez zatvaranja granice "sramotnim".

U tvitu od subote, Trump je povezao demokratsku "patetičnu imigracionu politiku" sa smrću dvoje djece iz Gvatemale u pritvoru u SAD.

Njegovi komentari, prvi koji se odnose na smrt djece, stigli su istog dana kada je sekretarka za unutrašnju bezbjednost Kirstjen Nilesen završavala svoju dvodnevnu posjetu južnoj granici SAD, gdje je rekla u izjavi "Sistem je jasno preopterećen i moramo da radimo zajedno na ovoj humanitarnoj krizi".

Trump je odbio da komentariše da li bi prihvatio manje od pet milijardi dolara za finansiranje zida. Upitan u srijedu koliko dugo će zatvaranje vlade trajati, Trump je rekao novinarima: "Koliko god bude potrebno".

420.000 radi bez plate

Od 2,1 miliona federalnih službenika, više od 800.000 ostalo je bez plate. Od oko 420.000 njih traži se da rade bez plate.

Demokrate okrivljuju Trumpa za "odvlačenje zemlje u haos" i primjećuju da je, nedeljama unazad, Trump rekao da će biti ponosan da sprovede zatvaranje zbog finansiranja zida.

Lider manjine u senatu Chuck Schumer iz New Yorka i vjerovatno buduća predsjedavajuća Predstavničkog doma, Nancey Pelosi iz Kalifornije, rekli su u zajedničkoj izjavi: "Predsjednik je želio zatvaranje, ali čini se da ne zna kako da izađe iz toga".

Republikanska partija kontroliše Bijelu kuću, kao i oba doma Kongresa. Sljedećeg četvrtka, međutim, biće formiran novi sastav Kongresa, sa Predstavničkim domom koji će kontrolisati demokrate.

Arhiva - Prototip pograničnog zida postavljen u San Dijegu, u blizni granice SAD-Meksiko, viđen iz Thuane, 22. decembra 2018.
Arhiva - Prototip pograničnog zida postavljen u San Dijegu, u blizni granice SAD-Meksiko, viđen iz Thuane, 22. decembra 2018.

Vršilac dužnosti šefa osoblja Bijele kuće, Mick Mulvaney rekao je za Fox news u petak: "Mi smo ovde, i oni znaju gde da nas nađu".

Mulvaneyi je takođe optužio demokrate za nastavak blokade vlade, rekavši da su oni odbili da pregovaraju otkako je Bijela kuća iznijela ponudu prošlog vikenda.

Lorella Praeli, zamjenica političkog direktora Američke unije za građanske slobode, rekla je da Kongres ima obavezu da služi kao provjera izvršne vlasti.

"Ova zatvaranje vlade izazvano je samo Trumpovom opsesijom zidom i njegovim odbijanjem da napusti svoju antiimigrantsku agendu, čak i po cijenu toga da uskrati stotinama hiljada federalnih radnika za praznični ček od plate i da utiče na rat nekoliko federalnih agencija", rekla je Praeli.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG